Německý parlament schválil rozšířený záchranný fond EU

29. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Velká většina německého parlamentu schválila rozšířené pravomoci pro hlavní záchranný fond Evropské unie. Hlasování bylo považováno za zkoušku autority německé kancléřky Angely Merkelové, protože někteří členové její vládní koalici chtěli hlasovat proti.

Mnoho Němců se staví proti plánu financovat z německých peněz záchranu eurozóny a zemí jako Řecko.

V Athénách se ve čtvrtek konají demonstrace proti vládním škrtům.

Očekává se, že rozšířený záchranný fond EU schválí i horní komora německého parlamentu, jíž má být návrh zákona předložen v pátek.

Všech 17 zemí, které používají euro, musí ratifikovat příslib posílit záruky záhranného fondu na 440 miliard euro.

Dosud to schválilo 10 zemí.

Příspěvek Německa do tohoto fondu má stoupnout ze 123 miliard euro na 211 miliard euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Klausovy "tradiční" hodnoty

29. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Prezident Klaus se ve Staré Boleslavi u příležitosti oslav svátku patrona českých zemí sv. Václava vyslovil proti "pokrokářům" a pro "tradiční" hodnoty. Když jsem slyšel jeho slova, položil jsem si otázku, zda "tradiční" hodnoty tehdejší české společnosti následoval spíše sv. Václav, nebo jeho bratr Boleslav, který sv. Václava podle legendy zavraždil. Kdyby se česká společnost tehdy držela svých "tradičních hodnot", nikdy nekonvertuje ke křesťanství.

Potom jsem si položil otázku, které hodnoty český prezident považuje za "tradiční" dnes.

Akce DOST:

Pane prezidente: Ano, ano!

29. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Akce D.O.S.T. k projevu prezidenta ČR Václava Klause přednesenému na Národní svatováclavské pouti 2011

Když jsme v listopadu 2007 připravovali text petiční iniciativy D.O.S.T. , byli jsme vedeni rozhodnutím deklarativně se přihlásit k tradičním společenským a mravním hodnotám, které jsou vytlačovány z veřejné diskuse. Ačkoli nepochybujeme o tom, že tyto hodnoty rezonují s cítěním většiny občanů, přece pro nás bylo radostným překvapením, kolik veřejně činných osobností naši iniciativu během uplynulých let podpořilo. Zřetelně se tak ukazuje síla nadčasových tradičních hodnot, které stále znovu oslovují a mobilizují. Zcela výjimečným způsobem tuto skutečnost vyjádřil prezident republiky v projevu předneseném u příležitosti letošní Národní svatováclavské pouti.

Jak postavit koncentrák

29. 9. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty

Koncentrační tábor je ošklivé slovní spojení, ale naše doba je na dobré cestě k jeho očištění. Dnes již přece skoro nikomu nevadí, že Hitler a jeho komanda z nich posílali do krematoria komunisty nebo (v tehdejší terminologii) cikány.

Eurozóna podniká kroky na svou záchranu

29. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Očekává se, že ve čtvrtek německý parlament schválí rozšířené pravomoci pro záchranný fond pro eurozónu. Plány založit kompletní a samostatný Evropský měnový fond pokračují směrem k realizaci.

CIA zneužila očkovacího projektu britské dobročinné organizace ve snaze získat DNA bin Ladinovy rodiny

29. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Americká CIA zorganizovala falešný očkovací program v Abbottabadu, ve městě, kde se skrýval Usáma bin Ladin. Cílem programu bylo získat DNA od členů bin Ladinovy rodiny. Agenti CIA naverbovali pákistánského lékaře, který zahájil v Abbottabadu očkovací kampaň. Lékaře, Shakila Afridiho, posléze zatkla pákistánská výzvědná služba.

Nyní vyšlo najevo, že britská charitativní organizace Save the Children byla nucena v důsledku této akce CIA evakuovat veškeré své zaměstnance z Pákistánu. Američtí činitelé ji totiž varovali, že její pracovníci budou zatčeni pákistánskými výzvědnými službami.

Odsouzení ženy za řízení automobilu k bičování vyvolalo obrovské protesty

29. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Saúdskoarabské organizace upozornily ve středu, že rozhodnutí odsoudit ženu k deseti ranám bičem za to, že řídila automobil, je pomstou saúdskoarabské vládnoucí třídy za projev krále Abdullaha, který umožnil saúdskoarabským ženým získat volební právo.

Režim v Saúdské Arábii podporují Spojené státy. Václav Havel ani Člověk v tísni proti tamějšímu útlaku neprotestují.

Učme se jazyky, naši sousedi to ocení

29. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

V kampani za posílení role němčiny při výuce cizích jazyků se angažují velvyslanci Německa a Rakouska, a rovněž i český ministr zahraničí.

Je sympatické, že se akce účastnil (pokud právě nespal) i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Jak však hodnotit jeho výrok: "Byly doby, kdy každý vzdělaný Čech uměl jak česky, tak německy. Teď přišla doba, abychom se do těch časů vrátili..."

Pánbůh? Kam s ním?

29. 9. 2011 / Jan Kadubec

čas čtení 23 minut

To kdysi dávno, nějak tak před 130 lety (to můj děda byl tehdy dvacetiletý), měl náš klasik problém se slamníkem, resp. se slámou ze slamníku, kterou nikdo nechtěl ani zadarmo ani za úplatu, a Jan Neruda byl docela nešťastný z toho, že se oné slámy nemůže zbavit.

Podobně jsme na tom my dnes s oním Pánembohem, ne a ne se Ho zbavit, pořád tu je a přitom Ho skoro nikdo nechce. A také neustále překáží, zavazí ve všem na co se podíváme - ve vědě, ve filosofii, v umění a dokonce i v běžném životě. Kam s ním? Kam ho uklidit? Problém stejný jaký měl Neruda se slamníkem.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

na malym městě

29. 9. 2011 / Jan Těsnohlídek

čas čtení < 1 minuta


když jsme se viděli poprvý
nebylo těžký se do ní zbláznit -

oba zabitý na malym městě
jí čerstvě osmnáct a nemohla se dočkat
až vypadne
- do prahy!
říkala
- studovat architekturu!
- kreslit!
- modelovat!
- tvořit!
říkala
pár let zpátky

teď
sedíme naproti sobě v kavárně
plzeň vs. zázvorovej čaj
mluví
o mateřský
o svatbě
o tom jak je super
mít dvě děti
- jasně
říkám
- dvě děti jsou super!
- dvě děti jako dvě kotvy do života
- máš pro koho máš proč a tak - -

na malym městě
dvě děti jako dva šutry do pytle
zavázat špagátem a hodit do skruže

snad je aspoň hodnej ten její
říkám si cestou na nádraží
snad je aspoň hodnej a

i kdyby ne

Z autorovy sbírky RAKOVINA, která právě vyšla a je možno si ji objednat ZDE

"Trhy zkolabují. Musíte se zachránit"

28. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

V šokovaných britských médiích došlo k spekulacím, jestli je Rastani skutečný makléř nebo jen nějaký podvodník. BBC ověřila a potvrdila, že je to skutečně makléř, a uznávaný ekonomický analytik společnosti BBC Robert Peston potvrdil, že to, co Rastani řekl v televizi veřejně, mu sdělují makléři z londýnské City zcela pravidelně a běžně už řadu týdnů.

Nezávislý makléř Alessio Rastani, interviewovaný televizí BBC: Trh zkolabuje a bude to spektakulární pád. Protože trhy nyní řídí strach. Investoři a velké peníze, inteligentní peníze, hovořím o velkých fondech, hedgových fondech, instituce, ty tento záchranný plán nepřijímají. Vědí, že trhy jsou zničeny. Vědí, že burzy skončily. Co se týče eura, jim je to jedno, nezajímá je, přesunují své peníze do bezpečnějších aktiv, jako jsou obligace ministerstev financí, třicetileté obligace a americký dolar. Takže ono to fungovat nebude.

BRITÁNIE:

Labouristé "zlikvidují neodpovědný kapitalismus, zaměřený na rychlé zisky"

28. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Šéf britských labouristů Ed Miliband přislíbil na výročním kongresu své strany v Liverpoolu, že zlikviduje dlouhá desetiletí neodpovědného kapitalismu, jemuž jde jen na rychlé zisky na úkor všeho ostatního. Dodal, že je tady od toho, aby "rozbil konsensus a nikoliv aby se mu podřídil."

Přislíbil, že vybuduje nový kapitalismus, založený na britských hodnotách, které odměnují těžce pracující zaměstnance a podnikatele, nikoliv dravé šelmy a tuneláře. Konzervativci ho okamžitě obvinili, že jeho projev byl úprkem "doleva".

Britští akademici vypracovali protestní návrh vysokoškolského zákona

28. 9. 2011

čas čtení 4 minuty

Stovky britských univerzitních učitelů podepsaly dokument, který varuje před katastrofálními důsledky nového zákona o vysokém školství, který navrhuje současná britská vláda. Dokument má název Na obranu veřejného vysokého školství.

Dokument varuje, že nedávná vládní analýza financování vysokého školství, kterou vypracoval bývalý šéf firmy BP lord Browne, a na jejím základě vzniklý návrh nového vysokoškolského zákona, naprosto ignorují sociální hodnotu univerzitního vzdělání. Vládní dokumenty se soustřeďují čistě na "soukromý prospěch jednotlivců formou vyšších příjmů, odvozených z investic do lidského kapitálu a do znalostní ekonomiky prostřednictvím vývoje výrobků a hospodářského rozvoje."

Deklarace závislosti

28. 9. 2011 / Josef Šmajs

čas čtení 9 minut

Vedeni obavou o zachování evoluční perspektivy lidstva vyjadřujeme znepokojení nad tím, jak současná globalizující se kultura (civilizace) svou expanzí destruuje Zemi a ničí předpoklady pro život budoucích generací. Považujeme za prokázané, že Země člověku nepatří a že člověk není přírodě nadřazen. Přesto dnes naše kultura nevratně pustoší velkolepé, miliardy let se formující dílo přirozené pozemské evoluce, vyčerpává neobnovitelný přírodní kapitál Země, hubí miliony let staré druhy, rozsáhlé ekosystémy a rozvrací globální systém života.

Co si (někteří) lidé mysleli r. 1990

27. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

"Listopadový převrat 1989 začal osvobození ducha od materialistické honby za rekordem ve výrobě oceli na jednoho obyvatele a očistil zarezlé pojmy jako úcta, mravnost, pravda či charakter."

Jaroslav Holoubek v recenzi Menzelova filmu Skřivánci na niti, Tvar, 2/1990, str. 8.

Zemřel scénárista Jiří Hubač

27. 9. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Jiří Hubač (27. 8. 1929 -- 27. 9. 2011) bývá počítán mezi největší české dramatiky a scenáristy 20. století. Byl autorem televizního seriálu z dostihového prostředí Dobrá voda (1983), spoluautorem seriálu mapujícího záchrannou službu Sanitka (1985), autorem seriálové adaptace klasického románu Sinclaira Lewise Arrowsmith (1997) a známých nostalgických televizních filmů Lístek do památníku (1975) a Nezralé maliny (1980), smutného ohlédnutí za 50. lety Zámek v Čechách (1993), filmů Jedna kočka za druhou (1993, podle vlastní divadelní hry Dům na nebesích z roku 1980) a autobiografického Učitele tance (1994), televizních her Generálka Jeho Veličenstva (1995, podle vlastní divadelní hry Generálka, 1986) a Fany (1995), wintonovského filmu Všichni moji blízcí (1999) a posledního filmu Vlastimila Brodského Babí léto (2001, za nějž získal Českého lva za Nejlepší scénář). Za vrchol jeho tvorby je však považována trilogie televizních inscenací o lidech, kteří dopadli na alkoholové dno Ikarův pád (1976), Tažní ptáci (1984) a Hodina klavíru (2005) za kterou získal Zlatou palmu na MFF v Monte Carlu.

Byl považován za dvorního dramatika Divadla na Vinohradech a jeho hvězdy Jiřiny Bohdalové.

Tomáš Koloc, Jiří Hubač: velký spisovatel soucituZDE

Protestující na Wall Street požadují rezignaci šéfa newyorské policie

27. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Účastníci protestů proti nadvládě finančního průmyslu na Wall Street včera večer zveřejnili videonahrávky, z nichž vyplývá, že policejní úředník Antony Bologna použil bezdůvodně proti účastnicím protestů zblízka pepřový sprej. Protestující žádají, aby byl za tento čin potrestán, aby šéf newyorské policie policejní komisař Raymond W. Kelly odstoupil a aby se starosta Michael Bloomberg veřejně omluvil za policejní brutalitu. Podle jejich tvrzení včera stovka policistů odmítla účastnit se zásahů proti demonstracím.

Mezinárodní organizace práce předpovídá masivní nedostatek pracovních míst

27. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Mezinárodní organizace práce (International Labour Organisation, ILO) v pondělí prohlásila, že skupina rozvíjejících i rozvinutých států od počátku finanční krize v roce 2008 čelí ztrátě 20 milionů pracovních míst. "Musíme okamžitě jednat, abychom zvrátili zpomalování růstu zaměstnanosti", řekl generální ředitel Juan Somavia.

Kalouskovi "bezvýznamní idioti" a budoucnost české pravice

26. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jestli pravice, a zejména Miroslav Kalousek, který dospěl už tak daleko, že veřejně nadává europoslancům do idiotů, a pak se za to poníženě omlouvá, nechtějí, aby po příštích volbách měla levice ústavní většinu ve Sněmovně a aby se zbývající období Klausovy vlády stalo synonymem prorůstání pravicového extremismu do státní správy, měla by TOP09 vystoupit z vlády a dát jasný impuls k předčasným volbám.

Vládní politika škodí této zemi, ale pravici obzvláště. Podle průzkumu agentury STEM by nyní získala levice ve Sněmovně 125 mandátů a TOP09 silně ztrácí za ODS (30 vs 40 mandátů). Jediný, kdo výrazně posiluje, jsou komunisté. A já se tomu vůbec nedivím. Je to dokonalá vizitka Nečasovy vlády, a to nikoli kvůli tomu, jaká tato vláda dělá "odpovědné" nepopulární kroky, ale kvůli tomu, jak je důvěryhodná po všech Drobilech, Bátorech a se všemi Věcmi veřejnými a obálkovou demokracií.

STEM: Komunisté výrazně posilují, ostatní ztrácí ZDE

Pravicový radikál Kopal coby pedagog řediteli učiliště nevadí ZDE

"Bezvýznamní idioti," zepsul Kalousek europoslance, kteří jej kritizovali za absence ZDE

Sociální darwinismus 2.0 aneb Když se hlavní voj stává avantgardou

26. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 19 minut

"Moc nám do všeho bublal, tak jsme ho zatrubnili." 
Vladimír Jiránek

Máme-li věřit archeologům a paleontologům, neandertálec v soutěži s Homo sapiens sapiens neuspěl především kvůli inferiorní dispozici k jazykové komunikaci. Z hlediska evoluční teorie se tedy patrně jednalo o jeden z prvních selekčních tlaků kulturního původu. Napříště pak měla být taková situace docela typická: O přežití či zániku jednotlivých společenství a kultur nerozhodoval ani tak stupeň adaptace na prostředí jako spíše relativně samostatné kulturní faktory. Tato tendence navíc s postupujícím historickým časem dále zesilovala, až nakonec vyvrcholila v moderní průmyslové společnosti. Čeká-li nás však nyní kvůli vyčerpávání neobnovitelných zdrojů vývojový zlom, s největší pravděpodobností se zlomí také výše zmíněný trend generování stále většího podílu selekčních tlaků uvnitř kultury samé. Podívejme se na věc blíže.

Několik otázek pro ty, kteří podporují vyhlášení palestinského státu v OSN Fatahem

26. 9. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Je to celkem jasné, dvoustátní řešení je pohřbeno. "Mírový proces" (rozuměj -- jednostranný diktát ze strany Washingtonu vůči palestinským předákům) je pohřben. Role Spojených států coby garanta onoho mírového procesu je už natolik zdiskreditovaná a groteskní, že škoda slov. Avšak existují jiné cesty k prosazení naprosto legitimních požadavků Palestinců na sebeurčení než ta, po které se vydal palestinský prezident Mahmúd Abbás, nebo žádné jiné možnosti neexistují?

Hrátky s čertem modernity

26. 9. 2011 / Jan Stern

čas čtení 16 minut

Můžeme říci: tento film je špatný?

Často se diskutuje o tom, zda lze nějaký film, obraz či román označit za "špatný". Kde vzít legitimitu pro takové konstatování? Některým jako zdroj legitimity postačí drzost a opojný pocit moci, jejž dodává pozice toho, kdo má přístup do médií, pocit o to opojnější, že tento přístup si často netřeba ničím zasloužit, což dodává celé věci náboženský nádech a vnáší do hry kategorii vyvolení či požehnání. Nicméně, i když překročíme hranici prosté drzosti, jeví se diskuse o "špatnosti" nějakého díla dosti zmatenou a neutříděnou.

Někdo doporučuje se soustředit na osobu autora a tvrdí, že dobré dílo je takové, které v autorově životě sehraje tu pravou očišťující a sebevyjadřující roli. Jiní obracejí svůj pohled na příjemce sdělení a tvrdí, že klíč ke kategoriím "dobrého" či "špatného" je jen v nich - tato argumentace může sahat od "je-li na světě jediný divák, kterému to něco dá, je dílo dobré" až ke "chodí na to lidé, je to tedy dobré".

Poprava Troye Davise by měla být impulsem pro zrušení trestu smrti ve Spojených státech

26. 9. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Motto -- Gándhí: "Oko za oko a celý svět oslepne"

Vždycky jsem byl proti trestu smrti. Je to anachronické barbarství bez pardonu vydávané za noblesní řešení "nejzávažnějších případů" v americké společnosti. Považuji trest smrti za pomstu, nikoliv za skutečný trest, jenž má v sobě obsahovat přinejmenším symbolickou nápravu a presumpci neviny, tedy ne nezvratný proces, který ve Spojených státech v minulosti vedl k řadě justičním vraždám. Vražda s největší pravděpodobností nevinného Troye Davise, která byla minulý týden spáchána americkým státem Georgia, opět rozvířila debatu o smyslu trestu smrti a možná představuje milník k jeho úplnému zrušení ve Spojených státech.

Anketa Romano Hangos:

Demonstrace na severu Čech: Jde o rasismus, prudší reakci na zvýšenou kriminalitu nebo...?

26. 9. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 20 minut

Eva Dobšíková
Učitelka, aktivní v Židovské obci Brno.
To, co se děje na severu Čech vůči Romům, je výsledkem katastrofální politiky vůči Romům vůbec a obrovského propadu části naší společnosti do chudoby a beznaděje díky zištnosti a bezohlednosti jiné její části. Tohle stupňování společenských rozdílů musí vést k demoralizaci a výbuchům. Vždyť se rozhlédněme i do "bohatého" zahraničí, kde se to ani třebas netýká zrovna jen R mů. Pokud nedojde ke skutečnému sjednocení demokratických sil kolem politické levice, lze očekávat, že se společenské výbuchy a chaos budou stupňovat...

MFDNES:

Reportér Poláček nemá ponětí o etice novinářské práce

26. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Poláčku a redakce Mf Dnes,

jsme nuceni reagovat na Váš článek v Magazínu Mf Dnes ze dne 15. září 2011. Dle Vašeho sloupku na straně 3 jsme usoudili, že nejspíš máte zájem na tom, aby byla hájena práva dětí na Šluknovsku, v tomto případě romských. Ovšem ve Vašem článku jsme žádné tomu podobné argumenty nenašli. Již samotný titulek článku "Andílci, anebo malí teroristé?" vůbec nekoresponduje se zbytkem textu a záměrem Vaší reportáže. Smysl Vašeho článku tak není zřejmý ani jasný.

V perexu textu se dozvídáme, že "z mnoha kluků vyrostou kriminálníci, z některých holek šlapky. A skoro všichni budou pobírat dávky." K tomu přikládáte dvoustránkovou fotografii dvanáctileté dívky, včetně jejího celého jména. Není korektní takto konkrétně označovat malé dítě.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

29036