Pochod na Milán

12. 3. 2013 / Giorgio Cadorini

čas čtení 1 minuta

Včera 11. března demonstrovala v Miláně stovka členů italského parlamentu ze strany Lidu svobody (LS), včetně bývalých ministrů. Došli v Miláně až dovnitř budovy soudu, aby vyjádřili znepokojení kvůli zacházení soudců s šéfem jejich strany Silviem Berlusconim. Pochodující prohlašují, že je Berlusconi údajně obětí politického pronásledování.

Komentátoři zdůrazňují, že poprvé v Itálii došlo k přímému střetu mezi početnou častí parlamentu a soudní mocí. Italská ústava zaručuje pevnou nezávislost soudcům, a ti po rozpadu sovětského bloku začali pravidelně stíhat i vysoké státní činitele. Nezávislí soudci hráli významnou roli v radikální proměně politického prostoru v devadesátých letech. Odsouzený bývalý vládní předseda Bettino Craxi, přední ochránce Berlusconiho ekonomických zájmů, utekl dokonce do Tuniska a tam strávil poslední roky života.

Berlusconi je stíhán ve více kauzách. Milánský pochod se týkal konkrétně stíhání, které bylo zahájeno v roce 2010, když Berlusconi zatelefonoval na velitelství policie v Miláně a požádal agenty, aby pustili ženu, která byla -- podle Berlusconiho nepravdivého tvrzení -- vnučkou egyptského prezidenta Husního Mubáraka. Následně se soudci zabývali případnými trestnými činy zneužití pravomoci veřejného činitele a napomáhání k prostituci nezletilých.

Milánská demonstrace, která se dostala do těsné blízkosti kanceláře státní zástupkyně Ildy Bocassiniové, reagovala na rozhodnutí soudu provést prověrku Berlusconiho zdravotního stavu po jeho žádosti o odročení jednání kauzy ze zdravotních důvodů. V době když pochod už skončil, potvrdila zdravotní prověrka Berlusconiho potíže a jednání bylo odročeno.

0
Vytisknout
8882

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2013