Jak Rusko pronásleduje své disidenty zneužíváním amerických soudů

31. 7. 2018

čas čtení 2 minuty




Asi před šesti lety cestoval Saša (pravé jméno z legálních důvodů utajeno) na schůzi prodemokratické strany Jabloko v malé ruské Kalmycké republice, když ho po cestě zastavili a zatkli dva tajní policisté. Byl vyšetřován tři dny o činnosti této strany a dali ho do vězení. Po sedmi měsících vězení Saša policii přiznal, že je vinen, nevěděl však čím. U soudu se dověděl, že byl falešně obviněn z únosu druhé osoby. Prý ji při jejím zadržování mlátil kladivem. Saša vůbec nevěděl, kdo ta druhá osoba měla být, dokumentace jeho obvinění neobsahovala ani její fotografii. (Kalmycká republika je nechvalně známá jako místo, kde je policie a soudnictví systematicky zneužíváno k pronásledování politických odpůrců Kremlu.)  Saša byl odsouzen k vězeňskému trestu a poté, co si ho odseděl, utekl do USA na základě turistického víza a koncem roku 2013 tam požádal o azyl. 

V říjnu 2017 ho zatkli činitelé amerického imigračního úřadu ICE. Sdělili Sašovi, že Rusko ho hledá prostřednictvím Interpolu, že porušl podmínky svého propuštění. 

Rusko vydává prostřednictvím Interpolu urgentní žádosti (Red Notices) o vydání oponentů Kremlu. Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti je v současnosti stále častěji plní. 

Saša azyl v Americe nedostal, protože "tam byl odsouzen za mimořádně vážný trestný čin". Nepomohlo, že jeho právník u amerického soudu argumentoval, že obvinění bylo vymyšlené, ani že imigrační soudce potvrdil, že Saša "vypovídal důvěryhodně" o svých obavách z politického pronásledování v Rusku. Americký soud nařídil, aby byl Saša deportován zpět do Ruska letos v červnu. Saša je stále ještě v americké vazbě a jeho právnička, Danielle Claffey, se snaží toto rozhodnutí zvrátit. 

Takových případů jsou stovky.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6791

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2018