RF zbrojí

20. 1. 2014 / Bohumír Tichánek

čas čtení 3 minuty

Bláhový jsi-li, tak lidem pořád věř: neublíží mi, když sám mám dobré úmysly.

Věčně má dobré úmysly lovná zvěř - a šelmy ji požírají, kdy si usmyslí.

Pokladnice moudrých rčení - Sakja-pandita

Nedávno Karel Dolejší poukázal na emaily, kterými někteří čtenáři odmítají jeho nezávislé pohledy na obrozené ruské zbrojení. Politiku lze sledovat z více stran. A to ať už jsou v ní lidé aktivně zařazeni, a nebo jsou z ní jenom znechuceni - což se navzájem nevylučuje. Redaktor znale popisuje souvislosti, kdežto zde nabízím hodnocení jen mělké, tedy zeširoka.

Ruská federace se vzmohla a chystá zintenzivnit své vyzbrojení. Plánuje, blafuje? Pragmatický kapitalismus zemi nedovolí, aby se chovala tak altruisticky či naivně - jako když supervelmoc po léta neúspěšně prosazovala přijetí Čínské lidové republiky do OSN. Pak konečně, po přijetí roku 1971, nový člen si ponechal k Sovětům nepřátelský poměr: jak v ostatních záležitostech, tak i v OSN. Ovšem akt přijetí velmoci Číny do OSN prospíval nenásilným přístupům - ve prospěch řešení mezistátních vztahů. Společné odzbrojení sice teď není na řadě; přesto je víc možností, co ruské zbrojařské harašení naznačuje. Zřejmě nechtějí rozšiřovat své území, když Rusové potřebují opak - své občany směrovat na východ, za prací a existencí; udržet velké rozlohy Sibiře.

Rusko nezvolilo mlčení, kdežto se chvástá veřejně. Zveřejňovat nastávající vyzbrojení může skrývat, že "chystají válku", aby udrželi mír. Ještě je čas zastavit se, jenže k tomu může zavelet ten silnější, a nikoliv Rusko. Putinovy postupy nebývají agresivní. Vůči Sýrii dbaly udržet tamní zákonnou, i když neoblíbenou vládu. Nověji přišel nátlak na takříkajíc - markrabství ukrajinské - aby se soused osudově nevzdálil.

Zájem je velký - mnohamiliardovou pomocí Ukrajině se dnešní Rusko stará o svou budoucnost, ačkoliv na podzim Dolejší už posoudil opačně: "Udělá snad EU výjimku a bude dotovat právě jen ukrajinskou politickou stabilitu - tedy převezme na sebe přesně ten úkol, který dnešní Rusko už jednoznačně odmítá?"

Léta se zdůrazňovala slabost, zaostalost ruské armády. Kdežto nyní je na obzoru opak; bude to nápravou? Jen ať se nezdařené 20. století nezopakuje i v našem nynějším. Soupeři se do sebe vzájemně zaklíní, aniž by doopravdy bojovali - jak tomu bylo ve studené válce.

Zbraně 21. století už jsou z velké části jiné, směřující i na psychologii člověka - skrz mozkové vlny. Kdo může říct, zda zbraně nejsilnějších armád nyní využívají takových fyzických vlastností světa, které civilní fyzikové dosud ani neznají? Nepřiznané zbraně - nejen v kosmu, ale i v podzemí, spolupráce nejen s delfíny, ale i s hmyzem? Proti tomu je počet nábojů zásobníku pistole problémem, jenž celou civilizaci neohrožuje.

Rostoucí ruské, čínské nebo americké zbrojení provokuje Rusko, Čína, USA nebo někdo jiný? Kdysi prezident Eisenhower varoval své Spojené státy před zbrojařskými korporacemi, jež mívají své zatrachtilé zájmy. Současný vývoj nedbá někdejšího prezidentova varování. Pokud by snad i v Rusku a v Číně posílily tamní zbrojařské korporace, pak co nesmí přijít potom?

Pokračování politiky, jinými prostředky, nesmí vést k pověstným Einsteinovým zbraním čtvrté světové války. K návratu ke klackům.

0
Vytisknout
9889

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2014