Český president s americkým občanstvím?

17. 1. 2013 / Petr Frish

čas čtení 1 minuta

Ztratit americké občanství není snadné, a jeden důvod pro to jsou daně. Americký občan musí platit daně v USA, i když žije trvale jinde, píše Petr Frish.

Když Američan získá občanství jiného státu, neztrácí automaticky občanství americké. Americký zákon nezná formálně pojem dvojího občanství, ale toleruje ho. Zákon ale stanoví jak o americké občanství přijít.

Jedou metodou (bod 4 dole) je přijmout zaměstnání, tedy třeba i funkci presidenta, v cizí vláďě, i ve vládě spřátelené země. Takže americká strana takto brání střetu zájmů.

Jiná metoda (bod 3 dole), která se naší země netýká, ale je zajímavá v kontextu přehnaných až hysterických zpráv, které se vyskytují českém tisku, i v BL, totiž, že US president může ze vé vůle a zvůle dát popravit i amerického občana bez soudu.

Tato metoda 'vzdání se občanství, neboli 'expatriace' je (bod 3 dole): Pokud se občan stane důstojníkem v armádě nepřátelského státu, tak automaticky, bez veřejného soudu, ztratí americké občanství.

Toto pravidlo se rozšířilo za Bushe mladšího i na aktivní členy Al Kajdy, kterou v rámci 'války proti terorismu', po útoku 9/11 na NYC dvojčata, Bush prohlásil za skutečnou válku, jako by Al Kajda byla armáda cizího státu.

Takový 'občan' či snad 'bývalý občan' se ovšem může včas vrátit do USA a hájit se před normálním soudem.

Zatím to ovšem, pokud vím, zádný z nich neudělal.

Odkaz v angličtiné: Druhy 'expatriace' ZDE

0
Vytisknout
11313

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2013