DALŠÍ DRASTICKÝ PŘÍKLAD NESPRAVEDLNOSTI Z DNEŠNÍ ČESKÉ REPUBLIKY

Proč ČEZ likviduje své zákazníky neposkytnutím splátkového kalendáře?

11. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Se splátkovým kalendářem bychom se oboustranně dostali ke zdárnému řešení. Na to mi, pro tentokrát e-mailový operátor, odpověděl, že pokud nebudu platit, tak mi půjdou procenta, penále, pokuty, předpokládám, že na konci by se z toho všeho jistě vykutálel i exekutor a jeho parazitická dáseň. Komunikací jsem došel k dalšímu odkladu o měsíc, zaplatil dalších 1500,- a teď stojím před jasným stanoviskem. 13.8. je poslední možný den, kdy mohu zaplatit zbytek, tedy 9 463,- nebo budu odpojen.

Obrátil se na nás čtenář, jehož bez vlastní viny uvrhl ČEZ do katastrofální situace. Čtenář se s rodinou před rokem nastěhoval do nemovitosti. Platil pravidelné měsíční platby za elektřinu, ovšem, jak se později ukázalo, odhad spotřeby v novém bytě byl příliš nízký. Po roce přišlo vyúčtování: nedoplatek ve výši 12 463 Kč, částka pro čtenáře jednorázově nesplatitelná. ČEZ odmítl poskytnout splátkový kalendář, přestože čtenář hned začal nedoplatek splácet měsíčními částkami 1500 Kč. Čtenáři hrozí do dvou dnů odpojení elektřiny, a tím pádem i ztráta možnosti obživy a splacení dluhu. Proč o tom píšeme až teď? Čtenář se nás obrátil už před měsícem, než však stihl poslat dokumentaci, skončil v důsledku této krize v nemocnici. Propuštěn byl teprve teď.

Čtenář z dobrých důvodů prosí o zachování anonymity, avšak Britské listy znají jeho totožnost a mají k dispozici i dokumentaci k tomuto případu. Pokud můžete, prosím, pomozte finančně na účet č. (...) . Chybějící částka je nyní 9463 Kč.

Není zbytí, ale musíme požádat čtenáře Britských listů opět o pomoc. I když daleko efektivnější by bylo, kdyby ČEZ zákazníkům, kteří se dostali do dluhu, byl podle zákona nucen poskytnout splátkový kalendář. Např. ve Velké Británii existuje zákon, že každý dlužník má právo na splátkový kalendář a na dohodu dluh splácet podle svých finančních možností. Pokud dluh podle splátkového kalendáře splácí, nemůže se stát obětí exekutorů. Kteří politikové se v ČR zasadí o schválení obdobného zákona?

Mimochodem, v Británii také platí zákon, že od dodávky elektřiny a plynu nesmí být odpojeni

  • důchodci
  • dlouhodobě nemocné osoby
  • invalidé
  • a osoby, které mají vážné finanční problémy.

Tolik britský kapitalismus ve srovnání s českým.

ČEZ odmítá sdělit, proč zákazníkovi neposkytne splátkový kalendář

11. 8. 2013

čas čtení 5 minut

Poté, co byl zákazník ČEZU konfrontován s náhlým nedoplatkem ve výši 12 463 Kč, v důsledku chybně nastavené měsíční zálohy, skončil v nemocnici. Dnes nám napsal:

Nemocnice se mi dost podstatně protáhla, bohužel. K tomu přispěla otřesná rekonvalescence. Za tu dobu jsem se ještě několikrát spojil s ČEZem a oddálil datum splatnosti na 13.8. Další odklad termínu už odmítají poskytnout. Vysvětlení, proč mi nepovolí splátkový kalendář, odmítají sdělit také.

Americkou tajnou službu NSA Česko nezajímá

11. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Mezi hlavní cíle americké tajné služby patří Čína, Rusko, Írán, Pákistán, Severní Korea a Afghánistán. Naopak většina evropských zemí jako Česko, Finsko, Dánsko nebo Chorvatsko je z hlediska špionážních aktivit nedůležitá. Vyplývá to z dokumentu z archivu někdejšího bezpečnostního technika Edwarda Snowdena, který má k dispozici německý časopis Der Spiegel.

Zdroj: ZDE

Jan Čulík poznamenává: Říkám to dlouhodobě, že "Čečensko", ahem, Českou republiku nikdo v zahraničí nezná a vůbec se o ni nezajímá; nejméně se o ni zajímají Spojené státy.

Ovšem co se stane, až vznikne vážná mezinárodní krize? Česká republika nemá ve strategicky důležitém zahraničí informované a sympatizující spojence. Měla by si je dlouhodobými investicemi do českých studií a takovýmto pěstováním kulturní diplomacie alespoň na některých západních univerzitách vychovávat. Je to v destabilizující se Evropě ve vlastním zájmu politiků. Dovedl si někdo r. 1932 představit, že o deset let později budou v civilizované Evropě továrny na smrt? Co když Kalousek či Sobotka za deset let skončí zase v nějakém koncentráku?

Vlivný republikánský senátor obvinil Obamu ze slabosti vůči Rusku

11. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

John McCain, republikánský senátor za Arizonu a bývalý prezidentský kandidát, obvinil prezidenta Baracka Obamu, že se chová vůči Rusku slabě. Podle McCaina Obama "neví, kdo je Vladimir Putin. Je to starý plukovník z KGB, který nemá žádné iluze o našich vztazích, vztah se Spojenými státy ho nezajímá, dál utlačuje svůj lid, dál utlačuje média a dál jedná autokratickým a nekonstruktivním způsobem."

Pořád bojujeme v minulých válkách

11. 8. 2013 / Josef Praks

čas čtení 2 minuty

Blížící se volby sleduji s mimořádně smíšenými pocity. Je jistě dobře, že volby (vůbec) budou. V demokracii nelze jinak řešit politickou krizi, než novým rozdáním karet. Leč může rozdáváním stále stejných karet vzniknout nová hra? Česko má velkou zkušenost v tom, že ve volbách se bojují minulé války. Bojuje se, aby se něco, někdo - nevrátilo, aby se zamezilo návratu: pravice, levice, řemdihu, Říma, sudlice (dle naturelu "kluka z plakátu").

Kdy budeme řešit problémy, jimž čelíme už teď a které na nás čekají za týden, rok, deset či padesát let?

Zásadní ideový střet v sociální demokracii?

11. 8. 2013 / Václav Adam

čas čtení 10 minut

V souvislosti s hlasováním o "úřednické" Rusnokově vládě probíhal velký boj uvnitř naší nejsilnější levicové strany o to, jak se má zachovat. Většina médií radila ČSSD, aby odmítla "diktát Hradu", zachovala si "nezávislost na Hradu", někteří autoři dokonce psali o "novém únoru 1948", pokud sociální demokraté podpoří "Zemanem vnucenou" Rusnokovu vládu. Autoři okolo Deníku Referendum, politologové Jiří Pehe či Lukáš Jelínek a další hovoří o "zemanizaci ČSSD", protože sociální demokraté se nakonec rozhodli podpořit vládu pana Rusnoka. A že prý je to cesta zpátky a odklon od cesty k moderní levici.

Kdo za demokracii (ne)bojuje

11. 8. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

Kdo by byl čistě závislý na informacích mainstreamových médií, které by nekriticky přijímal jako Písmo svaté, mohl by nabýt dojmu, že problémem (dokonce jediným) demokracie v České republice je osoba prezidenta Miloše Zemana.

Pro obyvatele Jemenu, postižené strachem, jsou Spojené státy a al Kajda totéž

11. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Setkala jsem se v minulém týdnu s dvěma druhy Jemenců: jednak s těmi, které líčí západní média, a pak skutečné lidi, kteří žijí v realitě v městě Sana'a, píše v deníku Independent Farea al-Muslimi, jemenská mládežnická aktivistka.

Obyvatelé města Sana'a byli šokováni a zděšení podivným vrčením, které doprovázalo nezvyklý letoun, který se objevil nad jemenským hlavní městem po americkém úderu bezpilotním letadlem v regionu Hadramaut.

Milošovi jste zrak nevytřeli, tedy vytřel Miloš zrak vám

10. 8. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Upřímná škodolibost nad tím, kterak nedemokraticky smýšlející prezident dovedl zemi k demokratickému řešení krize proti vůli politického okresního přeboru.

K Miloši Zemanovi nelze být nekritický. Nelze mu ale upřít, že oproti svým konkurentům v české maloměšťácké politice hraje i v relativně pozdním věku úplně jinou ligu. Spojená fronta české mediální (zdůrazňuju slovo mediální) intelektuality mu tyto přednosti nepřizná, neboť mu nemůže zapomenout, že se právě jí navzdory stal prezidentem. Tak velké ponížení, ztráta pocitu důležitosti a tedy i nechtěný otřes pracně budovaného sebevědomí se samozřejmě neodpouštějí.

Zeman je nebezpečný zřejmě už tím, že je

11. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Co jsem si přečetl je to, co nám předvádějí tzv. politologové. Nerozumím tomu a mám pocit že nejsem sám, píše Zdeněk Kropáček. Zeman je nebezpečný zřejmě už tím, že je. Může za to, že vedení socialistů jsou kariéristé, kteří se klepou strachy o moc a že nemají program.

Provinil se tím že vznikla strana která podporuje jeho názory. Může za to, že tzv. levicové strany se nedovedou na ničem dohodnout a jen bojují o moc a nakonec že sám jako politik usiluje v rámci ústavy o mocenský vliv.

Co by měl v té politice dělat? Snad pořádat školení pro politiky, aby hájili zájmy voličů?

Zeman program má, a to takový že je noční můrou politických matadorů.

Majetková přiznání a posílení přímé demokracie. Škoda, že není tím diktátorem, kterého z něho dělají.

Zlámou se ledy?

10. 8. 2013 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Jan Čulík se zaradoval -- poněkud opatrně -, že se rozpadla "chabá a zkorumpovaná "pravicová" vládní koalice". S tím nelze, pokud nejste "pravičák" (i když nevím, proč má "pravici" v uvozovkách -- možná ji za pravou nepovažuje?), než souhlasit. K jeho jiným nadějím však přistupuji s optimismem značně chatrným. Proč?

Zeman "svou moc používá proti pletichaření"

11. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Reakce na článek pana Štěpána Steigera "Zlámou se ledy?" Pan Steiger píše: "Háček -- kámen úrazu -- je v tom, k čemu politik získanou moc používá. Zeman ji aplikuje samozřejmě proti úhlavnímu nepříteli, jímž je v jeho očích pravice"

Myslím si, že pan Steiger je tak zaslepen svým "antizemanizmem", že není schopen připustit jiný pohled na věc, míní Stanislav Bartoš. Že prezident svoji moc aplikuje především proti pletichaření jak napravo tak nalevo. Ostatně to dokázal už tím, jak elegantně rozbil iluzi o "stojedničce" na straně jedné a umanutost předsedy ČSSD na straně druhé. To že současně zvedl krevní tlak představitelům TOP09 a rozmetal cosi, co se nazývalo LIDEM, je už jenom bonus. A to vše bez křiku a hysterie, v klidu a zcela v rámci ústavy. Tedy pravdu má pan Čulík, nikoliv pan Steiger.

Pozn. JČ: Veřejnost musí ovšem bedlivě sledovat, aby nedošlo k nahrazení jedné garnitury "kmotrů" jinými.

Geniální stratég

10. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Zpětně mě mrzí, že jsem v prvním kole prezidentských voleb nevolil Miloše Zemana, ale teprve ve druhém kole. Zeman je nejlepší prezident, kterého kdy Česko mělo. Během současné politické krize dokázal za pár týdnů přivodit předčasné volby, zničit ODS, podkopat silnou pozici TOP09, posílit SPOZ bez oslabení ČSSD. Je to geniální stratég, píše Pavel Sanda.

Pozor na Zemanovo tažení za mocí

10. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Čtu mezi řádky, že vlastně věříte, respektive lidé, potažmo voliči mohou věřit Zemanovu tažení za mocí. Bohužel zatím mu věří hodně lidí, poněvadž říká, co lid chce slyšet. Nepostřehl jste, jak také už několikrát šikovně společnost a názory staví proti sobě?, píše čtenář Bubeníček z Mělníka.

Liberální levice bez politického domova

10. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Zemanovský skluz v ČSSD zpátky k technologii moci, tvrzený rádoby osvíceným autoritářstvím na Hradě, sice dočasně nepochybně uspěje v kontrastu s katastrofálním působením pravicových vlád. Jenže vážně hrozí, že až i tato vypočítavá politika ztroskotá na mělčinách klientelismu, kam se při pohledu na první kroky Zemanových mužů v Rusnokově vládě a dosavadní politiku "pragmatických" hejtmanů ČSSD, neodvratně řítí, bude liberální demokracie u nás už definitivně v troskách.

Problém středových a levicových voličů, které zemanovský obrat v ČSSD nechal bez politického domova, je, že se nemohou přiklonit k asociální, pravicové TOP 09, i kdyby tisíckrát správně varovala před ohrožením parlamentní demokracie u nás.

Jiří Pehe "Liberální levice bez politického domova"

Zemanova mise

10. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Prezident Miloš Zeman pozoruhodně klame tělem. Není dne, aby nebyl v médiích zesměšňován, peskován či okřikován, předhazují se mu ty nejhorší úmysly a čeká se od něj kdejaká podlá intrika. Když se pak ukáže, že dělá přesně to, co slíbil a že to vede k výsledkům, které zamýšlel, kdekdo je překvapen.

Kudy chodí, permanentně si koleduje o kritiku. Libuje se v provokacích, u kterých často není zřejmé, jaký mají smysl. Zemanova argumentace bývá lajdácká, takže ho co chvíli někdo triumfálně chytá za slova utroušená na okraj a co prezident řekl k věci, se neřeší.

Zeman je nyní s lidmi, kteří mu zbyli, daleko efektivnější, než byla v uplynulých deseti letech zdejší politická a intelektuální elita. Zatímco klientelismem a korupcí prolezlé parlamentní strany předstírají zápas s prezidentem o parlamentní demokracii, díky prezidentovi to budou občané, kdo o parlamentní demokracii svedou zápas s těžce kompromitovanými politickými stranami.

Ivan Hoffman, Zemanova mise (ČRo)

Konspirační teorií a podvodem proti mediální manipulaci?

10. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

KD│V článku Démon souhlasu od Lubomíra Brožka se autor odvolává na tzv. deset strategií mediální manipulace Noama Chomského. Ale to je rozšířený omyl, respektive hoax - Chomsky nikdy žádných "deset strategií" nepopsal. To, co se pod touto hlavičkou připisuje Chomskému, má původ na stránce člověka jménem Sylvain Timsit (jemuž nechť slouží ke cti, že žádné spojení s Chomským nikdy ani nepředstíral).

Jistá část obsahu se sice s některými myšlenkami Chomského překrývá, ale celkově je to konspiračně teoreticky laděná konstrukce.

Nechal jsem se načapat a byl jsem při tom načapán

11. 8. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 1 minuta

Nechal jsem se načapat, neboť jsem opravdu uvěřil, že autorem deseti strategií proti mediální manipulaci je Noam Chomsky, při čemž mě načapal jeden čtenář Britských listů. Děkuji. Inu, jak pravil Seneca: "Člověk může věřit všem, anebo nikomu. To první je čestnější, to druhé bezpečnější."

Autorem mystifikace je tedy bůhvíjaký pseudochomsky. Sám Noam Chomsky se od obsahu zásadně nedistancuje, vymezuje se především k formě spojené se svým jménem. O tom, že většina uvedených strategií skutečně funguje, může těžko někdo pochybovat. To ale v žádném případě neomlouvá fakt, že jméno světoznámého lingvisty bylo zneužito.

Avšak když už jsme u konspiračních teorií, dovolím si připojit ještě jedenáctou strategii mediální manipulace. Prostě se klidně uveřejní například takováto (anebo jiná) manipulační strategie, do které se záměrně vkomponuje ověřitelná chyba (v tomto případě autorovo jméno). Celá strategie je pak, po "objevení" chyby, zpochybněna, fakticky sice může existovat, ale její vnímání se mění v konspirační teorii, mystifikaci, a ten, kdo se o text nekriticky opřel a vyšel z ní, vypadá jako spadlý z višně. Dobře mu tak.

DOKUMENT

Veselovský: máme vážné obavy ze snahy otupit hlavní večerní zpravodajskou relaci ČT24

9. 8. 2013 / Martin Veselovský

čas čtení 1 minuta

Vážený pane řediteli, vzhledem ke zprávám v médiích, které zásadním způsobem zpochybňují budoucí nezávislost a objektivitu pořadu Události, komentáře, Vás musíme požádat o vysvětlení důvodů odvolání Daniely Drtinové z moderování pořadu.

Na řadě schůzek vedení Zpravodajství a redakce Událostí, komentářů k pořadu a jeho směřování, které se za poslední téměř dva roky uskutečnily, nebyla nikdy zpochybněna profesionalita či objektivita Daniely Drtinové při vedení rozhovorů a diskuzí.

ČT se bude těžko hájit před údajnými mocenskými zásahy, protože není nezávislá ani objektivní

9. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

"Veselovský píše o "nezávislosti a objektivitě" pořadu Události, komentáře, a dokonce o "objektivitě" Drtinové.:)))) Škoda, že Veselovský nebil na poplach kvůli "nezávislosti a objektivitě" veřejnoprávní služby už dříve. Mám na mysli i jeho "objektivní" rozhovor s Normanem Finkelsteinem nebo moderování diskuse o kácení stromů na Šumavě, píše Daniel Veselý.

Musím říci, že musím chtě nechtě souhlasit. Ne s tím, že Drtinová by měla být vůbec ve vysílání, to neee. Ale odvolání měly předcházet regulérní výtky na kvalitu její práce..., poznamenává Štěpán Kotrba.

Odboráři jsou levičácké socky a lůzři. Teda kromě těch v ČT, tam jsou odboráři hrdiny bojujícími proti levičáckým sockám a lůzrům. (Zjištěno z médií), píše Marta Nachtmann Josephson.

Média včetně ČT by se hlavně měla zamyslit nad "kvalitní" prací, kdy se jim daří ve společnosti vyvolávat minimálně tři vlny nenávisti: 1) Vůči českým občanům romského původu, 2) Vůči demokraticky a v souladu s Ústavou postupujícímu prezidentovi republiky a 3) Vůči policii a státním zástupcům. Jak je vůbec možné, aby pana prezidenta Zemana někdo přirovnával k Hitlerovi či aby se o policii a státních zástupcích psalo jako o pučistech, totalitářích a třídních bojovnících? To snad celý rok slavíme Den nespoutané mafie? ptá se Marek Řezanka.

Je neuvěřitelné, že znovu vystrkují hlavu Komers a Dekoj, kteří se zcela zdiskreditovali v poslední televizní rebelii v roce 2000. Kromě toho palcové titulky v médiích o tom, že si televizní odbory "myslí", že v ČT "možná" došlo k politickému nátlaku ("vše nasvědčuje tomu, že by mohlo jít ze strany ČT o splnění politické zakázky", spekulují ve svém prohlášení odbory bez důkazů a média už píší, že tomu tak skutečně JE!) jsou vrcholem kvalitní žurnalistiky. Zpráva není zpráva, dokud není důkaz, míní Jan Čulík. Ke "kvalitě" novinářské práce Daniely Drtinové má toto: Dobrý moderátor musí mít inteligenci, hluboké vědomostní zázemí, pohotovost a takt. Je samozřejmě v pořádku, pokud moderátor(ka) agresivně přerušuje žvanivého politika. Moderátor ovšem musí přerušovat žvanivého politika V ZÁJMU DIVÁKA, nikoliv v zájmu vlastního zviditelnění. Drtinová právě toto neumí. Naprosto nemá cit pro to, kdy má interviewovaného vyslechnout a kdy přerušit. Není nezaujatá a není dostatečně inteligentní na to, aby mohla dělat práci moderátora v politických pořadech.

Upozorňuji, že naprosto není jasné, zda byla Drtinová odvolána z Událostí, komentářů z politických důvodů. Štěpán Kotrba má pravdu, že pokud je její odvolání degradací a nikoliv povýšením (což není jisté), mělo být jistě zdůvodněno analýzou její práce. Zastávám názor, že Drtinová vůbec nikdy v televizi neměla pracovat, bez ohledu na dnešní situaci. Je nutno zdůraznit, že domněnky "odborářů" Komerse a Dekoje, že Drtinová byla údajně odvolána z politických důvodů, nejsou fakta.

Likvidace redaktorů ČT s nepohodlnými názory je omezení nezávislosti této televize

9. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Nemám rád Danielu Drtinovou. Nikdy jsem jí neměl rád. Kdo ale v kauze jejího politického odvolání omlouvá skandální porušení závazné institucionální procedury skutečnými či domnělými profesionálními nedostatky této redaktorky ČT, je buď zlovolný účelový překrucovač pravidel platných v právním státě ve prospěch jedné ze stran právě probíhajícího mocenského boje, nebo naprostý idiot. Pokud by chtěl někdo nezávislou ČT, postupoval by cestou institucionálních úprav posilujících její nezávislost. Pokud chce někdo ČT jinak závislou než dosud, bude jmenovitě likvidovat jednotlivé redaktory s nepohodlnými názory, míní Karel Dolejší.

Oprava a omluva

10. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

V sobotu dopoledne jsme zveřejnili poznámku čtenáře, který se podepsal jako Zdeněk Jehlička, v níž pisatel tvrdil, že se moderátor České televize Martin Veselovský dopustil při nedávné diskusi o Romech v rozhovoru rasistického výroku. Po ověření citace na záznamu České televize jsme zjistili, že to není pravda, že citace nebyla uvedena ve férovém kontextu, a příspěvek jsme z vydání odstranili. Čtenářům i Martinu Veselovskému se omlouváme.

Jan Čulík

šéfredaktor

Je Čína na cestě k demokracii?

10. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Za vlády nového čínského vedení prezidenta Xi Jinpinga se v Číně rozběhl tichý proces reforem, míní známý reportér televize BBC John Simpson. Jeden čínský disident sdělil Simpsonovi v rozhovoru pro BBC, že se dá předpokládat, že do pěti až sedmi let bude v Číně existovat demokraticky zvolený parlament.

Televize je debilizátor ze své podstaty

10. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Mám dojem, že televize je debilizátor ze své podstaty. Žijeme ve virtuálním televizním světě a neuvědomujeme si že každý, kdo umí mluvit do tv, nemusí být dobrý politik ba ani člověk, redaktor, který umí dělat z lidí pitomce není dobrý redaktor. Je to divadlo a útok na emoce, píše Zdeněk Kropáček.

Britská Rada pro reklamu vyšetřuje stížnosti na vládni protipřistěhovaleckou kampaň

10. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Britská Rada pro reklamu, Advertising Standards Authority, zahájila vyšetřování mobilních vládních billboardů s nápisem "VRAŤTE SE DOMŮ, NEBO BUDETE ZATČENI", s nimiž se jezdilo po šesti londýnských čtvrtích. Rada pro reklamu obdržela od veřejnosti šedesát stížností na tyto billboardy, že vyvolávají rasovou nenávist. Stěžovatelé poukazují na to, že vládní billboardy "připomínají hesla, která v minulosti používaly rasistické organizace při svých útocích na imigranty a mohou vyvolat v multikulturních komunitách napětí a rasovou nenávist".

Obama chce uchlácholit Američany ohledně špehování, ale dohled bude pokračovat

10. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Barack Obama v pátek oznámil, že se uskuteční první veřejná kontrola amerických špehovacích programů od 11. září 2001. Americký prezident tak nepřímo přiznal, že v americké veřejnosti sílí znepokojení nad špehovacími praktikami, které odhalil whistleblower Edward Snowden a že je ospravedlnitelné očekávat reformu.

Obama konstatoval, že odhalení o tom, že americká National Security Agency špehuje miliony lidí, způsobilo, že američtí občané mají pochybnosti o své důvěře ve vládu, a že to také poškodilo pověst USA v zahraničí. Dal však najevo, že špehovací programy budou pokračovat.

Putin: Neuzavřeli jsme se Saúdy dohodu o Sýrii a kontrole nad Evropou

9. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin nepřijal dohodu nabízenou Saúdskou Arábií. Ta žádala oslabení podpory syrského prezidenta Bašára Asada výměnou za ekonomické pobídky - včetně masivního prodeje ruských zbraní - a přenechání evropského trhu se zemním plynem Rusku. Oznámil to dnes Kreml.

Evropa jako ekonomická kolonie a předmět obchodu mezi mocnostmi

9. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Zpráva o lákavé nabídce Saúdské Arábie předložené Rusku, která zahrnovala mj. záruky ruského monopolu na zásobování Evropy zemním plynem, byla potvrzena přímo Kremlem. Ten prohlašuje, že nabídku nepřijal, ba že ani nedošlo k hlubší diskusi zmíněného návrhu.

Snad je tvrzení Kremlu o odmítnutí nabídky pravdivé. To by však obyvatele Evropy nemělo rozhodně nijak uklidňovat. Poprvé od Jaltské konference se totiž opět stali, byť (zatím?) pouze potenciálně, předmětem politického handlu skutečných mocností ve stylu "o nich bez nich".

Pro ty, kdo nejsou na obě oči slepí, to hodně naznačuje o směru, jímž se dnes vyvíjí kdysi tak obdivovaný a vychvalovaný projekt sjednocené Evropy...

Předčasné volby, noví generálové a přímá demokracie

9. 8. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Nikdy nic není definitivní. Duo Němcová a Kalousek se o tom přesvědčilo, když mávalo drtivou stojedničkovou většinou. Definitivní není ani to, že se sněmovna v pátek 16. skutečně rozpustí, jakkoliv se zdá, že už jí za daných poměrů nic jiného nezbývá.

K volbám by mělo dojít v říjnu nebo listopadu, což je fakticky za pár týdnů. Dost času na to, aby si politické strany financované z kapes českých daňových poplatníků, zaplatily profesionální předvolební kampaň a výsledek voleb tak dokázaly zásadním způsobem ovlivnit. Především ovšem strašením. Zatím největší šanci má levice, což je v současných parlamentních poměrech KSČM a především ČSSD. Očekává-li však volič zásadní změnu systému v tom smyslu, aby měl i on šanci podílet se v příštím volebním období aktivně na rozhodování, na výběr prakticky nemá. Alternativní politické subjekty jsou především špatně organizované a také podfinancované.

NSA má tajnou právní kličku. Umožňuje sledovat konkrétní Američany, kteří se ničeho nedopustili

9. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Americká zpravodajská služba NSA má k dispozici tajnou právní kličku, která jí umožňuje přístup do rozsáhlých databází a prohledávání emailové a telefonické komunikace konkrétních Američanů bez soudního příkazu. Dokument získala redakce deníku Guardian od bývalého zaměstnance NSA Edwarda Snowdena.

Dosud neznámá právní změna umožňuje operativcům NSA vyhledávat podle jmen nebo jiných identifikačních informací. Podle senátora Rona Wydena mezera v zákoně poskytuje NSA možnost prohledávat osobní data Američanů, kteří nijak neporušili zákon. Pravomoc schválená v roce 2011 kontrastuje s opakovaným ujišťováním Baracka Obamy a vysoce postavených představitelů zpravodajských služeb, že soukromí amerických občanů je před výzvědnými programy NSA chráněno.

Emailová firma, kterou používal Snowden, dobrovolně podstoupila vlastní likvidaci

9. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Šifrovací emailová služba Lavabit, kterou používal americký whistleblower Edward Snowden, oznámila ve čtvrtek, že se rozhodla se zrušit, aby nemusela poslechnout vládní příkaz umožnit americké vládě přístup ke komunikacím svých uživatelů. "Po podstatném uvažování o tom, co dělat, jsem se rozhodl zrušit naši službu," řekl zakladatel firmy Ladar Levinson. Dodal, že příkaz americké vlády vnutil jeho firmě "složité rozhodnutí: Buď se podílet na zločinech páchaných proti americkému lidu anebo zlikvidovat deset let tvrdé práce tím, že zruším firmu Lavabit." Rozhodl se firmu zrušit.

Démon souhlasu

8. 8. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 6 minut

Cílem moci je moc
George Orwell

Ve středu 7. srpna bylo pekelné horko nejenom v ústavní zahradě, kde ptáček nezazpíval, ale především za zdmi pavilónu zvaného Poslanecká sněmovna, kde naopak zněly staré známé popěvky o sto jedna. Jejich smyslem byla, jako obvykle, obrana vlastního hnízda před vetřelci a opakující se motiv nerozborného hejna a jeho přednostního práva na zrno vezdejší. Malér byl, že se taktovky zmocnil prezident a bylo po ptácích. Nejprve se trhli dva modráskové a pak už to šlo ráz na ráz. Hejno se rozpadlo a zbylo jen dusno k zalknutí.

ZEMĚDĚLSTVÍ A PŘÍRODNÍ ZDROJE:

Hleďme do budoucnosti!

9. 8. 2013 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

Třebaže je Rusnokova vláda odborníků dnes v demisi, upoutala mne v jejím programovém prohlášení pasáž, která se týká zemědělství. Toho zemědělství, které v současnosti živoří na okraji zájmu politiků a vlád. Dokladem je trvale se snižující vlastní produkce potravin a zároveň , dnes už pro značnou část obyvatelstva, neúnosně a trvale se zvyšující náklady za vesměs dovozové potraviny.

"Prezident Zeman plní svoje sliby"

9. 8. 2013

čas čtení 6 minut

Navzdory systematické pražské mediální kampani proti Miloši Zemanovi je pozoruhodné, že má zřejmě spíš kontraproduktivní dopad. Možná i v jejím důsledku popularita Miloše Zemana v prezidentském úřadě sílí. Ukazuje to "názor z lidu" čtenáře Jana Polívky. Občané si zdá se nic nedělají z varování, že Zeman v úřadě "usiluje o moc". Je to pochopitelné - vnímají ho jako vítanou změnu v dosavadní hegemonii nekompetentních a zkorumpovaných politiků z české bolševické (postkomunistické) "pravice". Lidé jako Kalousek, Nečas či Schwarzenberg totiž jsou pouze karikaturou údajných konzervativních sil, pravice západního typu v České republice neexistuje. Není divu, že se jim velmi úspěšně podařilo v České republice zdiskreditovat pravicový projekt, poznamenává Jan Čulík.

Příčiny hospodářského krachu reálného socializmu

9. 8. 2013 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Ekonomiku občan plně nepochopí, dokud jej prakticky nepostihnou její tvrdé důsledky. Marná jsou předtím varovná slova nájemných odborníků a školených ekonomů, pečlivě schovaných za buky prosperujících fondů. Pouhá teoretická znalost ekonomie je nedostatečná. Mne samotného ekonomika svými důsledky dostihla teprve nedávno a zcela nečekaně.

Černošské miliardářce řekli v Curychu, že "si nemůže dovolit kabelku"

9. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Miliardářka Oprah Winfrey (59), jedna z nejpopulárnějších amerických televizních osobností, požádala během své nedávné návštěvy v Curychu v jednom obchodě prodavačku, zda by si mohla prohlédnout určitou kabelku. Prodavačka jí kabelku odmítla ukázat a řekla, že "je pro ni příliš drahá".

K rasistickému incidentu došlo v době, kdy proslulo Švýcarsko politickou kontroverzí ohledně návrhu některých švýcarských měst zakázat žadatelům o azyl vstup do různých veřejných prostor, jako jsou školní hřiště, plovárny a knihovny.

Ve Švýcarsku je přibližně dvojnásobek žadatelů o azyl na jednoho obyvatele než v jiných evropských zemích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nemáme větší starosti než že nechtěli prodat kabelku za 35.000 Fr?

9. 8. 2013 / Jan Mrskoš

čas čtení 3 minuty

Příhoda, která se stala slavné celebritě v Curychu, zaplňuje dnes stránky novin po světě (i na BL), přestože se to stalo už před 3 týdny, když Oprah Winfrey přijela na svatbu neméně slavné zpěvačky Tiny Turner, teď švýcarské občanky. Ale až v těchto dnech, když si přihřála polívčičku u Larry King Show, se to dostává na veřejnost a ona to prezentuje jako rasismus. Zmiňuje se, že se jí už několikrát stalo, že ji nechtěli pustit do krámu. Jmenuje luxusní obchod v Paříži, kde se ale zjistilo, že bylo už 15 minut po zavření a zaměstnanci měli interní poradu, přesto se jí majitel obchodu Hermes později patřičně omluvil. Jiný případ měla v New Yorku, kde ji v otevírací době nechtěli vpustit, omlouvajíce se, že byli právě od černochů několikrát přepadeni.

Daniela Drtinová dostala nabídku na vlastní pořad

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva ČT

Česká televize před dvěma dny představila změny, které se s přechodem na podzimní vysílací schéma dotknou vedle dalších kanálů i ČT24. Jejich hlavním cílem je vytvořit přehlednější prostředí pro diváka a zvýšit jeho komfort při sledování zpravodajství, s čímž souvisí nejen přechod na novou, ucelenou grafiku, ale i posílení profilů hlavních pořadů.

"ČT24 vysílá několik diskusních pořadů, ve kterých se střídá více moderátorů, a které tak nemají svoji jednoznačnou tvář. Rozhodli jsme se proto, že omezíme počet moderátorů Událostí, komentářů na dva a že nabídneme pořad Interview ČT24 jediné osobnosti, která by tak mohla relaci vtisknout vlastní charakter," vysvětluje ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal, podle kterého je Interview ČT24 náročným formátem, který vyžaduje hluboký analytický vhled. "Nabídku od nás dostala Daniela Drtinová. Pokud by ji přijala, pořad by se přejmenoval na Interview Daniely Drtinové a stal by se tak po Otázkách Václava Moravce teprve druhým takovým, který nese jméno konkrétního moderátora," dodává Šámal s tím, že od změny očekával také posílení sledovanosti kanálu před hlavní zpravodajskou relací. "Prozatím se Daniela Drtinová k naší nabídce nevyjádřila, očekávám ale, že se rozhodne během dneška," říká na závěr Zdeněk Šámal.

"Mít pořad, který nese Vaše vlastní jméno, a který se navíc vysílá před nejsledovanější zpravodajskou relací, považuji za jednoznačný profesní růst. Naprosto tak nerozumím tomu, proč se odbory proti takové nabídce vymezují, v podstatě tak zcela popírají svoji roli. Vidí-li zde pak politické tlaky, musím konstatovat, že jsou to právě odbory, kdo je do této věci vnáší," říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Reakce Jana Čulíka: No, potěš pámbů... :(

Václav Princ: "ODS je zločinecká strana"

9. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

ODS se vzpamatuje a bude normální pravicovou, liberální, politickou stranou, nebo se již nikdy nezbaví přívlastku zločinecká politická strana. Dnes jsem byl při celodenní práci v autě masírován rozhlasem, večer to bude televizí a zítra to vyjde ve všech novinách, jak ODS řeší vyloučení poslanců, údajně zase rebelů, kteří nehlasovali při hlasování o důvěře vládě proti návrhu společně s ostatními poslanci klubu ODS, míní Václav Princ, autor Holešovské výzvy.

Zvítězili jsme. Byť jde o vítězství dílčí

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Iniciativa ProAlt vítá poslední vývoj na politické scéně. Výsledek hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka znamená nejen konec vlády bývalé Nečasovy koalice, ale zároveň také vyslovení nedůvěry v zásadě rovněž neoliberální vládě pravicového ekonoma Jiřího Rusnoka a exponentů domácího průmyslu.

Britským politickým stranám ubývá členstvo: Nadchází hodina přímé demokracie?

9. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Veřejné rozčarování ze stávajícího britského politického (westminsterského) systému je nyní tak vážné, že počet členů Konzervativní strany poprvé v moderních dějinách klesl pod 100 000, ačkoliv kdysi dosahoval až 3 000 000. Dramatický úbytek, který odpovídá také vývoji v Labouristické a Liberálně demokratické straně, vyvolal varování, že politici musejí hledat radikálně nové způsoby komunikace s voliči, protože jinak se ve věku internetu stanou zbytečnými.

Dokážou se organizace poučit ze svých chyb? Za jakých podmínek?

9. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Pokud mají dva lidé vždycky stejný názor, oba nestojí za nic.
Konrad Adenauer

V atmosféře euforické chvály viktimizace jednotlivých koleček celkově nefunkčního politického systému, ód na adresu veškerého sjednocování, jakož i údajně samozřejmé eliminace "postmoderní" plurality hledisek, nezaškodí zabrousit na chvíli do soudobé teorie organizace a podívat se na to, jak se autoři vyrovnávají s výzvami, kterým čelí formální organizace v turbulentní době. V jistém smyslu lze jejich počínání chápat jako variaci bytostně moderního tématu setkání s radikální jinakostí - a to ne prosím cestou zesměšňovaného multikulturalismu, ale právě na poli moderní teorie organizace.

Cesta do hlubin pravicové duše

9. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Je obecně známé tvrzení neoliberálů, že člověk je ve své přirozenosti sobecký. Jelikož se české nejsilnější pravicové strany označují liberálně-konzervativní (ODS), druhá přímo konzervativní (TOP 09), lze k egoismu přidat atributy jako líný, nenasytný a nezodpovědný; inu zkrátka bytostně nedokonalý, píše Radek Scholler.

Zemřel režisér, scénárista a herec Jiří Krejčík

9. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ve věku 95 let zemřel režisér, scénárista a také herec Jiří Krejčík. V nemocnici byl několik posledních dnů. Režíroval například filmy Penzion pro svobodné pány, Svatba jako řemen či Božská Ema.

Další informace ZDE

"Polovina britských žen na mateřské, které znám, přišla o práci"

8. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Výzkum provedený právní firmou naznačuje, že řada žen se cítí diskriminována ze strany zaměstnavatelů, jakmile založí rodinu. Více než polovina dotazovaných si myslí, že po otěhotnění se přístup kolegů a nadřízených změnil, zatímco čtvrtina tvrdí, že proto nebyla povýšena, přišla o pracovní náplň, nebo spadla na místo níže postavené, píše v Guardianu Anne Richardson.

O úctě k předkům

9. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Ve větách Davida Ungera z jeho článku v Britských listech najdeme podivnou věc: celé národní obrození 19. století je následně označeno za obrozenecké národovectví, využívající ke své propagaci mimo jiné falzifikované Rukopisy a přetrvávající dnes v některých projevech laciného antiněmectví. Nevím, zda je to od Davida Ungera taková hluboká neznalost, či záměrná diskreditace všeho, co národní obrození znamenalo. Bohužel není to v poslední době nijak ojedinělé. Jelikož tato slova byla napsána v kontextu článku o Národním divadle, zkusme se podívat trochu do historie. Národní obrození bylo reakcí na dlouhodobé poněmčování, národní, kulturní, hospodářský útisk . Nebýt národního obrození, mohl by pan David Unger možná psát do Brittische blatter, ale ne do Britských listů, míní Lukáš Fišer.

Je jiný svět možný?

9. 8. 2013

čas čtení 5 minut

Je otázka, jak se má Spojenectví práce a solidarity (SPaS) postavit k současné situaci. Samozřejmě, že je snadné být po bitvě generálem. K poslednímu stanovisku mluvčích v podstatě nemám zásadní výhrady. Připomíná mi ale spíš závěr průměrného auditu, než deklaraci politického postoje. V auditu se také hlídá, kde chybí přesný popis položky, že je nepřesná formulace a tady chybí háček nad c , píše Jiří Málek.

Syrská opozice podnikla útok na Asada. Vyvázl

9. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Syrská státní televize odvysílala záběry prezidenta Bašára Asada, který ve čtvrtek bez zranění vyvázl z účasti na modlitbách zakončujících posvátný měsíc Ramadán v damašské mešitě. Když se přesouval na toto místo, zaútočili protivládní povstalci na jeho kolonu. Podle jejich prohlášení vypálili pět minometných granátů.

Ledy se začaly lámat?

8. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Jsem vcelku potěšen, že se neudržitelná, chabá a zkorumpovaná "pravicová" vládní koalice rozpadla a všechny parlamentní politické strany nyní deklarují svou údajnou rozhodnost parlament rozpustit a uspořádat všeobecné volby. Zcela jasně k rozbití pochybné hegemonie tzv. "pravicových" stran přispěl svými strategickými kroky Miloš Zeman, který, ač je v pochybném zdravotním stavu v důsledku svého nezměrného kouření a pití, a v jeho věku se dá očekávat, že pokud s tím nepřestane, jeho stav se bude dále zhoršovat, prokázal naprosto brilantní postoj, který ve svém důsledku vedl k rozbití současné parazitické politické konstelace a k možnému otevření oken a k závanu čerstvého větru. Otázkou je, zda to bude česká společnost schopna využít.

Co vše sedmého padlo

8. 8. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Velmi cenným vzkazem veřejnosti bylo, jak nikdo z poslanců ODS, TOP09 či LIDEM ani slůvkem nezmínil potřebu nezávislého prostředí pro vyšetřování závažných kauz, které míří do vrcholných pater politiky. A naopak velmi důležitým se ukázalo, že prezident republiky zdůraznil, že není přípustné, aby na policejní vyšetřování byly vyvíjeny jakékoli politické tlaky.

Ve středu 7. 8. 2013 padlo hned několik mýtů. Jednak se ukázalo, že vládní strany, které svým jednáním zapříčinily závažnou politickou krizi, nemají ani oněch stabilních 101 hlasů, jimiž argumentovaly a jež měly "zachránit naši parlamentní demokracii". Ukázalo se, že zde akceschopná vláda není -- a že jediné východisko z nastalé situace jsou předčasné volby, které však ještě před pár dny neměly u poslanců šanci. Poslanci (zatím) zůstávají titíž, podmínky k hlasování se ale radikálně změnily.

Úlohou pro pravicového voliče je tentokrát nevolit pravici

8. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Myslím, že prezident Zeman včera chtěl především důvěru pro Rusnokovu vládu. Toho nedosáhl. Nicméně dosáhl toho, co chtěla a chce drtivá většina občanů, tedy otevřené cesty k předčasným volbám pomocí rozpuštění Sněmovny, což pravicové strany odmítaly s tím, že prý existuje ve Sněmovně pravicová většina 101 hlasů. Prezident má plné právo nyní vydávat celý manévr s Rusnokovou vládou za způsob, jak ukázat, že žádná taková většina neexistuje (což ovšem uznávali Kalousek i Nečas už dávno), a že tedy musel sestavit vládu přechodnou, úřednickou, čímž donutil pravici k předčasným volbám.

NE ZÁKLADNÁM:

Předmětem činnosti ČT není dehonestace

8. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Ne základnám

Vážený pane generální řediteli,

obracím se na Vás s výzvou, aby Česká televize nedehonestovala poslance Tomáše Úlehlu a Jana Floriána tvrzením, že zradili a takto jim přilepit označení zrádci. Nestranné zpravodajství by nemělo přistoupit na žonglování, kdy jednou je výkon poslaneckého mandátu podle nejlepšího svědomí a vědomí, jindy součástí fotbalového družstva.

Obraz bídy a utrpení

8. 8. 2013 / Sandra Wain

čas čtení 2 minuty

Kdo včera, byť jen na chvíli, sledoval obraz televizního monitoru při přenosu z parlamentu, byl možná dojat utrpením některých poslanců. Tito se se již delší dobu hrdinně bijí jako lvi v kleci jatí za demokracii. Ovšem jen za tu svoji privátní. Jako rukojmí jim slouží vždy prostý většinový občan. Na všeobecné zájmy a právo se odvolávají, když je potřebují, ale z vysoka na ně plivou, když nikoliv.

28740

Zeman: Přibyl nějaký nový poslanec, ubyl nějaký jiný poslanec či změnil nějaký poslanec svůj názor?

8. 8. 2013 / Miloš Zeman

čas čtení 15 minut

Vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážené pane předsedo vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nacházíme se uprostřed politické krize, kterou velká většina z nás nezavinila, ale všichni ji musíme společně řešit. Jak víte, tato krize začala policejním zásahem na Úřadu vlády, po několika dnech pokračovala demisí ministerského předsedy a v souladu s ústavou následnou demisí celé vlády.

Host jako host už neplatí?

8. 8. 2013 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Neuvěřitelnou míru stupidity a fanatismu předvádí veřejnosti jakási Anežka z Krkonoš: "Zemanovi najíst nedáme, urazil nás jeho projev".

Jediné přirovnání, které mě napadlo, byly tryzny za Stalina, Gottwalda a ještě v roce 1957 za Tondu Zápotockého. Já ty soudružky viděl, opravdu, plakat na ulici. Když jsem se tázal rodičů, co to znamená, tak mi radili se takové soudružce zdaleka vyhnout a hlavně, proboha, se tomu projevu pitomosti nesmát. Taková komunistická kráva byla horší zlo, než okresní tajemník, okamžitě udávala...

Soudružka z ODS Anežka má jistě důvod ke smutku. Nejdřív jí chcípnul kníže pankáč jako prezident a nyní chcípla i "stojednička" její favoritky z ODS.

Naštěstí se hněvu soudružky Anežky z penzionu Modřín dnes už obávat nemusíme. Tedy my svobodní. Personál penzionu je však nutno politovat. Anežky bych se, být jejím podřízeným, bál. A zdaleka bych se vyhnul místu, kde se hosté kádrují!

Připojujete se k manipulaci médií

8. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Připojujete se k manipulaci ostatních medií? Radiožurnál i TV mají výrazné téma. TOP 09 požaduje předčasné volby. Je třeba to po včerejší trapnosti v parlamentu natlouct lidem do hlavy, že o volby které požaduje většina lidí zajímajících se o dění v této zemi, se zasloužila TOP O9, míní Vladimír Klofáč. Rovněž i vy tak činíte, ač v mnoha článcích v minulosti jste demonstrovali, jaké techniky se používají pro manipulace. Tohle je jedna z nich.

Vojtěch Filip včera ve sněmovně několikrát položil otázku právě i poslancům z TOP 09 proč nepodpořili rozpuštění sněmovny, tedy minimálně KSČM též požadovala a požaduje předčasné volby a bylo by slušné se o tom zmínit. Nebude již důležitá oprava, to přeci víte, cíle bylo dosaženo. Lidé dnes mají klipové vidění. Tedy ČSSD a TOP 09. Takto jste vstoupili do předvolební kampaně. Není nad objektivitu zpravodajství.

Pozn. JČ: Zpráva je to proto, že TOP 09 náhle obrátila. Že chce KSČM předčasné volby, stejně jako víceméně i ČSSD, bylo známo dávno.

ČSSD by si měla vybrat mezi SPOZ a komunisty

8. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Připadá mi v současné, doufejme předvolební (ono totiž i kdyby se Sněmovna ústavní většinou rozpustila, není vůbec jisté, kdy na to přistoupí prezident, který může celý proces de facto libovolně protahovat), situaci velmi zajímavé přemýšlet nad situací na levici. Máme zde tři hlavní subjekty: ČSSD, KSČM a SPOZ. KSČM a SPOZ jsou jakoby nalevo a napravo od ČSSD a přitahují různá její křídla. Michal Hašek jako představitel zemanovského směřování se proti KSČM ostře vymezil.

Změny přinášejí do politiky čerstvý vzduch

8. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Lidé se bojí změny a volí tzv jistotu, píše Zdeněk Kropáček. Mám pocit že je to chyba. Přímá volba prezidenta která se zdála být spíše formalitou změnila politiku k lepšímu. Třeba opovrhované VV předkládané jako úlet změnili politiku k lepšímu. Jak by to dopadlo bez nich, kdyby si zavedené strany zkušeně hospodařily? Mluvilo by se vůbec o korupci? Bojíme se volit nové strany a já mám dojem že je to chyba i když nás média přesvědčují o opaku.

Proč Češi nedemonstrují?

7. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Jsem naprosto šokován arogancí, kterou projevují poslanci bývalé vládní koalice. Vláda byla nucena odejít po odhalení bezprecedentního skandálu, kdy milenka premiéra použila vojenskou kontrarozvědku ke sledování své sokyně - jak je vlastně možné, že média to kryjí a už dávno "nesmaží" protagonisty tohoto bezpečnostního ohrožení naší země v diskusních pořadech? Toto byl důvod demise premiéra. Za normální bych v této situaci považoval okamžitý odchod zúčastněných z politiky a jejich pokorně mlčení. Oni však, v celé s Petrem Nečasem, začali napadat státní zástupce a tvářit se jako poškození! píše Ivan Novotný.

Zemanův argument, že je nutno úřednickou vládou zabránit střetu zájmů, je chytře vymyšlen

7. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Zemanův argument, že nechá nevolenou Rusnokovu vládu dál vládnout, bez ohledu, zda jí nynější zkorumpovaný parlament vyjádří důvěru, je velmi přesvědčivý a jak poznamenal na stránkách pozoruhodně rychle názorově se měnící (co všechno zmůžou peníze?) Babišovy Mladé fronty Dnes Josef Mlejnek ml., Zemanovi odpůrci budou proti němu jen velmi obtížně hledat argumenty. Prioritou při vyšetřování trestné činnosti totiž nutně musí být zabránit střetu zájmů, aby vyšetřování kriminálníků, kteří mají zřejmě vazby na členy bývalé koaliční vlády, nebylo těmito členy vlády, pokud by se vrátili do funkcí, zmařeno. Je to skutečně argument, proti němuž je možné namítat jen velmi málo, a je to argument, jak poznamenává další pozoruhodně rychle se měnící komentář serveru IDnes (tentokráte od Josefa Kopeckého) většina české veřejnosti stojí za Zemanem i za Rusnokovou vládou, i když pokud nebude schválena, občané si - logicky a přirozeně - přejí co nejrychlejší nové volby.

DOPIS RUSNOKOVI

Nečas zřejmě porušil zákon

7. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Vážený pane premiére,

dovolte nám, členům Fóra Věda žije!, abychom Vám pogratulovali k zahájení předsednictví Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Doufáme, že na rozdíl od svého předchůdce se budete funkci předsedy RVVI i přes svoje omezené časové možnosti skutečně věnovat, a že budete schopen čelit výzvám, které tato činnost přinese.

Poslancům:

Proč mluvíte pořád jen o sobě?

7. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Po zhlédnutí rozpravy v Parlamentu (a píši s velkým P, protože pořád věřím...) chci vznést otázky, které ve mně vyvolává vaše vystupování na posvátné půdě našeho parlamentu, píše Roman Siwek. Proč sdělujete "svůj názor" a ne "názor mých voličů"? Proč mluvíte o svých pocitech a ne o pocitech svých voličů? Kde je vaše pokora k poslání, že máte zastupovat dobro občanů, kteří vás platí ze svých výdělků?

BRITÁNIE:

Čtrnáctiletá dívka spáchala sebevraždu pod vlivem šikany na internetovém fóru

7. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Některé zranitelné děti na sociálních sítí jsou systematickými obětmi internetového šikanování, ale používají přístup na tyto servery jako formu sebepoškozování, varovaly v úterý britské charitativní organizace poté, co spáchala sebevraždu pod vlivem internetového šikanování čtrnáctiletá dívka.

Sílí požadavky, aby byl zlikvidován server ask.fm poté, co vyšlo najevo, že v pátek spáchala sebevraždu čtrnáctiletá Hannah Smithová z Lutterworthu v hrabství Leicestershire poté, co ji terorizovali anonymní uživatelé tohoto serveru.

Neonikotinoidy jsou novým DDT

7. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Jde o nové DDT: Třídu jedů licencovaných k širokému použití před tím, než byly řádně otestovány, které nyní likvidují přírodní systém. A je to také další ukázka platnosti staré pravdy, že ti kdo se z historie nepoučí ji musejí opakovat, napsal v deníku Guardian George Monbiot.

IDNES:

Podřízeným měří i čas strávený na toaletě. Šikana v Česku narůstá

7. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Urážky, ponižování, nepřiměřené pracovní požadavky, diskriminace, ale i fyzické napadání. To vše jsou podoby šikany, se kterou se v Česku setkává stále více zaměstnanců.

Zdroj: IDNES

K tomu poznamenává Jan Čulík: Zdá se, že pod Babišem dochází k změně orientace Mladé fronty Dnes. Jinou známkou téhož bylo zřejmě včera zveřejnění zprávy o analýze Social Watch o tom, že "Nečasovy škrty mohou Čechy dohnat až k pogromům". Dosavadní čtenáři IDnes a Mladé fronty Dnes to ale asi nezkousnou... naleznete to i v diskusi pod tímto článkem, kde se vyjadřuje bigotním primitivním způsobem celá řada čtenářů. K smíchu je například názor Jana Mužíka, který píše: "Z vlastní zkušenosti ale vím, že když je šéf přísný a neústupný, pak mají jeho podřízení daleko lepší pracovní výsledky." Protiřečí to všem příručkám o dobrém managementu. Je dokázáno, že daleko ekonomicky nejúspěšnější jsou podniky, v nichž management dává zaměstnáncům svobodu, bere v úvahu jejich náměty a připomínky a podporuje jejich invenci a originalitu.

Levná letecká společnost Ryanair ohrožuje cestující přílišným šetřením

7. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Levné letecké společnosti jako irské aerolinie Ryanair zřejmě ohrožují bezpečnost cestujících, protože omezují množství leteckého paliva na legální minimum, aby snížily své finanční náklady, napsal britský deník Independent. Španělští vyšetřovatelé leteckého provozu ostře kritizují firmu Ryanair ve zprávě o incidentu v roce 2010 na letišti ve Valencii, kdy letadlo společnost Ryanair mělo menší než legálně dovolené množství leteckého paliva na palubě. Vyšlo najevo, že firma Ryanair agresivně nutí piloty, aby létali jen s minimem paliva. "Zakazujeme vozit v letadle 300 kg palivové rezervy," praví se v interním memorandu firmy Ryanair. Doprava dalších 300 kg znamená, že v každém leteckém sektoru spálíme zbytečně o 7,5 kg paliva více. To znamená, že to leteckou společnost stojí 5 milionů dolarů ročně." Vedení firmy Ryanair nyní popírá, že by takový příkaz pilotům vydalo.

České veřejnosti, jež nechápe, proč se konají pochody gay hrdosti (Gay Pride)

7. 8. 2013 / Benny Rees

čas čtení 2 minuty

Pochody hrdosti nejsou stavěním homosexuality na odiv ani její propagací - hrdost je hrdost z toho, že ten konkrétní člověk vlastní vyrovnávání se se svojí odlišností oproti heterosexuální společnosti vůbec přežil. Hrdost je hrdost na to, že sebral odvahu nebýt nadále obětí a nebýt ponižován, a postavil se na odpor (jako se naši předchůdci postavili na odpor newyorské policii onoho 28. června 1969 před barem Stonewall Inn).

Pojďte na Muchu, je tam poloprázdno

7. 8. 2013 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty

Ve vrcholném létě kolem silnic vyrašily plakáty, které až do 10. září zvou do pražského Obecního domu na "nejnavštěvovanější výstavu v České republice." K vidění tam je sbírka 116 plakátů Alfonse Muchy, kterou shromáždil Ivan Lendl. Navzdory pouťovému vyvolávání reklamy, není ve výstavních sálech nepříjemný nával. Komu se Muchovy plakáty líbí, měl by na výstavu vyrazit právě nyní, protože v sálech procházejí jenom izolované skupinky lidí a vystavená díla si můžete prohlédnout z blízka i z odstupu, jenž je nezbytný, neboť některé plakáty jsou vyšší než dva metry.

Rusnokova vláda nezískala důvěru, TOP 09 a ČSSD požadují předčasné volby

7. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ve středečním hlasování Poslanecké sněmovny získala Rusnokova podporu pouze 93 hlasů, proti bylo 100 poslanců. Stojedničková jednota se však rozpadla poté, co proti Rusnokově vládě odmítli hlasovat dva poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián a šéfka strany LIDEM Karolina Peake. Vedení strany TOP 09 oznámilo, že bude hlasovat pro předčasné volby. I šéf ČSSD Bohuslav Sobotka podporuje předčasné volby, stejně jako KSČM, o předčasných volbách bude jednat i ODS. Měly by se konat v říjnu 2013.

ChcemeVolby.cz

7. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

V Praze vznikla iniciativa ChcemeVolby.cz. Jejím jediným cílem je vyvolání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a obnovení demokratického ústavního pořádku vedoucího k legitimní vládě podpořené většinou sněmovny s čerstvým mandátem od voličů. Petiční akce je nestranická a nezávislá na vlivových skupinách. Iniciátorem je vysokoškolský pedagog Petr Štěpánek.

Plný text petice:

Chceme nové volby! V civilizovaných parlamentních demokraciích se politické krize řeší vypsáním předčasných voleb. Chceme nové volby i v České republice!

Zakladatel petiční akce Petr Štěpánek:

"Jsem rád, že dnes naše země patří do demokratické Evropy. Současná manipulace politickým systémem v Česku je naprosto nepřijatelná a je třeba vrátit moc tam, kam patří. Tedy občanům, kteří si zvolí novou reprezentaci s mandátem. V parlamentní demokracii je klíčovou demokratickou institucí parlament a na důvěře ve vlastní reprezentaci je založena i důvěra v demokracii."

více informací a seznam signatářů na ChcemeVolby.cz

Obama se kvůli Snowdenovi v Petrohradě nesetká s Putinem

7. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Barack Obama rozhodl, že se během summitu G20 příští měsíc v Petrohradě nesetká s Vladimírem Putinem kvůli tomu, že Rusko poskytlo whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi politický azyl. Namísto toho pojede Obama do Švédska.

Předtím Obama uvedl, že je "zklamán", že Rusko poskytlo Snowdenovi dočasný azyl, namísto aby ho poslalo k soudu do USA, kde má být souzen "za špionáž".

Obama se vyjádřil, že rozhodnutí Ruska o Snowdenovi z minulého týdne ukazuje, že při jednání s Moskvou zůstávají "hloubkové problémy".

"Oni občas propadnou uvažování z doby studené války a mentalitě z doby studené války," řekl Obama v televizi NBC.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

90634