Co vás v Kalouskově státě zřejmě dříve nebo později potká všechny

13. 3. 2013

čas čtení 4 minuty

Níže uvedený šokující dopis jsme dostali od jednoho bývalého českého státního úředníka, občasného autora Britských listů. Samozřejmě, že souhlasíme, pokud by mu čtenáři chtěli finančně pomoci. (Přispět lze na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.) Ať případnou pomoc čtenáři pošlou na konto Britských listů s variabilním symbolem 1234. Jenže - je to systémové řešení? Není potřeba razantních změn? Nebo budou v České republice lidi předčasně umírat jako v pobaltských zemích nebo jako v někdejším Jelcinově Rusku? (JČ)

Recese kontra chudoba, aneb kde všechno začíná a kde také končí

14. 3. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Kalouskova vláda s premiérem Nečasem v čele sice dělá, co může, ale ne, co by měla. Jinak by nebylo možné konstatovat, že se česká ekonomika nachází v nejdelší recesi ve své historii a opakuje se krizové období z r. 1997. Jakkoliv se nás snaží ministr Kalousek přesvědčovat o správnosti a potřebnosti jeho kroků a počinů vlády, výsledky hovoří za vše.

HDP v r. 2012 klesal ve všech čtvrtletích, ekonomická recese se v průběhu roku postupně prohlubovala. Zahraniční obchod již není schopen vývoj domácí poptávky kompenzovat.

Co horší, nejsou to jen obyčejné těžkosti, kopírující problémy celé eurozóny, protože finanční krizí sužovaných zemí na jižním křídle evropského kontinentu dopadlo hůře než Česko jen Maďarsko.

Vláda byla na rizika protahování a prohlubování recese opozicí včas upozorňována. Ostatní země byly na recesi mnohem lépe připraveny a učinily protiopatření, česká vláda v čele s výše jmenovanými "experty" místo toho řešila vnitřní politické problémy (či spíše existenční záležitosti s udržením vlády). To jsou hlavní příčiny, proč je v ČR recese hlubší a dlouhodobější než v jiných zemích.

Papež František nastupuje do boje s mafiemi jako stařec

14. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Habemus papam, máme papeže. Volba 2013 je ta, v kterou jsem doufal už v roce 2005. Ne Ratzinger, ne kuriální favorit, který je léta spojený s mafiánskou strukturou církevních "kápů", nýbrž někdo nový, jiný, vzdálený. Nový papež to řekl ve svém prvním projevu: museli si dojít pro římského biskupa až na konec světa. Já bych dodal: až do země, kde je většina obyvatel katolického vyznání a kde přesto mají uznaná manželství gayů a leseb (čili jsou ještě mnohem dále než ateistická a maloměšťácky zaprděná ČR). V Latinské Americe ostatně není nic divného spojovat křesťanství a levicovou revoluci ("teologie osvobození"), spojovat Boha a chudobu. A nový papež to ve jménu, které si pro sebe vybral, dává najevo.

Zatímco hrabivá, upadající, zvrácená církev v České republice se chystá pást na "navrácených" desítkách miliard, v Římě nastoupil papež, který si zvolil jméno František podle nejrozhodnějšího zastánce chudoby v dějinách celé církve, podle Františka z Assisi.

Korejci kupují podíl v ČSA za polovinu luxusní vily v Dubaji

14. 3. 2013 / Vít Klíma

čas čtení 1 minuta

Více než 15 let se zabývám obchodem se zahraničními nemovitostmi. Co mě překvapilo je, že Korea Airlines nabídli za 44 % akcií ČSA státnímu Českému Aeroholdingu 2,64 milionu Eur a tato cena byla českou vládou označena za odpovídající. Jen pro ilustraci: nejluxusnějším developerským projektem v Dubaji je dnes Al Barari. Vily jsou dokončené jen v hrubé stavbě a jejich ceny se pohybují od 12 do 17 mil AED (tedy od 2,5 do 3,5 mil Euro). Dokončené a plně vybavené luxusní vily se prodávají od 5 mil. Euro výše. Jinými slovy Korejci za svůj podíl v ČSA nabídli cenu rovnající se hrubé stavbě luxusní vily, nebo poloviční cenu dokončené a plně vybavené vily v Dubaji. Pro představu čtenáře v jakém stavu se vily v tomto projektu nabízejí k prodeji, přikládám obrázek.

Spolumajitel soukromé letecké společnosti Travel Service Jiří Šimáně zase ukazuje, že šedesát sedm a půl milionu korun je cena poloviny motoru Boeingu 737 série 800. K ceně uzavřeného obchodu nemám co dodat, aniž by to nebyl žalovatelný výrok.

Z archívu Jana Čulíka:

Proč v zemi rozkradeného kapitálu nemůže fungovat druhý důchodový pilíř

14. 3. 2013

čas čtení 37 minut

Je načase znovu vydat pořad, který se vysílal ve Svobodné Evropě v lednu 1991. Samozřejmě, že ho politikové i novináři v Československu zcela ignorovali. Důležitější bylo stát rozkrást. Z pořadu je zjevné, proč nyní nemůže fungovat druhý důchodový pilíř, protože kapitál, který podkládal důchody občanů, politikové rozkradli.

Z archívu Jana Čulíka:

O rozkradení českého kapitálu a o kompetenci Klausových poradců

14. 3. 2013

čas čtení 29 minut

Pořad Hlasy a ohlasy

Tento pořad, který připravil Jan Čulík, se vysílal v rozhlasové stanici Svobodná Evropa v lednu 1991. (Přinášíme z něho pouze rozhovor s poradcem Václava Klause Ivanem Svítkem, pořad dále obsahoval i  Čulíkův rozhovor s Tomášem Ježkem a Valtrem Komárkem.)

Jak politici rozkradli český národní kapitál

13. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Na stránkách Ihned.cz lze najít zajímavý rozhovor Jindřicha Šídla s Janem Stráským, který býval významným politikem ODS v 90. letech (1992 předseda federální vlády, 1993-1995 ministr dopravy a 1995-1998 ministr zdravotnictví, potom odešel do Unie svobody). Velice zajímavá je tato pasáž rozhovoru, která podle mne vysvětluje mentalitu ODS a vůbec českou "pravicovou" politiku:

Bezmoc (ne)mocných?

14. 3. 2013

čas čtení 4 minuty

Tak tu máme opět petici! Novinářská a kulturní sféra velmi emočně reaguje na Zemanův inaugurační projev, tedy na tu část týkající se právě jí. Přestože jsem už dávno v zájmu svého duševního zdraví přestal českou mediální společnost sledovat, tady mě zaujalo, proč jde o protiútok skoro až hystericky vypjatý.

Jako první a nejjednodušší důvod se nabízí syndrom "potrefené husy". Zde musím namítnout, že takový frontální atak by byl zbytečný a kontraproduktivní (ostatně jako celé tažení za zvolení Karla Schwarzenberga na Hrad). Zeman přece neobvinil celou mediální sféru, naopak přesně označil, které novináře a publicisty považuje za "negativně deviantní", píše Karel Milička.

Ohrožuje Putina ruská pravice?

13. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Ruská výzkumná organizace Středisko pro analýzu problémů a veřejné správy vydala dokument, z něhož vyplývá, že kdyby v Rusku při volbách r. 2011 nedocházelo k rozsáhlým podvodům, ve volbách by nevyhrála Putinova pravicová strana Sjednocené Rusko, ale opoziční komunistická strana, a to s třiceti procenty hlasů, píše britský list Financial Times a dodává: Sjednocené Rusko oficiálně získalo 49 procent, ale ve skutečnosti pro ně hlasovalo 22 procent ruských občanů. Studie také dospěla k názoru, že by Putin bez volebních podvodů vyhrál prezidentské volby, ale s 52 procenty hlasů, nikoliv s 65 oficiálně vyhlášenými procenty.

Dilema německé levice

13. 3. 2013 / Emil Hruška

čas čtení 6 minut

Německá strana Levice (Die Linke -- DL) se včetně své předchůdkyně Strany demokratického socialismu (PDS) pohybuje mezi vzestupy a pády. Sama DL vznikla v roce 2007 sloučením západoněmecké strany WASG a dominantně východoněmecké PDS. Přimknutí hlavně odborářů a odpadlíků od sociální demokracie ze západu Spolkové republiky, sdružených ve WASG, k PDS, znamenalo pro DL šanci konečně se etablovat výrazněji i na západě; ostatně tehdejší nepopulární vnitřní i zahraniční politika německých sociálních demokratů tento proces podporovala.

Kardinálové zvolili argentinského papeže Jorgeho Maria Bergoglia

13. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

středa 20.15: Kardinálové katolické církve zvolili za papeže Argentince. Má italské rodiče a podle Channel Four News také německé předky. Jorgeho Maria Bergoglia, muže, který se umístil už při poslední volbě papeže, Benedikta, jako druhý. Nový papež přijal jméno František, zřejmě tím chce naznačit skromnost a chudobu a zájem o osud nemajetných.

Několik faktů o novém papeži

13. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

  • Jezdí autobusem.
  • Žil dosud v malém bytě.
  • Více než 5O let žije jen s jednou plící. Druhou mu odoperovali jako mladému muži v důsledku infekce.
  • Je synem italského železničáře.
  • Je to první neevropský papež v moderní éře.
  • Tvrdí, že adopce dětí homosexuály je určitou formou diskriminace dětí, avšak je přesvědčen, že prezervativy se smějí používat proti infekcím, tedy i proti AIDS. Na rozdíl od předchozích papežů, zejména Poláka Jana Pavla II., který zakazováním kondomů v Africe způsobil množství zbytečných úmrtí.
  • V roce 2001 František myl a líbal nohy pacientů nemocných AIDS v hospicu.
  • Hovoří plynně italsky, španělsky a německy.
  • Dosud bydlel v malém bytě a nikoliv v biskupské rezidenci.
  • V roce 2005 byl druhým nejčastěji voleným kandidátem na papeže.
  • Má sice konzervativní postoje vůči církevní doktríně, ale kritizoval kněze, kteří odmítali pokřtít děti narozené svobodným matkám.
  • Podrobnosti v angličtině ZDE

Úvodem k prohlášení MZV Syrské arabské republiky o roli Turecka v syrské krizi

13. 3. 2013 / Petr Schnur

čas čtení 11 minut

Turecko patří spolu s Katarem, Saudskou Arábií, Francií a Velkou Británií k nejaktivnějším podporovatelům ozbrojených skupin, které se všemi prostředky snaží svrhnout vládu Syrské arabské republiky a do dnešního dne odmítají jakýkoliv politický dialog. Syrské ministerstvo zahraničí vypracovalo k aktivitám Turecka dokument, který předalo OSN. Zde je jeho česká verze.

Zároveň uveďme ve stručnosti alespoň několik faktů o situaci v Turecku, které se tak houževnatě zasazuje za demokratizaci Sýrie.

Jedna z našich jizev

13. 3. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

V rámci filmů Jednoho světa v roce 2013 byl do kin mj. uveden i dokument Způsob zabíjení (The Act of Killing). Režie se ujal Joshua Oppenheimer a na dokumentu pracoval několik let od roku 2005. Snímek nás konfrontuje s realitou Indonésie, čtvrté nejlidnatější země světa, která se rozprostírá na více než 6 tisíci ostrovech a kde se mluví 365 jazyky a dialekty.

Po téměř idylickém začátku s přírodními motivy a zpěvy o míru následují scény více méně drastické. Divák je vtažen do období studené války, do let šedesátých, kdy byl svržen Sukarno a k moci se dostal diktátor Suharto, podporovaný tehdejší vládou USA.

Že by měl Miloš Zeman pravdu?

13. 3. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Nový prezident Miloš Zeman se octl ve střetu zájmů, když kritizoval nevzdělané a negramotné novináře v některých českých médiích, protože politik, na něhož média mají dohlížet, by média kritizovat neměl. Jenže není ten výrok o nevzdělaných a negramotných novinářích faktem? Pikantní je, že někteří pražští intelektuálové podepsali proti Zemanovu výroku kritizujícímu špatné novináře další petici, že prý ohrožuje svobodu slova. Zvláštní je, že nesepisují petice proti kanálnímu způsobu psaní například Lidových novin (vždycky jsem si vážil Ivana Klímy a Jáchyma Topola a měl jsem dojem, že by jim buranství v tisku mělo vadit - zjevně ne!), anebo proti hrubkám v titulcích článků...

Katolická církev vyplatila v Los Angeles odškodné za zneužívání dětí ve výši 10 milionů dolarů

13. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

V případě dvou dětí z Los Angeles, zneužívaných katolickým knězem, jehož se pokusil ochránit a případ zakamuflovat místní kardinál, zaplatila katolická církev v mimosoudním narovnání odškodné ve výši 10 milionů dolarů.

Církev vyplatí tyto peníze obětem exkomunikovaného kněze Michaela Bakera, který se před třiceti lety přiznal kardinálu Rogeru Mahonymu, že zneužíval děti. K případům zneužívání docházelo v období 26 let, od roku 1974 do roku 2000. Dva z těchto případů se měly řešit příští měsíc u soudu. K mimosoudnímu narovnání došlo tento týden.

Sémantika propagandistické masáže

12. 3. 2013 / Mojmír Grygar

čas čtení 8 minut

Dovedu si přestavit, jak nepříjemný čas nastává novinářům -- odpůrcům Miloše Zemana, kteří Miloše Zemana během předvolební kampaně až do posledního dechu napadali, a nic, co by ho mohlo diskvalifikovat, jim nebylo cizí. Beru si na mušku Lidové noviny, které se vepsaly do dějin propagandy již celostránkovým plakátem, ve kterém v předvečer prezidentských voleb odpůrce Karla Schwarzenberga nazvaly ztělesněním lži. Volte Karla proti lži! Slogan nevyzývá k přemýšlení -- je to cejch.

Jádro -- kdo bude ručit?

13. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Ekologické organizace Jihočeské matky, Občanská iniciativa pro ochranu životního prostředí a Calla u příležitosti druhého výročí havárie v jaderné elektrárně Fukušima vyzvali předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou, aby se zasadila o nezbytné změny v odpovědnosti za jadernou škodu.

Apartheid začal v autobuse

13. 3. 2013 / Jiří Kalát

čas čtení 7 minut

Svatá země 10. týdne roku 2013: Vypadá to, že se Bibimu podařilo konečně sehnat spojence pro svoji vládu. V Jeruzalémě se opět střetli Palestinci s izraelskou armádou. V Gaze jsou letos bez maratónu a Izraelem se stále více šíří rasismus. No a samozřejmě ještě trochu informací navíc.

25451

ANALÝZA

Sjezd je za dveřmi, sociální demokraté

12. 3. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 25 minut

Blíží se. Opět. Tentokrát už v pořadí 37. sjezd této nejstarší české politické strany. Jistě se bude vzpomínat. Na možnou budoucnost, díky chybám znemožněnou. Možná i na minulost. Na bohatou historii – na slavné kapitoly ze života strany. A bezesporu i na některé jiné kapitoly, které možná nepatří k těm nejsvětlejším. Určitě to bude opět vzpomínání na léta, kdy sociální demokracie byla donucena fúzovat s KSČ a na dlouhých čtyřicet let, kdy její činnost na území našeho státu oficiálně zanikla. Pak na dobu, kdy někteří komunisté fúzovali se sociální demokracií a tvoří její nezanedbatelnou součást. Na Bohumínské usnesení a na to, že se nikdy nedodržovalo, když se chtělo.

Slávku, vzpomínáš?

Na severu Čech prý chcípnul pes. Na holandskou nemoc?

13. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Severočeská ČSSD jede na víkendový sjezd s jedním zásadním požadavkem: Chce, aby se uhlí na severu, tedy zrušení platných limitů jeho těžby, stalo hlavním bodem sněmovních voleb. Na severu podle ní "chcípnul pes" a dokud se nebude těžit uhlí, neobživne.

Michael Kroh k tomu na Facebooku napsal: "Kolosální nápad! Už vidím, jak překreslení map na Báňském úřadu přináší okamžitě tisíce pracovních míst. To spíš tam chcípne ještě hodně psů. Trochu více pokory by měli mít ti delegáti na sjezd ČSSD. Měli v končícím finančním období 2007 - 2013 k dispozici miliardy korun z evropských fondů a jak s nimi naložili? Nechali je přesunout ve svorné spolupráci s ODS do kapes kmotra Oulického a jemu podobných. Ve vazbě sedí kvůli tomu i čelný sociální demokrat Kouda a máslo na hlavě má i bývalá hejtmanka Vaňhová a její partner Houska. Uvítal bych proto spíše plán, jak v dalším období zabránit, aby ten pes zase nechcípal."

Pochod na Milán

12. 3. 2013 / Giorgio Cadorini

čas čtení 1 minuta

Včera 11. března demonstrovala v Miláně stovka členů italského parlamentu ze strany Lidu svobody (LS), včetně bývalých ministrů. Došli v Miláně až dovnitř budovy soudu, aby vyjádřili znepokojení kvůli zacházení soudců s šéfem jejich strany Silviem Berlusconim. Pochodující prohlašují, že je Berlusconi údajně obětí politického pronásledování.

Gazdík z TOP09, Benda z ODS a Peake z LIDEM k výslechu!

13. 3. 2013 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Proč? No přeci proto, aby vysvětlili, proč neplní svůj poslanecký slib!!! Když údajně poctivý legislativec kritizuje institut majetkových přiznání šířením poplašné zprávy, že není nic lehčího než případná majetková přiznání obejít a když Gazdík z TOP09 dokonce tvrdí, že když jsou lidé schopni obejít i dost přísný zákon o praní špinavých peněz, tak proč by neobešli zákon o přiznání majetku, tak by měli mít imunita ne imunita povinnost na PS ČR říct, jaký daňový delikt konkrétní osoby je vede k takovým tvrzením a podrobně popsat sofistikované obcházení daňové povinnosti, aby jí šlo legislativním protiúderem vyřadit ze hry.

Je punkrock mrtvý?

13. 3. 2013 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 4 minuty

O reklamě panuje řada mýtů. Někdo ji považuje za umění, někdo si myslí, že je na nic. Není to však ani umění ani věda, ale standardní řemeslo, mající svoje pravidla a zákonitosti. Nic víc, nic míň. To však zjevně nepochopil volební tým Karla Schwarzenberga.

Je překvapující, kolik chyb lze udělat v politickém marketingu i po dvaceti letech existence tohoto oboru v naší společnosti.

Ministře Kubo: K hlubinnému úložišti férově

13. 3. 2013

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva starostů a občanských sdružení z lokalit vybraných pro hledání hlubinného úložiště jaderných odpadů

Výzvu "K hlubinnému úložišti férově", kterou na svém setkání 26. února přijali starostové měst a obcí a zástupci občanských sdružení z lokalit, kde stát zvažuje umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů, podpořilo do dnešního dne 123 starostů měst a obcí, 27 sdružení a další jednotlivci i subjekty. Výzvu dnes zástupci podepsaných předávají na Ministerstvu průmyslu a obchodu, tak, aby se dostala do rukou ministrovi Martinu Kubovi. Dalším členům vlády a Parlamentu ji odešlou v následujících dnech.

Příliš veliké srdce

12. 3. 2013 / Slavoj Žižek

čas čtení 5 minut

Slavoj Žižek se zamýšlí nad odkazem nedávno zesnulého venezuelského prezidenta

Musím se přiznat, že se mi daleko častěji nelíbilo, než líbilo, co Hugo Chávez dělal, zejména pak v posledních letech své vlády. Tím nemám na mysli ona absurdní obvinění, která mu vytýkají, že byl "totalitním" diktátorem (těm, kteří tak soudí, bych doporučil tak rok dva pobytu ve skutečné diktatuře stalinského typu!). Pravdou však je, že se dopustil spousty bláhovostí. Co se týče zahraniční politiky, nelze mu odpustit jeho spojenectví s Lukašenkem a Ahmadínažádem; v ekonomické politice řadu improvizovaných a nedomyšlených opatření, která se namísto řešení skutečných problémů omezovala na mohutné finanční injekce, jež měly tyto problémy spíše zamaskovat; špatné nakládání s politickými vězni, které si právem vysloužilo kritiku dokonce i samotného Noama Chomského; a konečně -- v tomto výčtu zdaleka to nejméně závažné provinění -- některé jeho kuriózní zásahy do kulturního života, jako byl zákaz vysílat v televizi animovaný seriál Simpsonovi.

ČR měla do roku 2010 skutečně skoro nejlepší sociální zabezpečení ve východní Evropě

12. 3. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Vyplývá to z analýz, zveřejněných v mezinárodní studii Ipeka Erena Vurala (ed.), Converging Europe Transformation of Social Policy in the Enlarged European Union and in Turkey, Farnham: Ashgate, 2011.

Nejzajímavější je zřejmě studie Noemi Lendvaiové "EU Integration and Post-communist Welfare: Catch-up and Convergence before and after the Economic Crisis". ZDE je stručný powerpoint, v angličtině, shrnující její závěry.

Zaprvé, Lendvaiová upozorňuje na něco, co je Čechům známo, ale lidem na Západě se to musí neustále opakovat: že totiž středovýchodní Evropa není homogenní region a že v jejích jednotlivých zemích panují radikálně rozličné poměry.

Lendvaiová objevuje v oblasti sociálního zabezpečení ve středovýchodní Evropě tři různé tendence, k nimž podle ní aproximují jednotlivé země. Kniha vyšla v roce 2011 a zachycuje situaci v podstatě do roku 2010, nezahrnuje už tedy politováníhodné škrtací experimenty chemika Kalouska v České republice. Nicméně je myslím důležité si uvědomit, v jakém kontextu existovalo do té doby sociální zabezpečení v České republice a že - což ze studie Lendvaiové vyplývá - posun ČR neoliberálnímu modelu přivodí naprostou katastrofu.

Nedemokraticky laděná diskuze v České televizi v rámci festivalu Jeden svět

12. 3. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Monopol Člověka v tísni, časopisu Respekt a České televize ve vzájemné součinnosti na prezentaci lidských práv je dle mého soudu nešťastný. V diskusi ZDE k dokumentárnímu snímku Boj o Sýrii, Hamá 82-11 pozvaní hosté včetně moderátora Tomáše Lindnera z Respektu zastávali oficiální stanovisko k současnému dění v Sýrii: revoluce je demokratická a bojuje se proti brutálnímu režimu. My (Západ) stojíme na straně dobra a bojíme se vlivu "extrémistů". Neobstojí tvrzení pořadatelů, že se jim nepodařilo sehnat zastánce odlišné perspektivy; taková diskuse pak není diskusí, ale silně připomíná monolitní přitakání z totalitních dob. Jednoduše nemá ve veřejnoprávním médiu co dělat.

Věrnost topáckým idejím až za hrob

12. 3. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 9 minut

Hledali se, až se našli. Tak bych nějak stručně popsal vzájemnost pochopení idejí, představovaných ultrapravicovou TOP 09. Když se připravovala zdravotnická reforma v čele s Julínkem, nemohl jsem tomuto člověku přijít na jméno. Nyní, když otěže zdravotnictví převzal ministr Heger, je Julínek jen slabý odvar toho, co dokázal a ještě dokazuje v pokračující reformě právě stoupenec, resp. představitel drsné pravicové politiky TOP 09 ministr Heger (ostatní členy snad není nutné jmenovat).

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2012

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2012 přispělo finančně na Britské listy 210 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 984,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2012 částkou 2801,71 Kč.

93 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2012 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 60 421,37 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 31. 12. 2012: byla 258 165.75 Kč, z toho na exekutorský projekt 161 475.59 Kč a na na provoz Britských listů 96 690.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

41035