Manažerská kultura zastrašování a šikany ohrožuje i britské zdravotnictví

2. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

David Prior, předseda regulačního orgánu pro britské státní zdravotnictví, tzv. Care Quality Commission, zdůraznil, že se britské zdravotnictví musí zbavit zastaralých pracovních praktik, musí odstranit široce rozšířené šikanování a zastrašování zaměstnanců a zlikvidovat škodlivou propast mezi manažery a klinickými odborníky.

Všechny státní instituce v Británii, univerzity, zdravotnictví, BBC, v současnosti řídí podnikatelští manažeři, kteří nemají odbornost pro odvětví, které řídí. Mezi těmito manažery a jim podřízenými odborníky zuří konflikt.

Prior poukázal na "znepokojující" zjištění, že z průzkumu 100 000 zaměstnanců britského státního zdravotnictví svědčil pětadvacet procent z nich, že jsou obětmi šikany a zastrašování. Varoval, že britské zdravotnictví má kulturu, která "stigmatizuje a ostrakizuje" whistleblowery, kteří poukáží na nedostatky nebo si na něco stěžují.

Poukázal také na ostrý konflikt mezi manažery a klinickými odborníky. Situace vyžaduje, aby v této věci došlo k radikálním změnám, dosavadní situace ohrožuje bezpečnost pacientů.

Priorovo varování přichází v okamžiku, kdy se britské státní zdravotníctví snaží překonat skandály jako byl skandál s nemocnicí v Mid-Staffordshire, kde zemřely zbytečně stovky zanedbaných pacientů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7551

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2014