Papež František požaduje globální zrušení trestu smrti

22. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Papež řekl davům na Svatopetrském náměstí, že přikázání "Nezabiješ" platí pro nevinné i vinné lidi

Papež František požaduje celosvětové zrušení trestu smrti. Poukázal na to, že přikázání "Nezabiješ" je absolutní a platí jak pro vinné, tak pro nevinné lidi.

František použil dosud nejdůraznějšího jazyka při svém vyjádření odsuzujícíh tresty smrti. Apeloval také na světové katolické politiky, aby učinili "odvážné a příkladné gesto" a požadovali zákaz vykonávání trestu smrti během letošního církevního svatého roku, který končí v listopadu.

"Apeluji na svědomí těch, kdo vládnou, aby dosáhli mezinárodního konsensu ohledně zrušení trestu smrti," řekl papež v neděli desetitisícům věřících na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu.

Katolická církev, která má na světě 1,2 miliardy věřících, dovolovala trest smrt v extremních případech po dlouhá staletí, avšak její postoj se začal měnit za papeže Jana Pavla II., který zemřel v roce 2005.

Papež dodal, že nyní existuje "rostoucí opozice vůči trestu smrti i pro legitimní obranu společnosti", protože jsou k dispozici moderní prostředky, které dokáží "efektivně potlačit zločinnost, aniž by definitivně odepřely pachatelům možnost napravit se".

František se v této věci nejprve vyjádřil na podporu mezinárodní konference proti trestu smrti, která v pondělí začíná v Římě a kterou zorganizovala komunita Sant’Egidio, celosvětová katolická organizace bojující za mír a za spravedlnost.

Papež František také od své volby papežem před téměř třemi lety navštívil celou řadu věznic - poslední v Mexiku minulý týden - a požaduje zlepšení tamějších podmínek.

"Apeluji na všechny křesťany a lidi dobré vůle, aby pracovali nejen pro zrušení trestu smrti, ale také pro zlepšení vězeňských podmínek, aby respektovaly lidskou důstojnost osob, které byly připraveny o svou svobodu," řekl.

V minulosti papež také kritizoval doživotní věznění, nazval jej "skrytým trestem smrti". Zdůraznil, že by se mělo dělat více pro rehabilitaci i těch nejzatvrzelejších zločinců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7066

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2016