Mafiánský kapitalismus... ale co to je ?

28. 10. 2011 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

Petr Koudelka se pozastavuje nad tím, že v televizi může běžet reklama na krásně propečené hamburgery a čtvrt hodiny nato pořad o škodlivosti hamburgerů a sekané. Ta reklama skutečně neříká celou pravdu, a v tomto smyslu je lživá. Podobně jako reklamy ve středověku nebo ve staré Číně. Že by už tehdy měli mafiánský kapitalismus ?

V každém případě jsou věci, které by průměrně inteligentní člověk od určitého věku měl vědět. Například že Ježíšek ani Santa Claus dárky nenosí. Nebo že reklamě nelze jen tak věřit, že její měřítka "pravdy" jsou jiná a neměla by být přenášena například na zpravodajství. Kdo se tak daleko nedostal, kdo žádá bezrozporný obraz světa, kdo cítí potřebu věřit všemu, co vidí v televizi, i té reklamě, ten s tím ovšem problém mít může.

Řekne-li se mafiánský kapitalismus, představí si Čech nejspíše vzájemně se myjící ruce politiků a některých podnikatelů, kteří ve vzájemné spolupráci dojí veřejné pokladny. Proti těm se ale většinou nedemonstruje, aspoň ne v USA. Tam se demonstruje proti finančníkům. Ti jsou ovšem viditelní, žádná mafie to není. Sociální nerovnost se nám nemusí líbit, co je na ni ale mafiánského ?

Podle Petra Koudelky není kolem nás snad jediná událost, která by nebyla lživá. Nehodlám dávat za naše novináře ruku do ohně. To bych asi o tu ruku hodně rychle přišel. Na druhou stranu, odkud Petr Koudelka VÍ, že to se sametovou revolucí, s privatizací, s rozdělením moci a majetku, s 11. zářím, s důvody zásahu v Libyi nebo se smrtí Kaddáfího bylo jinak ? Pochybovat bývá součástí kritického ducha. Identifikovat lež na základě indicií povýšených na důkazy je spíše známkou jeho absence. My nepochybujeme, my VÍME, že to bylo jinak. S takovýmhle přístupem ale nejsme o mnoho kritičtější než ti, kteří naopak těm správným novinářům zbaští všechno.

Odhalené konflikty prý nejsou zásadní, protože mafie by je na veřejnost nepustila. Dokazovat existenci podstatných skutečností jejich neviditelností je ovšem problematické, protože takhle můžeme za skutečnou pravdu prohlásit cokoliv. Že to není vidět ? No právě. Kdyby to bylo vidět, tak to není to skutečně podstatné ...

Pak ovšem nemá cenu sázet ani na protesty proti mafiánskému kapitalismu. Tyto protesty jsou viditelné, a tudíž lživé. Jakápak mafie asi za nimi stojí ? Žádnou sice nevidím, ale to jen dokazuje její existenci. Aspoň ve světě pana Koudelky.

"Ani jsme si nevšimli a z hlídkování bezpilotních letadel NATO v bezletové zóně v Libyi se staly ozbrojené zásahy a válečné akce." Možná opravdu existují lidé, kteří si toho nevšimli. Pokud ovšem mají takovíto lidé zastavovat "kočár zvaný svět" řítící se do propasti, pak se obávám, že skepse Pepíka Klímy je zcela na místě.

0
Vytisknout
13059

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2011