ČR je ve vnímání korupce na čtvrtém místě v EU

3. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Rozsah korupce v Evropě je "šokující" a korupce stojí ekonomiku v Evropské unii nejméně 120 miliard euro ročně, konstatovala Evropská komise.

Cecilia Malmstroem prezentovala zprávu o vnímání korupce v jednotlivých evropských zemích a uvedla, že korupce EU zřejmě stojí o hodně víc než 120 miliard euro ročně.

Tři čtvrtiny dotazovaných Evropanů uvedly, že je korupce široce rozšířená a více než polovina z nich konstatovala, že se korupce zvyšuje.

V Británii uvedlo jen 5 z 1115 dotazovaných osob, tedy méně než 1 procento, že se od nich očekával úplatek. Je to "nejlepší evropský výsledek", uvádí zpráva. Avšak 64 procent britských respondentů je přesvědčeno, že je v Británii korupce široce rozšířena. Celkový průměr v EU byl 74 procent.

V některých zemích respondenti svědčili o relativně velkém množství osobních zkušeností s korupcí. V Chorvatsku, v České republice, v Livně, v Bulharsku, v Rumunsku a v Řecku odpovědělo mezi 6 - 29 procenty dotazovaných, že byli v posledním roce požádáni o úplatek, anebo že se od nich očekávalo, že ho zaplatí.

95 procent Čechů uvedlo, že je v České republice korupce široce rozšířená. 8 procent Čechů konstatovalo, že byli požádáni v minulém roce o úplatek anebo se očekávalo, že ho zaplatí. Je to dvojnásobek evropského průměru. 71 procent českých podnikatelů, nejvyšší počet v EU, uvedlo, že korupce je velkou překážkou podnikání.

Vysoká míra korupce byla zaznamenána i v Polsku (15 procent), na Slovensku (14 procent) a v Maďarsku (13 procent), kde je nejvyšší míra korupce ve zdravotnictví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10692

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2014