Smrt Thatcherové vyvolala u některých lidí oslavy

8. 4. 2013

čas čtení 5 minut

Mezi vlnou oslavných projevů a kondolencí projevují kritikové Margaret Thatcherové své názory stejně energicky, píše skotský deník The Herald.

Poslanec George Galloway za stranu Respect napsal na Twitteru: "Zašlápněte tu špínu do země." Později dodal: "Spravedlnost pro horníky!" a ještě napsal: "Thatcherová označila Nelsona Mandelu za 'teroristu'. Byl jsem tam. Viděl jsem, jak to říká. Kéž se smaží v pekle!"

Kontroverzní komik Frankie Boyle napsal: "Konečně si můžu vzít černé šaty a zároveň i boty pro tancování!"

Sochař Robert Florence napsal na twitteru: "Škoda, že není v Glasgow socha Thatcherové. Moc rád bych viděl ve zprávách, jak ji lidé svrhnou, a pak bych ji chtěl zasáhnout svými botami."

Autor komiksů Mark Millar zdůraznil: "Kdokoliv, kdo dnes truchlí za Thatcherovou, zřejmě od roku 1979 nečetl noviny."

David Hopper, generální tajemník Asociace durhamských horníků, se vyjádřil, že smrt Thatcherové je "velký den" pro horníky. Tento bývalý horník, jemuž v pondělí bylo 70 let, strávil celý život prací v dolech ve Wearmouthu. Dodal: "Jsou to dnes moje nejlepší narozeniny. Nemám pro ni za to, co udělala s naší komunitou, naprosto žádné sympatie. Zničila naši komunitu, naše vesnice a naše lidi. Z hlediska našeho odborového svazu nemohla její smrt přijít dříve a jsem velmi rád, že jsem jí přežil. Je to velký den pro horníky. Určitě v den jejího pohřbu zorganizujeme proti ní demonstraci. Naše děti jsou bez zaměstnání a naše komunita je plná problémů. Není práce, nemáme peníze a je velmi smutné, co s námi udělala. Naprosto nenáviděla pracující lidi a mám velmi trpké vzpomínky na to, co udělala. Postavila proti nám celý národ a násilí, jemuž jsme byli vystaveni, bylo strašlivé. Rád bych řekl těm lidem, kteří ji oslavují, že mají velké štěstí, že s nimi nezatočila tak, jak zatočila s námi."

Paul Kenny, generální tajemník odborového svazu GMB, zdůraznil: "Thatcherová byla mocná politička, na kterou mnozí budou vzpomínat kvůli její ničivé politice, která nakonec zpsobila její pád i v Konzervativní straně. Jejím dědictvím je zničení celých komunit, povýšení osobní chamtivosti nad společenské hodnoty a legimitizace vykořisťování slabých silnými."

Politika Thatcherové byla "naprosto nesprávná", uvedl bývalý primátor Londýna Ken Livingstone. Řekl v televizi Sky News, že Thatcherová nese odpovědnost "za všechny reálné problémy, jimž dnes čelí Británie." Způsobila nezaměstnanost milionů lidí.

Livingstone dodal: "Samozřejmě, že byla populární, nabízela lidem ke koupi jejich činžovní byty za radikálně snížené ceny. Jenže sama žádné domy a byty nepostavila. Vytvořila dnešní bytovou krizi, vytvořila bankovní krizi, vytvořila sociální krizi. Byla to její vláda, která začala lidem raději vyplácet invalidní důchody, než by přiznala, že to jsou nezaměstnaní. Přitom Británie, kterou zdělila, měla v podstatě plnou zaměstnanost. Rozhodla se úplně odepsat výrobní průmysl a vůbec jí nevadily dva nebo tři miliony nezaměstnaných. Dodneška Británie zápolí s tímto dědictvím. Všechny reálné problémy, s nimiž dnes v Británii zápolíme, jsou dědictvím skutečnosti, že se drasticky a ve všem mýlila." Livingston také dodal, že je ostudné, že Tony Blair "v podstatě pokračoval" s její politikou.

Prezident irské organizace Sinn Féin Gerry Adams ostře kriticky zhodnotil její politické dědictví v Irsku i jinde. Republikánské kruhy v Irsku Thatcherovou dlouho nenáviděly, zejména proto, že nechala severoirské hladovkáře v tamějších věznicích zcela krutě zemřít hladem. Thatcherová byla hlavním terčem Irské republikánské armády,které se téměř podařilo ji usmrtit při atentátu v Brightonu r. 1984.

"Margaret Thatcherová vážně během své vlády poškodila irský i britský lid," řekl Gerry Adams. "Její politika zničila dělnické komunity v Británii. Její role v mezinárodní politice byla stejně ničivá, ať už podporovala chilského diktátora Pinocheta, stavěla se proti sankcím uvaleným na režim apartheidu v Jihoafrické republice či podporovala vražedné komunistické Rudé khméry. Tady v Irsku její podpora staré drakonické militaristické politiky prodloužila válku a způsobila obrovské utrpení."

Gerry Adams obvinil Thatcherovou z cenzury a z používání smrtících zbraní při tajných operacích.

Gerry Adams a další čelní představitelé organizace Sinn Féin měli Thatcherovou zakázáno, aby se vysílal jejich hlas v televizi a v rozhlase.

"Její neúspěšné pokusy kriminalizovat republikánský boj za nezávislost a politické vězně je součástí jejího dědictví," dodal Gerry Adams. "Je nutno zdůraznit, že v naprostém rozporu se svými veřejnými postoji schválila Thatcherová, aby britská vláda tajně jednala se severoirskými republikány, ale už to logicky nedotáhla do konce. Margaret Thatcherová zejména vstoupí do dějin kvůli své ostudné roli během hladovek, které v letech 1980 a 1981 drželi republikánští vězni. Její irská politika naprosto selhala."

Lidsey German, předseda organizace Stop the War Coalitian, zdůraznila: "Margaret Thatcherová vytvořila základ politiky, která zničila životy milionů lidí v Británii. Měli bychom si ji ale také pamatovat jako válečného štváče. Spolu s Ronaldem Reaganem vedla eskalaci studené války. Rozmístila v Británii střely s plochou dráhou letu a bojovala ve válce o Falklandské ostrovy. Notoricky známé byly její prodeje zbraní Saúdské Arábii. Jejím dědictvím byl Tony Blair, který nadšeně pokračoval v její politice."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11191

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2013