ODS rezignovala na ČR a její problémy

19. 1. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

To, co už známe z probíhajícího kongresu ODS, nám říká asi tohle: předsedou této dříve nejsilnější pravicové strany byl zvolen člověk, který je v ODS teprve chvíli. Jeho pravá ruka, první místopředseda Jan Zahradil, se vrátil do ČR, aby mohl oznámit, že bude letos znovu kandidovat do Evropského parlamentu (už je tam od roku 2004), tedy s účastí na politickém dění v ČR těžko může do budoucna počítat (už tak je skoro 10 let mimo)... objevil se tu tedy nejspíše proto, aby se zkusil připomenout české veřejnosti, která už na něj málem zapomněla. Bez ní se totiž nemůže dostat zpátky ke svému několik set tisíc korun měsíčně čítajícímu platu.

Proti Zahradilovi jako kandidát na post prvního místopředsedy stál Jiří Pospíšil, který ovšem nakonec nebyl zvolen ani v souboji o post čtvrtého místopředsedy (tento souboj v době psaní tohoto článku ještě probíhal, ale nezdál se autorovi významný) a na další kandidaturu rezignoval. Pospíšil byl přitom v roce 2012 nejúspěšnějším lídrem ODS v krajských volbách.

Místo Pospíšila byli řadovými místopředsedy zatím zvoleni Evžen Tošenovský, taky z Evropského parlamentu, a pak starosta Líbeznic u Prahy Martin Kupka a senátor Miloš Vystrčil. Zajímalo by mne, kdo všechno z vedení ODS bude nakonec kandidovat v evropských volbách, aby to měl z Bruselu operativněji blíže k českým občanům.

ODS tedy zjevně rezignovala na ČR a její problémy, na politický zápas o povahu této republiky: kdo se dostane za ODS do Evropského parlamentu, ten už nebude muset řešit, co bude s ODS za další dva tři roky. Voličsky zajímavé a srozumitelné osobnosti netřeba, nějaká ta procenta v eurovolbách se ještě vyždímají z voličů, kteří budou volit modré ptáky ze zvyku, a pak se prostě zavře krám. Fiala skončí jako Svoboda nebo Němcová: sympatická tvář pro veřejnost, kterou ale už nikdo nepotřebuje. Teď jenom nějak rozdělit majetky té strany a uplatnit privatizaci politiky na ni samotnou. Na to jim tah Fialou dá chvilku času.

ODS bude řídit Fiala se Zahradilem v zádech. Pospíšil nakonec boj o post ve vedení vzdal ZDE

Zahradil: Beru na sebe eurovolby, ty komunální ať řeší jiný místopředseda ZDE

Jan Zahradil: ZDE

Evžen Tošenovský: ZDE

0
Vytisknout
17650

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2014