ROSTE PANIKA:

Evropa očekává po hádce o uprchlících do několika dní v Řecku humanitární katastrofu

25. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Jestliže bude Řecko odříznuto od schengenské zóny, Berlín předpokládá do několika dní vážnou humanitární a bezpečnostní krizi

Ministři EU se nedohodli o společné akci ohledně uprchlické krize. Rakousko a Makedonie požadují zavedení národních pohraničních kontrol.

Evropské vlády očekávají obrovskou humanitární krizi v Řecku uprostřed rostoucí paniky, že jsou roztříštěné pokusy EU zdolat uprchlickou krizi zcela neefektivní.

Evropští ministři vnitra se ve čtvrtek sešli v Bruselu k jednání ve svém nejnovějším pokusu vypracovat společnou reakci, avšak jednání bylo zastíněno zuřivou hádkou mezi Řeckem a Rakouskem, které se postavilo do čela kampaně Řecko izolovat a zastavit příchozí vlnu uprchlíků přes Balkán částečným uzavřením hranic Řecka s Makedonií.

Jestliže bude Řecko odříznuto od schengenské zóny, Berlín očekává do několika dní vážnou humanitární a bezpečnostní krizi.

Řecko odvolalo kvůli kontroverzi o uprchlících svého velvyslance z Rakouska

25. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Řecko nedopustí, aby z něho Evropská unie udělala "evropský Libanon" s miliony uprchlíků.

Atény obvinily Vídeň, že blokuje pokusy vytvořit celoevropské řešení uprchlické krize tím, že se přidala k jestřábům, kteří odmítají přijímat uprchlíky

Řecko odvolalo svého velvyslance v Rakousku uprostřed rostoucího napětí mezi oběma zeměmi ohledně tvrdého postoje Vídně k řešení evropské uprchlické krize.

Řecko zuří nad tím, že nebylo pozváno na minisummit balkánských států, který se konal v Rakousku ve středu. Atény odsoudily to, co charakterizují jako "diplomacii, která má kořeny v 19. století".

Na minisummitu ve středu se státy na uprchlické trase rozhodly zvýšit restrikce, uzavírat hranice, a nechat tak tisíce uprchlíků uvíznout v Řecku.

Řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias vydal zuřivé prohlášení, že Atény odvolaly svého velvyslance "aby zachovaly přátelské vztahy mezi státy a mezi lidem Řecka a Rakouska."

"Velké problémy Evropské unie není možné řešit nápady, mentalitou a nadnárodními iniciativami, které mají kořeny v 19. století," praví se v prohlášení. "Takové činy podvracejí základy a proces evropského sjednocování."

Kde je hranice, kdy lze ještě mluvit o demokracii a svobodě?

Nastal čas poohlížet se po azylu

25. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Bavili jsme se s přítelem z jedné polské univerzity o vítězství ultrakonzervativní strany Právo a spravedlnost v parlamentních volbách a o dopadech na polskou společnost. Hodnotil situaci s velkou trpkostí a mezi jinými zmínil, že v okruhu jeho známých, vesměs mezi lidmi z akademického prostředí, se vcelku otevřeně mluví o možnosti dočasného či trvalého exilu. Sám měl zanedlouho na stáž do zahraničí a netajil se tím, že se pokusí prověřit, zda je možné zůstat. Otázka je, kdy podobná situace nastane v ČR. Jak poznat, kdy už nežijeme v demokracii ale v despocii modelu 21. století? Až budou učiněny kroky na omezení svobody vyjadřování, jako v Maďarsku a Polsku? Není to pozdě?

Proč česká mainstreamová média legitimizují názory hodné nacistů?

25. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je očividné, že debata o uprchlících či obecně o tzv. migrační krizi v českých poměrech ještě nenarazila na své dno. Aktuálním příkladem budiž rozhovor moderátorky Daniely Drtinové s obskurním rockerem a „komikem“ v jedné osobě – Františkem Ringo Čechem na DVTV. Jestliže byly podobné rasistické názory dříve na opovrženíhodném okraji, nyní stále více pronikají do takzvaně seriózních médií, což je v kontextu veřejné debaty skutečně na pováženou.

Francie se chystá vyhnat uprchlíky z tábora v Calais. Stovky dětí mezi nimi mají právo na vstup do Británie

25. 2. 2016

čas čtení 5 minut

"A jak je možné, jak je možné, že tady existuje v severní Evropě v jednadvacátém století situace, že tady máte několik stovek dětí bez doprovodu dospělých, z nichž jich mnoho má plné právo na vstup do Británie, které v minulých dnech přiznal a zdůraznil britský premiér, a přesto jsou pořád ještě tady, v blátě, ve špíně a mezi krysami a ve všeobecné hrůze tohoto místa a dnes večer čelí hromadnému vyhnání?"

Moderátorka: Lidé, kteří žijí v provizorním uprchlickém táboře v Calais, čekají na to, zda je francouzské úřady odtamtud vyženou. Channel Four News mají informace, že policie by mohla začít zasahovat ve čtvrtek. Belgie rozmístila na své hranici s Francií téměř 300 policistů. Oznámila, že posiluje pohraniční kontroly, protože se obává, že by se uprchlíci mohli z Calais přesunout do Belgie. Náš hlavní reportér Alex Thomson je právě nyní v táboře Džungle. Alexi?

Alex Thomson: Ano, lidé tady čekají, jako obvykle v blátě, v nekonečném blátě tohoto místa. Čekají, noc po noci, tady u hlavního vchodu do tábora Džungle, lidi jsou tady, krysy se živí odpatky hned tady na druhé straně. Všechno je to o čekání. Lidé tady si museli zvyknout na neustálé čekání, Čekají na pašeráky, kdy jim dají šanci pokusit se dostat do Británie. Čekají, než se dostanou tady svahem na cestu k přístavu. Čekají teď na to, co se stane. Jestli většina tohoto tábora bude srovnána se zemí. Hlavní aktivita se však dnes odehrála na hranici mezi Belgií a Francií.

Rozhovor Britských listů 45:

Skončí ČR zase jako kolonie Ruska?

19. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous a Jan Čulík o tom, jak si Česká republika spolu s ostatními středoevropskými zeměmi svým nenávistným postojem vůči vnějšímu světu ohrožuje svou vojenskou i ekonomickou bezpečnost, aniž si to uvědomuje. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. února 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Evropský parlament požaduje embargo na prodej zbraní Saúdské Arábii

25. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ve čtvrtek požadoval Evropský parlament, aby EU uvalila na Saúdskou Arábii zbrojní embargo. Británie, Francie a další vlády EU by už neměly Saúdské Arábii prodávat zbraně, protože je obviňována, že v Jemenu útočí na civilisty.

Poslanci Evropského parlamentu, kteří drtivou většinou hlasovali pro toto zbrojní embargo, konstatovali, že Británie prodala Saúdské Arábii od začátku jejích vojenských operací v Jemenu loni v březnu zbraně v hodnotě více než 3 miliard dolarů.

Podle OSN bylo od počátku konfliktu usmrceno téměř 6000 lidí, z toho polovina civilistů, a Evropský parlament konstatoval, že jedná z humanitárních důvodů.

Apel Evropského parlamentu není právně závazný, ale europoslanci doufají, že vyvine tlak na vlády EU, poté, co petici požadující zákaz prodeje zbraní Saúdské Arábii podepsalo 750 000 evropských občanů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mogheriniová: Hrozí válka mezi Ruskem a Tureckem

25. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


"Vždy hovoříme o Sýrii jako o válce přes prostředníky (proxy war) mezi regionálními aktéry. Hrozí, že se z toho stane něco většího. Nemám na mysli studenou válku. Ne, riskujeme horkou válku mezi jinými aktéry, než na které vždy myslíme. Ne nutně Rusko a Spojené státy, ale Rusko a Turecko, možná. A jako Evropané máme jasný zájem snažit se konflikt omezit a snížit napětí," prohlásila šéfka společné zahraniční politiky EU Federica Mogheriniová během debaty ve výboru Evropského parlamentu pro zahraniční věci.

Noam Chomsky: Proč je Trump úspěšným kandidátem na prezidenta USA

Strach a rozpad společnosti v období neoliberalismu

25. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Noam Chomsky (87) je nepochybně zdaleka nejtvrdším kritikem americké politiky z tamních akademických kruhů. Rozhovor s ním o důvodech popularity Donalda Trumpa, sociálních sítích a dalších tématech přinesl server Alternet.

Vičin sen

25. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

ZDE je odkaz na kompletní film o Viki, níže uvádíme stručnou upoutávku:

Vika's Dream

Posted by Coda Story on Wednesday, February 17, 2016

Vika je řidičkou minibusu. Je ze Sibiře. Narodila se jako muž. S potížemi hledala práci ve svém rodném městě Novosibirsk. Nikdo ji nechtěl zaměstnat, protože je to transgenderová žena. Přicestovala nyní do Moskvy, aby si vydělala na operaci, která jí má zženštit tvář a vytvořit ženská prsa.

"Budu se cítit svobodnější. Lidi na mě už nebudou civět, jako že jsem něco podivného."

Takhle vypadala Vika před svým přerodem.

"Budu mít takovýhle prsa! Už jenom tři dny. A to, na co jsem čekala tolik let, se konečně uskuteční."

Ale přinese operace Vice takový život, jaký si přeje?

Sledujte Vičin příběh na stránkách Coda.

Spoluautorkou filmu je spolupracovnice Britských listů a absolventka českých a ruských studií na Glasgow University Amy Mackinnon, která nyní pobývá v Rusku v rámci prestižního studijního programu Axa. Film doporučuje bývalý reportér deníku New YorkTimes Robert Mackey i zpravodajství Bloomberg:

Proč si nezjišťujeme komunitní financování sami?

Půjčíte mi peníze?

25. 2. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 6 minut

Půjčování peněz je v tržním kapitalismu alfou a omegou. Na prodluženosti států, na dluzích stojí veškerá ekonomika. Jedná se svým způsobem o let v balónu, kdy celá osádka v koši z plných plic fouká vzhůru, aby let udržela a aby se balón nezřítil. Ten přesto neustále klesá. S každým novým dluhem stoupá i zátěž balónu a ještě navíc váhu zvyšují úroky. Chtělo by to samozřejmě jiný systém, systém, který by onu úrokovou položku snížil na minimální úroveň. A takový systém v České republice nesměle vzniká. Jmenuje se Zonky. Co je nové, to je potřeba prozkoumat, a co je spojené s novými technologiemi, stojí za to prozkoumat o to více.

Vnitřní dialog generace Y

#O-O-O

25. 2. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 4 minuty

Ta druhá: Co to je za blbost? Proč bych měla muže opečovávat a obdivovat? 

Ta první: Možná proto, že on tě potom bude chránit. Na začátku jsi o tom sama mluvila, že v dnešní době už muž není v roli ochránce. Ale to jen proto, že my se sami stavíme do role, že je nepotřebujeme. Degradujeme jejich roli v našich životech. Proč? Nechme naše muže stát se hrdiny, kteří nás ochrání před vším zlem, a my jim pak s díky a zástěrou kolem pasu padneme kolem krku. 

Ta druhá: Di do prdele…

Bodláky Václava Duška

Inspekční cesta dobrého vojáka

25. 2. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Pochodoval Prahou, nestačil se divit. Slovan všude bratra má - demonstrace, a už se to maže, fackovaná! Fízlovské oslátko prý řídí zarputilé maníky, tak aby vyprášili kožichy anarchistickým zrůdám. Anarchie neuznává nic, leda sama sebe! Anarchistické poutě - střelnice. Tajné spolky, dokonale utajené, náhle čučí - hle, kdosi mluvil, kecal, trousil myšlenky a zasvinil dvorek blaha. Nemít názor, výhra k nezaplacení. Nechte nás pracovat. My vás rozpracujeme.

Prosíme, nezapomínejte na finanční podporu Britských listů

10. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

je nám to blbé připomínat, ale pokud si přejete aby Britské listy přinášely do českého prostředí informace z otevřeného světa a narušovaly - tak jak to letos dělají už dvacátý rok - uzavřený, často na nesmyslech vybudovaný narativ, převládající od normalizačního období v České republice - je nezbytné, abyste finančně přispívali na jejich provoz aspoň minimálními částkami.

To, jak reagují mnozí občané, jak tolerují a šíří a podporují rasismus a nenávist, je šokující. Mimo jiné je to také i pro ně samotné nesmírně nebezpečné. Považujeme za svou povinnost proti tomu rázně vystupovat.

Snažíme se samozřejmě udržovat své výdaje na minimu - za provoz serveru už léta neplatíme nic, v důsledku vstřícnosti našeho pražského správce sítí. Rádi bychom mu také veřejně poděkovali, že léta z vlastní kapsy hradí výdaje na elektřinu, které v důsledku relativně vysoké čtenosti Britských listů náš server spotřebovává - my sami nemáme zdroje na to, abychom to uhradili.

Máme však v současnosti tři čtyři vynikající spolupracovníky, jimž musíme samozřejmě za odvedenou práci platit aspoň zcela minimální honorář. Nemohou pro nás pracovat zadarmo.

Prosíme, nezapomínejte tedy, že Britské listy nemohou být vydávány bez finanční podpory svých čtenářů. Na jejich provoz potřebujeme přibližně 60 000 Kč měsíčně a nejméně dvě třetiny z této částky se musejí sebrat. Ostatní vyděláváme reklamou.

Bez toho server nemůže fungovat, je to tedy na vás.

Vydáváme Britské listy jako veřejnoprávní službu českým občanům, k nimž se normálně běžný kulturněpolitický diskurs z vnějšího světa nedostane. Jsme přesvědčeni, že zvlášť v nynější době, kdy je česká společnost destabilizována hysterickými iracionálními nesmysly a řítí se slepě do evropské izolace, čímž ohrožuje svou ekonomickou, politickou i vojenskou bezpečnost, je Britských listů zapotřebí více než kdy jindy.

Pokud tento názor sdílíte, prosíme, přispějte finančně.  

Jan Čulík

šéfredaktor

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Inzerujte svou akci, podnik či organizaci v Regionální televizi

12. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Britské listy nabízejí inzerentům možnost velmi výhodné televizní reklamy za slušných a přijatelných podmínek (levné ceny) na na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, Regionální televize.cz má dosah cca půl milionu diváků měsíčně. Třicetivteřinový reklamní spot se vysílá před Rozhovorem Britských listů, každý pátek od 19 hodin a pak před každou z dvanácti repríz tohoto vysílání během následujícího týdne. Reklamu nabízíme za velmi výhodné ceny. Kdo má zájem, napište nám do redakce tohoto listu: redakce@blisty.cz.

Řekové se - právem - bez pomoci Evropy obávají apokalypsy

24. 2. 2016

čas čtení 2 minuty



Afghánští uprchlíci uvízli v Aténách: "Teď už se, po celé té cestě, nemůžeme vzdát!"

Po náhlém rozhodnutí Makedonie uzavřít pro afghánské uprchlíky své hranice se nyní shromažďují v Aténách. "Přicestovali jsme s celou mou rodinou," říká Mohammed Daud, pětapadesátiletý afghánský armádní důstojník, "se šesti syny, šesti vnuky, dvěma snachami, jedním zetěm a mou manželkou," říká. "Letecky jsme cestovali do Íránu, autobusem do Teheránu, autem do Turecka, pěšky přes hranice a člunem na Lesbos. Teď se už nemůžeme vzdát!" S rodinou je na životě ohrožen Talibanem, protože jako armádní důstojník proti němu bojoval.

Miloši, kolik má ČR komerčních pilotek?

24. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Sultanát Brunei má první stoprocentně ženskou pilotní posádku Boeingu 787. Miloši Zemane, kolik takových ženských pilotních posádek pracuje v České republice?

Zdroj: ZDE

Zeman dostal samopal

24. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Poté, co Zeman "vtipkoval" o tom, že prouprchlického premiéra lze odstranit "kalašnikovem", dostal darem samopal:

Svět se diví, jakto, že Ringo Čech a Blesk nejsou stíháni za své rasistické trestné činy

24. 2. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Anglickou informaci o tom, deník Blesk otiskl hrubě rasistické nenávistné obrázky a text Františka Ringo Čecha, rozšířilo mezinárodně na Twitteru více než 1500 uživatelů. Mnozí se na nás obracejí s dotazy, jak je možné, že Blesk něco takového otiskne a není ani deník, ani autor těchto obrázků naplňujících skutkovou podstatu trestných činů vyvolávání rasové nenávisti nesmyslnými konstrukcemi trestně stíhán. Že k tomu nedošlo, jen bohužel prohlubuje obraz České republiky jako nenávistné, rasistické a necivilizované země.

Po pádu komunismu vznikla v Československu a v České republice mylná představa, že "v demokracii se všechno může": krást, podvádět, i šířit rasovou nenávist. Kdo by něco takového zakazoval, je prý "cenzor".

Je to hluboký omyl. V demokratické společnosti existují trestní zákony, které právem kriminalizují činy, které páchají příkoří a poškozují některé členy společnosti.

Součástí demokratických svobod tedy určitě není sexuálně znásilňovat malé děti, lidi okrádat, podvádět, neplatit daně, vydírat a vyvolávat proti nim rasovou, etnickou či náboženskou nenávist.

Demokratické země mají zákony, jimiž si dodržování těchto civilizačních principů vynucují. Ve Skotsku byl okamžitě zatčen jedinec, který se pokusil na Facebooku zveřejnit rasově urážlivý výrok o příchozích syrských uprchlících.

Ty zákony existují i v České republice, jejich dodržování se však - k vážné škodě země - nevynucuje. Dochází tím k normalizaci kriminálních činů. Bezpečnostní orgány a justice vysílají signál, že trestné činy jsou v České republice povoleny.

O Voltairovi a o politické korektnosti

24. 2. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V poslední době jsem se několikrát setkal s citováním výroku, který je připisován slavnému francouzskému filozofovi Voltairovi (i když takto ho historický nikdy zřejmě nevyjádřil): „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat.“ Tento výrok dnes bývá citován zejména v souvislosti s tzv. politicky nekorektními výroky.

Začal bych tím, že Voltaire je známou, velkou postavou kulturních dějin nikoli kvůli tomu, že by opakoval lidové předsudky své doby, nýbrž proto, že bojoval proti tmářství, které mělo mocenskou záštitu. Tmářství spočívá v tom, že se opakují staré nesmysly.

Ne, to není názor. Vy se mýlíte

24. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Názor je dávání přednosti něčemu anebo úsudek týkající se něčeho. "Moje oblíbená barva je černá." "Myslím, že máta má hnusnou chuť." "Doctor Who je nejlepší televizní pořad." Toto jsou názory. Mají jednu věc společnou: nelze je verifikovat kromě skutečnosti, že je zastávám.

Na tom, že lidé mají na různé věci názory, není nic špatného. Problémy vznikají s lidmi, jejichž "názory" jsou ve skutečnosti věcně chybné postoje. Nic neznamená, že takové věcně chybné postoje zastává velké množství lidí.

Citujme k tomu Johna Olivera, který hovořil v americké televizi o průzkumu veřejného mínění, podle něhož si pětadvacet procent Američanů myslí, že ke globálnímu oteplování nedochází:

"Koho to zajímá? Názory lidí ohledně ověřených faktů nepotřebujeme. Mohli byste rovnou uspořádat průzkum veřejného mínění o otázce: "Jaké číslo je větší, 5 nebo 15?" nebo "Existují sovy?" nebo "Jsou klobouky?"

Zdroj: ZDE

Zneužívání dětí v Rotherhamu: odsouzeni byli asijští muži a dvě britské bělošky

24. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta



Rasisté v ČR šíří lživé informace, že v anglickém městě Rotherhamu zneužívali sexuálně zranitelné nezletilé dívky "muslimové". Britský soud právě za tyto trestné činy odsoudil asijské muže, Arshida Hussaina, 40 a jeho bratry Basharata a Bannarase a jeho strýce Qurbana Aliho. Dva další asijští muži byli shledáni nevinnými.

Zároveň však soud shledal vinnými dvě bělošské Britky, Karen MacGregorovou a Shelly Daviesovou. Karen MacGregorová byla odsouzena za to, že dvě nezletilé dívky přilákala do svého domu, chovala se k nim jako matka, ale pak je nutila k sexu s muži, kteří navštěvovali její dům. I Shelley Daviesová byla odsouzena za spiknutí organizovat znásilnění, věznění osob a nucení dívek k prostituci.

Zneužívání nemělo rasistický, ale sociální podtext.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Británie se vrací domů...

24. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

K tomu: Pro odchod z Británie jsou staří, nevzdělaní a angličtí občané ZDE




Odcházíme, hlasujeme pro Odchod
Věříme v návrat Británie domů...

Odcházíme, hlasujeme pro Odchod
Věříme v návrat Británie domů...

Už nás začínají strašit!
Není to nic nového

Zažili jsme to od liberálů, labouristů i Camerona
Ale my víme, že EU je plná chyb

Otevřeli si naše dveře a zrušili mnoho zákonů
Ale my věříme, že naše vlajka je červenobílomodrá
Je více než hvězdou

Chtěli jsme jen obchod, ale teď to zašlo příliš daleko.
Oni chtějí dát vězňům hlasovací právo!

Během let nám sebrali všechny ryby a peníze
Samé předpisy, samá byrokracie

Zdá se, že není úniku
dokud neodejdeme: VYPADNĚME!

naše vlajka je červenobílomodrá
Je více než hvězdou

Do Evropy přišlo letos třikrát více uprchlíků než loni touto dobou

23. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Letos přišlo do Evropy více než 100 000 uprchlíků, třikrát více než touto dobou v roce 2015. Nejméně 102 500 osob přišlo na řecké ostrovy Samos, Kos a Lesbos od začátku ledna 2016, uvádí Mezinárodní organizace pro migraci. Dalších 7500 osob přišlo do Itálie a za prvních šest týdnů letošního roku zahynulo při pokusu přeplavit se přes Středozemní moře 411 lidí.

V roce 2015 nebylo dosaženo počtu 100 000 lidí přišlých do Evropy až do konce června. Jak se blíží jako a zlepší se počasí, očekává se, že počet příchozích do Evropy se zvýší.

Mezinárodní organizace pro migraci uvedla, že 20 procent příchozích je z Afghánistánu a téměř polovina je ze Sýrie. V pondělí se USA a Rusko dohodly o částečném příměří v Sýrii, nikoliv však proti Islámskému státu a proti organizaci al Nusra. Vládnou velké pochybnosti ohledně toho, jak efektivní může příměří být a jak dlouho potrvá.

Bývalí britští armádní důstojníci: Brexit by vážně ohrozil bezpečnost Británie

24. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Bývalí velitelé britského vojenského námořnictva, armády a letectva varují ve středu v dopise zveřejněném v listě Daily Telegraph, že odchod Británie z EU by ohrozil schopnost Británie bojovat proti hrozbám, jako je Islámský stát nebo Putinovo Rusko. Bývalí velitelé poukázali na to, že Evropa čelí "celé řadě bezpečnostních problémů" a Británie je dokáže lépe zvládnout jako člen EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Asad a akademici: Nejnovější přístup k dezinformaci

24. 2. 2016

čas čtení 18 minut


Od počátku syrské války vedl režim Bašára al-Asada podporovaný Íránem a Ruskem promyšlenou mediální válku. Snažil se sám sebe představit jako oběť mezinárodního spiknutí, zatímco jeho jedinými oponenty jsou teroristé z al-Káidy a jejích odnoží využívaní cizinci - jmenovitě státy Perského zálivu, Tureckem, Izraelem a Spojenými státy - ke svržení nezlomného státu kladoucího odpor, napsal Kyle Orton.

Výběrová slepota západní levice:

"Demokratický konfederalismus", nebo kontrarevoluce?

24. 2. 2016

čas čtení 11 minut


Kurdští Syřané považovali revoluci z roku 2011 za příležitost pro samosprávu a svobodu. Jedna dominantní kurdská strana a spojenecké milice nahradily baasistickou vládu vlastní odrůdou totalitarismu, napsal Robin Yassin-Kassab.

Prohlubující se uprchlická krize hrozí rozkladem Evropy

23. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Řecko odváží afghánské uprchlíky z makedonské hranice

"Visegrádské země nejenže nepřijaly jediného uprchlíka, neposlaly ani jednu přikrývku pro uprchlíka, řekl řecký ministr na adresu České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska. "Ani jediného policistu pro organizaci Frontex."

Při vědomí obrovské vážnosti situace varoval v pondělí předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, že Řecku hrozí nebezpečí, že se stane "parkovištěm" pro vlny uprchlíků, pokud okamžitě nezačne být realizován systém rozdělování uprchlíků po Evropě podle kvót. Podle tohoto plánu, proti němuž se zuřivě staví visegrádské země, bylo dosud rozděleno 200 lidí.

Řecká policie začala autobusy odvážet afghánské uprchlíky z řecko-makedonské hranice, poté, co se Makedonie náhle rozhodla jim zakázat přístup na své území. Tisíce lidí v důsledku tohoto rozhodnutí uvízly v zemi nikoho.

V pondělí zveřejnilo Řecko zoufalé apely na Makedonii, aby otevřela hranici. V pondělí v poledne uvízlo na severu Řecka až 10 000 mužů, žen a dětí. Dalších asi 4000 uprchlíků, čerstvě přicestovaších z řeckých ostrovů, uvízlo v aténském přístavu Piraeus.

HRW: Namísto realistické strategie znovu Evropa uzavírá vůči uprchlíkům hranice

23. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Společné rozhodnutí Rakouska, Srbska, Chorvatska, Slovinska a Makedonie uzavřít své hranice pro Afghánce způsobilo, že tisíce lidí uvízly v Řecku, kde nemají realistickou možnost získat status uprchlíka. Odsouváním uprchlické krize zpět do Řecka a Turecka ignorují ostatní evropské země a členské stáy EU své povinnosti vůči legitimním žadatelům o azyl."

Bill Frelick, ředitel pro uprchlíky, Human Rights Watch

Kurdský mýtus: Sázka na kulhavého koně

23. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut


"Proti "islámskému státu" bojují jenom Kurdové," říká v Česku zavedený mem. Myslí se tím dvě miliční organizace - pešmergové v Iráku a YPG/YPJ v Sýrii. Kromě toho, že tvrzení samo není pravdivé, zamlčuje, že irácké kurdské organizace na jedné a turecké/syrské na druhé straně mají mezi sebou velmi napjaté vztahy, a také že syrská PYD není zdaleka jedinou kurdskou organizací v Sýrii.

Každý den umírají dvě děti, které se snaží překročit Středomoří

23. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Děti tvoří 36 procent těch, kteří se vydávají na riskantní cestu přes moře a kteří často prchají před různými konflikty

V době vzedmutí uprchlické krize, kdy se tisíce uprchlíků z Blízkého východu snaží dostat přes Středozemní moře do Evropy, mezinárodní organizace informují, že od září roku 2015 se každý den utopí v průměru dvě děti a počet obětí stále stoupá.

Herec Jude Law a 100 000 Britů požadují, aby Británie přijala dětské uprchlíky z Calais

23. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Jude Law visits ‘Jungle’ in Calais

“Their plight needed to be highlighted” Actor Jude Law has visited the so-called ‘Jungle’ migrant camp in Calais. He expressed his concern for the unaccompanied children living in “awful conditions”.

Posted by Channel 4 News on Monday, February 22, 2016

Evropský pochod za práva uprchlíků

23. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Velmi srdečně Vás zvu tuto sobotu do Prahy, kde se připojíme k Evropskému pochodu za práva uprchlíků, píše Kristýna Boháčová ze Studentského hnutí za solidaritu.

Akce probíhá ve více než 100 městech 23 zemí, které chtějí znovu vyzvat evropské vlády, aby zajistily uprchlíkům bezpečnou cestu a adekvátní standardy azylu.

Budeme moc vděčni, když pozvánku rozšíříte mezi své přátele, spolky, hnutí, skupiny, a v sobotu přijdete :) ZDE

Skončíme na Kampě, odkud se pak pohodlně dostanete na Žižkov, kde bude probíhat podpora Kliniky.

Jarosław Kaczyński útočí na deník Gazeta wyborcza

23. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Šéf strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński ostře zaútočil ve své přednášce na ultrakonzervativní katolické škole žurnalismu v polské Toruni na polský deník Gazeta wyborcza. Obvinil deník že v Polsku šíří "liberalismus, antitradicionalismus a antikatolicismus" a "bojuje proti samotné ideji národa". Obvinil list, že šíří "pedagogiku hanby". Ničí polskou národní hrdost tím, že Polákům připomíná neslavné epizody z dějin polského národa, například roli polských kolaborantů za holocaustu. Gazeta wyborcza šíří západní, liberální hodnoty a energicky hájí demokratické instituce, které vznikly za posledních pětadvacet let, které Kaczyński považuje za "ostudnou éru v historii Polska".

Kaczyńského ministři explicitně zakázali vládním institucím poskytovat listu Gazeta wyborcza inzerci a kupovat ho.

"Za posledních 22 let své práce pro Gazetu jsem nikdy necítil takový nátlak, a nikdy jsem nedostával tolik nenávistných emailů, plných antisemitského vitriolu," píše v deníku Guardian redaktor Adam Leszczyński.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vídeň je nejpříjemnějším místem k životu, Praha je na 69. místě

23. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Německy mluvící města dominují žebříčku osmnácté Mercerovy studie kvality života. Nejpříjemnějším místem na světě k životu je Vídeň, k první sedmi nejpříjemnějším patří Curych, Mnichov, Düsseldorf a Frankfurt. Praha je na 69. místě.

Paříž kvůli teroristickým útokům poklesla z 10. na 37. místo, Londýn je na 39. místě.

Kdo za to může?

23. 2. 2016 / Pavel Táborský

čas čtení 5 minut

Je žádoucí, aby přirozený duševní vývoj dítěte eticky řídila a ovlivňovala v kulturní společnosti funkční rodina především prostřednictvím základního nástroje, kterým by měl být kvalitní systém školní, rovněž mimoškolní výchovy a vzdělávání. Existence popsaného modelu pochopitelně nevylučuje výchovné problémy, ale hledání příčin jakéhokoliv selhání může být poměrně jednoduché. Pokud ovšem některá z částí této přirozené struktury není v souladu se stávající společenskou normou, může dojít ke značným debaklům latentní povahy.

Děti brečí na hranicích

22. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Buď tu hranici překročíme, nebo tady zemřeme."

Stovky afghánských uprchlíků uvízly na makedonské hranici poté, co jim Makedonie odmítla vstup do země.

Migrants stranded after Macedonia tightens border controls

"Our plan is either to cross the border or to die over here.”Hundreds of refugees and migrants are stranded at Greece’s northern border after Macedonia stopped allowing Afghans to cross.

Posted by Channel 4 News on Monday, February 22, 2016

PŘEČETLI JSME:

Reputace Čechů je srovnatelná s Řeky

22. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Řada obyčejných Čechů žije v představě, že Evropská unie je v troskách, z Německa se pod invazí migrantů stal zhroucený stát, obyčejní Evropané obdivují prozíravost Čechů a děkují Orbánovi za to, že svým plotem brání pevnost Evropu. Nic z toho není pravda.

Pravděpodobnost, že se EU rozpadne, je nižší, než je pravděpodobnost, že Česko samo odejde z Unie nebo z ní bude postupně „odejito“.

EU (či spíš eurozóna) přežije, ovšem bez Česka. To buď odejde samo, nebo bude společně s ostatními novými členskými státy a Řeckem vytlačeno na okraj integračního procesu. Bohužel, Česko se dostalo do začarovaného kruhu. Jeho reputace v očích všech Evropanů je slabá, srovnatelná s Řeckem. Řecko bychom nejraději vyhodili z eurozóny i z Schengenu. Tak nějak si ale neuvědomujeme, že se sami můžeme ocitnout v podobné pozici jako Řekové.

Negativní vnímání naší „východní“ Evropy se promítne do : omezování evropských dotací, zastavení rozšiřování EU na Balkán a otevřenější kritiky „východních autokracií“. Tyto kroky logicky povedou k dalšímu posilování euroskeptických nálad v Česku. Začarovaný kruh se uzavírá.

Také bychom se mohli od obyčejných Evropanů dočkat upřímné a „politicky nekorektní“ odpovědi vycházející ze zažitých předsudků o východní Evropě: „Dobře, támhle jsou dveře. Ve skutečnosti o rozšíření EU rozhodly bruselské elity, my jsme vás tu nikdy nechtěli. Aspoň už nebudete vysávat naše peníze v evropském rozpočtu a ušetříme za sociální dávky pro migranty z východní Evropy. Koneckonců budeme teď potřebovat každé euro na tu zpropadenou migrační krizi, se kterou jste nám nijak nepomohli. Jestli chcete, můžete si v té své východní Evropě zase zavést autokratické režimy a znovu postavit ploty z ostnatého drátu. Tohle vám Slovanům vždycky šlo dobře. Možná ty ploty ještě využijete, až budete řešit nějakou vaši další balkánskou válku nebo vaši další bezpečnostní krizi s Ruskem."


Zdroj: ZDE

Sociální sítě experimentují se zaváděním softwaru, který by měl eliminovat hate speech

23. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Počítačová programátorka Aja Bogdanoff po přečtení knihy o zvláštním poklesu počtu vražd dostala nápad jak vytvořit software, který by eliminoval nenávistné útoky na sociálních sítích. Přečetla si knihu Stevena Pinkera Better Angels of our Nature (Lepší andělé naší přirozenosti), která se zabývá vývojem lidského násilí. "Kniha upozorňuje, že lidé jsou vždycky přesvědčeni, že jejich činy jsou plně ospravedlnitelné. Ať dělají cokoliv, myslí si, že pro to mají dobré důvody. Takže jsem si uvědomila, že je nutno ten proces narušit a zastavit."

Vědci: Znečištění vzduchu si v Británii každoročně vyžádá 40 000 životů

23. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Nová analýza britských lékařů z Royal College of Physicians, Royal College of Paediatrics a z organizace Child Health upozorňuje, že znečištění vzduchu v Británii způsobuje každoročně škody v hodnotě 20 miliard liber a úmrtí 40 000 osob. Lékaři také varují, že nejde pouze o znečištění vzduchu ve venkovním prostředí, ale i znečištění vzduchu uvnitř budov, které vědci nemají řádně prozkoumáno.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2016

7. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

V lednu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 39 360  Kč. Příjem z reklamy byl 14 098,00 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2016 140 571,24 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24676