Katolická církev vyplatila v Los Angeles odškodné za zneužívání dětí ve výši 10 milionů dolarů

13. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

V případě dvou dětí z Los Angeles, zneužívaných katolickým knězem, jehož se pokusil ochránit a případ zakamuflovat místní kardinál, zaplatila katolická církev v mimosoudním narovnání odškodné ve výši 10 milionů dolarů.

Církev vyplatí tyto peníze obětem exkomunikovaného kněze Michaela Bakera, který se před třiceti lety přiznal kardinálu Rogeru Mahonymu, že zneužíval děti. K případům zneužívání docházelo v období 26 let, od roku 1974 do roku 2000. Dva z těchto případů se měly řešit příští měsíc u soudu. K mimosoudnímu narovnání došlo tento týden.

Kardinál Mahony odešel z funkce arcibiskupa z Los Angeles do důchodu r. 2011 a byl kritizován nástupcem, arcibiskupem José Goemzem letos v únoru poté, co vyšlo najevo z důvěrných církevních dokumentů, že se Mahony za scénou snažil ochraňovat kněze, kteří zneužívali děti, před veřejným skandálem.

Mahony je v současnosti v Římě a volí tam nového papeže.

"Osoba, která mohla s tímto celým rázně skoncovat a mohla zabránit, aby tři z těchto čtyř děti byly sexuálně zneužívány, nyní sedí v Římě a volí nového papeže. Považuju to za neobyčejně znepokojující," zdůraznil právní zástupce obětí John Manly.

Podrobnosti v ZDE

0
Vytisknout
5837

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2013