Američané špehovali účastníky rozhovorů o globálním oteplování

31. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Rozvojové země reagovaly hněvivě na odhalení Edwarda Snowdena, že Spojené státy špehovaly ostatní vládní delegace na kodaňském summitu o globálním oteplování, který se konal r. 2009.

Z dokumentů prozrazených Edwardem Snowdenem vyplývá, že americká špehovací agentura NSA monitorovala komunikaci mezi klíčovými účastníky konference už před konferencí i během ní, takže měla americké delegace předem informace o důvěrných postojích vládních delegací k diskutovaným tématům.

Jairam Ramesh, tehdejší indický ministr pro životní prostředí a klíčová osoba při jednání, jehož se účastnilo 192 států a 110 hlav států,reagoval: "Proč to sakra dělali a co nakonec z Kodaně měli? Bylo to od nich naprosto pitomé. S veškerou tou jejich technologií, nakonec Základní země (Brazílie, Jihoafrická republika, Indie a Čínu) Obamu zachránily. K čemu bylo všechno to špehování?"

Martin Kro, poradce rozvojových zemí na summitu a ředitel thinktanku South Centre, zdůraznil: "Hráli byste poker s někým, kdo vám nahlíží do karet? Takovéto špehování je prostě nepřijatelné. Při takovýchto jednáních by mělo existovat ujištění, že mocní účastníci nezneužijí své technologické nadřazenosti. Při takto složitém vyjednávání je zapotřebí maximální dobré vůle a důvěry. Je to naprosto klíčové. Pokud nemají všichni rovné podmínky, rozhodí to rozhovory."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6442

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2014