O dalším selhání veřejnoprávních médií

8. 4. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Nedá mi to, abych nezareagoval na vlnu devótností a lží, která kvůli úmrtí Margaret Thatcherové zaplavila mainstreamové sdělovací prostředky včetně veřejnoprávních médií. Divák se při sledování hlavní zpravodajské relace na ČT mohl dozvěděl nesmyslnou lež, že Thatcherové vděčíme za pád komunistického bloku, ačkoliv její skutečný postoj svědčil o naprostém opaku. Český rozhlas samozřejmě nezůstává pozadu ZDE.

Zatímco smrt gaunerů typu Usámy bin Ládina nebo plukovníka Kaddáfího bylo sdělovacími prostředky a některými politiky vnímáno s neskrývanou radostí, úmrtí gaunerů typu Ronalda Reagana bylo prezentováno jako skon velkého státníka. Reaganovi je také připisována zásluha na pádu komunismu, přestože tomu kvůli jeho militaristické politice bylo spíše naopak ZDE.

Tento postoj mi přijde silně schizofrenní podobně jako fakt, že modla neoliberálů Margaret Thatcherová poskytovala podporu komunistickým Rudým Khmerům ZDE; tedy symbolu nejhorších "komunistických" zvěrstev.

Jak je možné, že tyto a další skutečnosti veřejnoprávní média "z piety" ignorují?

Na ČT 24 se k "odkazu" Market Thatcherové vyjadřoval Alexander Tomský, jehož krajně pravicové a šovinistické názory jsou všeobecně známé ZDE. Tomský zopakoval veškeré mýty o militantních a středověkých odborech, přebujelosti sociálního státu; mluvil o nutnosti zachovat neoliberální dogma s tím, že Británie měla v Thatcherové "vynikající političku". Tomský lhal o tom, že za Thatcherové brzy klesla nezaměstnanost a díky privatizaci "všichni bohatli"; že se obnovil hospodářský růst Velké Británie atd. ZDE. Kritiku činů Železné lady Tomský nazval "levicovou nenávistí", její spolupráci s Pinochetem označil za smysluplnou a dodal, že si není vědom toho, že by chilský diktátor byl masovým vrahem (sic!). Podle Tomského Pinochet dokonce na poslední chvíli zastavil občanskou válku v Chile. Demagogie a lži ve veřejnoprávním médiu měly tentokrát lukulské hody.

0
Vytisknout
17488

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2013