Vítězem 1. kola prezidentských voleb byla Táňa Fischerová

18. 1. 2013 / Jiří Bátěk

čas čtení 2 minuty

Paní Fischerová byla nestranickou kandidátkou, nestála za ní žádná silná zájmová skupina či hromady peněz od pochybných dárců. Byla volena skutečnými Občany -- těmi, kteří se rozhodli sami za sebe, na základě názorového souznění a ocenili její charakter a pohled na svět. Egocentricky se nikam nehnala, nepřetvářela se a neopakovala líbivé fráze. Byla snad jediná, která nedala do urny svoje jméno. Ostatní se s dobrým pocitem ocenili jako ti nejlepší a vhodili volební lístek se svým jménem, píše Jiří Bátěk.

Byla i nejefektivnější, neboť se 166 211 hlasy utratila pouze 0,82 Kč/hlas. Obdobně na tom byl i např. pan Franz a paní Roithová. Schwarzenberg dal 21,7 Kč/hlas a Fischer dokonce 27,3 Kč/hlas. Největším propadákem byl Přemysl Sobotka s téměř 40 Kč/hlas.

Milým překvapením pro mě bylo zjištění, jací lidé paní Fischerovou volili a čí podporu získala. Neziskové organizace, okrašlovací spolky, sdružení zabývající se alternativní medicínou. Prostě lidé názorově otevření, vnímající rozdílné kvality kandidátů, nenechající se nalákat na vábničku hodného taťky či strhnout davovou psychózou. Těchto lidí samozřejmě není nekonečně. Mnozí stále hlasují podle předvolebních preferencí a vybírají podle nich -- hlavně aby hlas nepropadl!

To, že téměř 2,5 milionů lidí, cca 50% voličů zvolilo Zemana a Schwarzenberga o něčem svědčí. Prostě polovině voličům je jedno, co se tady v polistopadových letech dělo a jak se společnost nastavila a v současné době formuje. Že někomu nezáleží na tom, kdo bude v čele státu? V. Klaus nám svou amnestií osob spjatých s korupcí ukázal, jak obrovskou moc prezident má.

Část kulturní obce (např. Svěrák, Menzel) mediálně podpořilo Karla Schwarzenberga, a to dost ubohým způsobem. Snad za mrzký peníz či z čiré hlouposti vyjádřili podporu představiteli zkorumpované politiky Kalouska a svou podporou tak legitimují např. uplácení poslanců trafikami a současnou asociální vládu. Stydím se za ně a děsím se jejich zaslepenosti. Nevím, zda Jiří Menzel byl při smyslech, když označil ostatní kandidáty "potomky nevolníků, lidmi, kteří mají zbabělou povahu". Ano, i takové skvosty je možné zaslechnout z úst "nadlidí". Alespoň už víme, jakou kvalitativní úroveň tito blouznivci reprezentují. Volby jsou opravdu tříděním charakterů a každý podle svých možností.

Tyto volby ukázaly, že většina lidí zatím není na změnu připravena. Touhu po změně mají mnohdy ve slovech, ale nedokázali ji vpravit do své mysli a přetavit do podpory kvalitnějších kandidátů.

0
Vytisknout
9637

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2013