Rozpory v Blesku a v IDnes

19. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Dobrý den všem. Vzhledem k tomu že v Britských listech probíhá diskuse na téma jak české deníky informují (manipulují) pokud jde o předvolební kampaně, tak jsem chtěl jen krátce upozornit na protichůdné informace o předvolební průzkumu zveřejněné jednak v iDnes a jednak na Blesk.cz kde se v prvním ze dvou jmenovaných píše: "zatímco u mužů jsou šance obou rivalů vyrovnané, u žen má nyní více sympatií Zeman. 'To je překvapivé, ale Karel to svou noblesou v této skupině určitě otočí,' věří Schwarzenbergova příznivkyně, socioložka Jiřina Šiklová."

Ve druhém deníku se naopak dočteme že "Důležitým faktorem, podle kterého se voliči rozhodují, je zejména vystupování kandidátů, řekla Blesk.cz socioložka Jiřina Šiklová. 'Málokdo z voličů se rozhoduje opravdu podle názorů kandidátů,' řekla pro Blesk.cz. Podle ní také více ženy volí na pohled kultivovanějšího Karla Schwarzenberga, který aristokratickou výchovu etikety v sobě nezapře. Jde také o to, že ženy pracují více ve městech či menších městech, která právě více volí knížete."

Jde tedy o dvě naprosto protichůdné informace kde podle iDnes má u žen více sympatií Zeman a podle Blesk.cz naopak Schwarzenberg. Zajímavé je že oba deníky se v této souvislosti zmiňují Jiřinu Šiklovou a možná se pletu, ale podle formulací se zdá jako by Jiřina Šiklová byla v obou případech zdrojem informací o předvolebním průzkumu ppf factum a nikoliv průzkum sám. Zajímavé také je že iDnes považuje informaci o preferencích žen za "zajímavost", kdežto podle Blesk.cz jde o "důležitý faktor". Jak to vlastně je se ale nedozvíme. Nevím zdali se jedná o záměrnou manipulaci nebo jen hloupost, to ať si udělá názor každý sám. Jde hlavně o informaci o tom jak spolehlivé je to čtení, píše Jiří Litvín. Zmíněné články jsou zde ZDE a ZDE

Pozn. JČ: Mně přijde neprofesionální a zavádějící, že deníky citují v obou případech Jiřinu Šiklovou, která ostře vystupuje na podporu Karla Schwarzenberga. Jak tedy může být objektivní hodnotitelkou stavu podpory obou kandidátů?

0
Vytisknout
10751

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2013