Vědci: Znečištění vzduchu si v Británii každoročně vyžádá 40 000 životů

23. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Nová analýza britských lékařů z Royal College of Physicians, Royal College of Paediatrics a z organizace Child Health upozorňuje, že znečištění vzduchu v Británii způsobuje každoročně škody v hodnotě 20 miliard liber a úmrtí 40 000 osob. Lékaři také varují, že nejde pouze o znečištění vzduchu ve venkovním prostředí, ale i znečištění vzduchu uvnitř budov, které vědci nemají řádně prozkoumáno.

K dispozici je rostoucí množství důkazů, že znečištění vzduchu způsobuje mrtvici (protože se při zvýšení znečištění vzduchu zahušťuje krev a vznikají krevní chuchvalce) a škodí dětskému zdraví a inteligenci a vyvolávají u dětí astma. Ve školách , které jsou situovány blízko frekventovaných ulic, reagují děti pomaleji a znečištění vzduchu jim snižuje inteligenci. Hlavními škodlivými substancemi jsou z automobilů vypouštěné nitráty a mikroskopické částice. V domácnostech vzduch znečišťuje kouření, špatně fungující kotle ústředního topení, plynové sporáky a plynové topení.

V roce 2012 po Evropě zemřelo na znečištění vzduchu v místnostech 99 000 lidí.

Většina automobilů jezdících na naftu znečišťuje ovzduší při běžné jízdě daleko více než při testech v laboratoři, avšak 3. února letošního roku odmítl Evropský parlament odstranit právní mezery v zákonech požadujících snížení limitů znečišťování ovzduší novými automobily na naftu.

Místní úřady by měly mít pravomoce odklánět automobilový provoz od škol, kde znečištěný vzduch automobilovou dopravou poškozuje zdraví dětí.

Veřejnost by měla používat daleko častěji veřejné dopravy a cyklistiky a neměla by používat automobilová vozidla, která silně znečišťují životní prostředí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6086

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2016