Každý den umírají dvě děti, které se snaží překročit Středomoří

23. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Děti tvoří 36 procent těch, kteří se vydávají na riskantní cestu přes moře a kteří často prchají před různými konflikty

V době vzedmutí uprchlické krize, kdy se tisíce uprchlíků z Blízkého východu snaží dostat přes Středozemní moře do Evropy, mezinárodní organizace informují, že od září roku 2015 se každý den utopí v průměru dvě děti a počet obětí stále stoupá.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), UNICEF a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), je ikonický snímek utopeného syrského batolete Ajlana Kurdiho jen jednou z mnoha tváří daleko větší epidemie dětských úmrtí ve Středomoří, kde se utopilo přinejmenším 340 nezletilých uprchlíků, včetně nemluvňat.

Mezinárodní organizace tváří v tvář srdcervoucí krizi naléhavě volají po tom, aby se uprchlíkům dostalo adekvátní pomoci – aby se bez závažného nebezpečí vyhnuli děsivým nástrahám, jimž čelí.

Podle těchto organizací děti nyní tvoří 36 procent migrační populace, což znamená, že jsou ve větším nebezpečí než dospělí, zatímco se na člunech snaží překonat rizikovou cestu po Egejském moři z Turecka do Řecka. Ta se pro migranty stala smrtící přepravní tepnou.

A počet mrtvých se mezitím neustále zvyšuje. V průběhu ledna a první poloviny února letošního roku se utopilo 410 osob z 80 000 migrantů, kteří se snažili překonat vody Středozemního moře. To představuje 35 krát vyšší počet utonulých, než bylo na začátku minulého roku, jak informují výše zmíněné organizace.

Celý text zde ZDE

(Shrnutí připravil Daniel Veselý)

0
Vytisknout
6091

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2016