Světová zdravotnická organizace:

Počet onemocnění rakovinou vzroste v nadcházejících 20 letech o 70 procent

3. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Světová zdravotnická organizace očekává, že během nadcházejících dvaceti let stoupne počet rakovinových onemocnění o 70 procent, z nynějších 14 milionů nemocných na 25 milionů případů ročně. Varuje, že je nerealistické očekávat, že bude možné takové množství rakoviny léčit a že se svět musí zaměřit na prevenci. I nejbohatší země budou mít problémy s rychle rostoucími náklady na léčbu a péči o pacienty a chudší země se se zvýšením počtu rakovinových onemocnění vůbec nevyrovnají.

Globální výskyt rakoviny za poslední čtyři roky vzrostl z 12,7 milionů případů v roce 2008 na 14,1 milionů případů v roce 2012, kdy na rakovinu zemřelo 8,2 milionů lidí. Během nadcházejících dvaceti let zřejmě vzroste počet rakovinových onemocnění o 70 procent.

Největší problémy to vyvolá v zemích se středními a nízkými příjmy. Jsou postiženy dvěma druhy rakoviny - jednak rakovinami, kterou vyvolávají infekce, jako jsou rakoviny děložního krčku, které se velmi často vyskytují v chudých zemích, kde nejsou k dispozici preventivní testy ani vakcína HPV. Zadruhé jsou problémem nyní stále častěji rakoviny způsobované bohatším životním stylem, v důsledku zvýšené konzumace tabáku, alkoholu, vysoce zpracovaných potravin a nedostatkem fyzického pohybu.

Nejčastější u mužů je rakovina plic (16,7 procent případů) a nejčastěji se na ni umírá (ve 23,6 procentech případů). U žen je nejčastější rakovina prsu (25,2 procent případů) a způsobuje 14,7 procent úmrtí. Na rakovinu plic umírá 13,8 procent žen. Dalšími častými rakovinami je rakovina tlustého střeva, prostaty a žaludku.

Odstranitelnými příčinami rakoviny je alkohol, obezita, kouření a absence fyzického pohybu. Světová zdravotická organizace navrhuje debatu o tom, jak proti rakovině bojovat. Jednou z možností je zdanění limonád, obsahujících vysokou koncentraci cukru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9784

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2014