Když někdo vládne, vždycky je to proto, že se to někomu v zákulisí moc dobře hodí

Film o samotě a o zneužití jedné obsedantní osoby

8. 4. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nemohu souhlasit s tvrzením Tomáše Koloce, že britský film Železná lady s Meryl Streepovou v hlavní roli je propaganda amerických republikánů. Ve filmu jde o něco úplně jiného. Je to studie zneužití jedné osobnosti. Je to studie odkopnutí a samoty.

Tuto recenzi jsme poprvé publikovali v dubnu 2012.

Režisérkou byla žena, Phyllida Lloyd, a na filmu je to velmi výrazně znát. Má totiž feministické tóny, které nikdy nebyly s osobou Margaret Thatcherové za její kariéry spojovány.

Název filmu Železná lady je vysoce ironický. Film by se stejně tak mohl jmenovat "Všechna sláva polní tráva". Pojednává o osobě, která údajně ve své době "změnila svět", avšak v současnosti je přestárlým invalidou s rozpadávající se osobností, žijící v hluboké samotě (tu si ulehčuje fiktivními rozhovory s mrtvým manželem) - osobou, na níž kašle i její syn, žijící v zahraničí, který se na ni ani nepřijede podívat.

Film líčí Thatcherovou jako naprostou outsiderku poněkud potrhlých obsedantních názorů, jíž se v jejím mládí mužský, třídně arogantní britský establishment sprostě vysmíval - byla to přece jen "ženská" a měla špatný původ - tatínek byl hokynář! to bylo terčem posměchu, stejně jako i to, že nás "nějaká ženská poučuje".

Film jednu věc však zaznamenává velice přesně, a to by mělo být pro nás poučením i v dnešní české politické situaci. Když někdo vládne, vždycky je to proto, že se to někomu v zákulisí moc dobře hodí. Vy si snad, přátelé, skutečně myslíte, že Schwarzenberg, Nečas a Kalousek vládnou proto, že se dostali na špičku v důsledku své pronikavé inteligence? :)

Thatcherová, argumentuje film Phillidy Lloydové, byla vždycky samorost s poněkud jednoduchými, ale velmi úporně zastávanými názory. Zůstala by kdesi v pozadí jako naprostá výstřednice, až na to, že v určité situaci (koncem sedmdesátých let) se dostala britská Konzervativní strana do krize a skupině machiavelistických politiků v této straně se hodilo využít Thatcherové pro své účely. Zneužívali jejího politického primitivismu a obsedantnosti po dobu asi deseti let, a jakmile se situace změnila a Thatcherová pro ně už nebyla dost dobrá, brutálně ji odkopli a vyhodili z funkce. Při tom vyhazování se opět podle filmu objevil výsměch, že je to ženská a hokynářova dcera.

Film Železná lady je krutou studií politické manipulace, jejíž obětí se stala jedna bezbranná a ne moc chytrá, ale zato umanutá ženská... Meryl Streep ji hraje vynikajícím způsobem. Ta samota z ní čiší už i na plakátu...

Původně publikováno ZDE

0
Vytisknout
10274

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2013