Britská policie brutálně zaútočila na studenty protestující proti zkomerčnění univerzit

3. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Čtrnáct studentů bylo zatčeno minulou středu při protestech na univerzitě v Birminghamu poté, co asi 150 osob okupovalo několik univerzitních budova a střetlo se s bezpečnostními strážemi.

Studenti obvinili policii, že je zadržovala na ulici mezi neprodyšnými policejními kordony (praxe tzv. "kettling" "uzavírání do konvice") po dobu až čtyř hodin, aniž by jim dovolila přístup na záchod či k vodě nebo potravinám. Někteří studenti pak byli zatčeni za trestné činy, jako je nedovolené vstupování do uzavřených prostor, fyzické útoky a poškozování majetku. Policie popírá, že použila metodu "kettling" proti legálnímu protestu.

Policie byla povolána na univerzitu ve středu asi v 17 hodin poté, co si univerzita stěžovala, že studenti házejí kouřové bomby, rozbíjejí dveře a údajně útočí na univerzitní zřízence.

Téměř všichni demonstranti byli pak drženi na dvoře univerzity po několik hodin. Posléze je všechny policie podrobila osobní prohlídce a demonstranti byli nuceni se identifikovat před policejní kamerou.

Mnoho studentů svědčilo o tom, že policie zatkla ty demonstranty, kteří se odmítli identifikovat, což policie určila jako podmínku pro propuštění z policejního kordonu.

Podle právních odborníků je podle britského Nejvyššího soudu protiprávní, aby policie požadovala jako podmínku pro propuštění z kordonu identifikaci demonstrantů.

Demonstraci zorganizovala organizace Defend Education Birmingham jako protest proti marketizaci vysokého školství, na podporu požadavků, aby univerzitní zaměstnanci dostávali mzdy, z nichž se dá vyžít a požadavku, aby nejvyšší rozdíl mezi platy manažerů a řadových pracovníků univerzity nebyl větší než 10:1.

Protest byl většinou pokojný. Studenti však poukazovali na to, že bezpečnostní orgány se ho pokusily kriminalizovat. Jedna studentka svědčila o tom, že soukromé bezpečnostní orgány strhávaly studenty za vlasy k zemi, zatímco ti křičeli: "Chovám se pokojně, nechte mě!" Celá řada studentů svědčila o tom, že se stali terčem útoků od bezpečnostních orgánů.

Další stávky jsou plánovány na týden od 6. do 13. února.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7369

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2014