Během nekončících povodní varuje britská vláda, že "bude nutno zaplavená území ponechat přírodě"

3. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Británie se bude muset rozhodnout, zda před povodněmi "chránit buď města, anebo venkov", protože by bylo příliš nákladné ochraňovat obojí, varoval šéf vládního Úřadu pro životní prostředí lord Smith. Od prosince 2013 jsou záplavami trvale postižena rozsáhlá území v Anglii, především v hrabství Somerset na jihozápadě země. Poukazuje se však na to, že až do osmnáctého století byl Somerset bažinami, a byl v zimě pravidelně zaplavován. Farmáři ho mohli používat pouze v létě, od toho vznikl název hrabství "Somerset" ("Letní místo"). Země byla odvodněna v osmnáctém století vybudováním kanálů holandského stylu, ty však v současnosti v době trvalých silných dešťů v důsledku globálního oteplování přestaly fungovat.

"Budování obrany před povodněmi stojí peníze: a kolik by měl daňový poplatník dát na protipovodňovou ochranu na různých místech, v Somersetu, v Lincolnshiru, v Yorkshiru nebo v East Anglia? Nemáme neomezené zdroje a budeme muset učinit obtížná, ale rozumná rozhodnutí, kde budeme protipovodňovou ochranu stavět," řekl lord Smith, šéf Úřadu pro životní prostředí.

Jeho úřad je postižen dalšími plánovanými škrty: má tam být zrušeno 1400 pracovních míst poté, co britské ministerstvo životního prostředí, potravin a záležitostí venkova (DEFRA) přišlo v posledních vládních škrtech o 10 procent svého rozpočtu.

Obyvatelé Somersetu, čelící záplavám už přes šest týdnů, zuří, že je "londýnská vláda ignoruje". K rozčilení tamějších obyvatel přispělo i zjištění bulvárního deníku The Sun, že osoby, telefonující o informace a pomoc na vládní pomocné lince musejí platit 41 pencí (13,50 Kč) za minutu hovoru a tyto peníze plynou soukromé firmě.

Ekologičtí odborníci poukazují na to, že by se nynější problém se zaplavováním rozsáhlých území v Anglii dal vyřešit pouze dlouhodobě, vysazováním velkého množství stromů na horních tocích anglických řek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7923

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2014