Černý jestřáb sestřelen nad Kyjevem, aneb Bububu, já jsem studená válka

3. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

K ukrajinskému pobřeží směřují bojové lodě USA, hlásá titulek média, které bude Putinovým dekretem stejně záhy zrušeno. Je to pravda, velitelská loď USS Mount Whitney a fregata USS Taylor vpluly do Černého moře kvůli zajištění bezpečnosti amerických účastníků olympijských her v Soči - pro případ mimořádné události. Obě lodě mají na palubách dohromady tři dopravní vrtulníky Blackhawk různých verzí a 600 vojáků. To dá rozum, že přijely zajmout v Kyjevě Viktora Janukovyče.

Na Mnichovské bezpečnostní konferenci se generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen výslovně zmínil o útočných zbraních, které Rusko rozmisťuje v příhraničních oblastech na západě země a také v Bělorusku. Inu, některé rakety Iskander tam opravdu mohou být kvůli americkému protiraketovému systému v Polsku, ale ty u estonské hranice sotva. A stíhací bombardéry v Bělorusku jsou na hranici Pobaltí "kvůli nebezpečí", neboť několik málo letounů NATO supluje vůbec neexistující stíhací letectvo pobaltských států (pozemní jednotky NATO zde nejsou). Bělorusko má ve výzbroji přes 250 vlastních bojových letounů, takže je zřejmé, že přece nutně potřebuje ruské letecké posily.

Studená válka na propagandistické frontě je už v plném proudu, jakkoliv se představitelé Západu a Východu stále setkávají na různých mezinárodních fórech. Zprávy, které pocházejí z ruských státem kontrolovaných médií, proto nejsou o nic lepší, než štvavé vysílání Fox News. Média stranící jestřábům té či oné strany zastrašují veřejnost, aby souhlasila s enormními výdaji na zbrojení a bez odmlouvání se podřídila propagandistické masáži a politické manipulaci.

USA jednoduše nebudou v Kyjevě intervenovat, nehodlají zde opakovat další Mogadišu. To lze s jistotou říci nikoliv proto, že by měly andělské úmysly, ale proto, že k tomu nemají potřebný vojenský potenciál. 600 vojáků by ani nedokázalo kontrolovat Majdan, kdyby se tam vůbec dostali (A jak? Všichni těmi třemi vrtulníky?). Ukrajina má přes 600 000 čtverečních kilometrů a téměř 45 milionů obyvatel. No way.

To co se na obou stranách počítá nejsou krásné řečičky o obraně vlasti před údajně zákeřným nepřítelem, ale vojenské potenciály.

0
Vytisknout
13779

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2014