Veterán zraněný v Oaklandu ve dne pracoval a v noci protestoval

28. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Čtyřiadvacetiletý Scott Olsen kriticky zraněný v úterý pri policejním zásahu v kalifornském Oaklandu se cítil natolik znepokojen ekonomickou nerovností, že cítil silný závazek s tím něco udělat, vypověděl jeho spolubydlící. Před službou v armádě se údajně o politiku nezajímal, začal se jí zabývat teprve po návratu z války.

Olsen se připojil k protestům tím způsobem, že přes den dál vykonával svou práci správce sítě a každou noc se přidal k protestujícím v San Franciscu a Oaklandu, říká jeho spolubydlící Keith Shannon.

Veterán irácké války Olsen patrně v úterý utrpěl frakturu lebky. Není úplně zřejmé, jakým objektem byl zasažen a kdo jej hodil. Avšak skupina Iráčtí veteráni proti válce je jednoznačně přesvědčena, že za Olsenovo zranění nese zodpovědnost policie.

Policejní šéf v Oaklandu Howard Jordan prohlásil, že bude vyšetřeno, zda policisté použili nepřiměřené násilí.

Olsenovo jméno se mezitím změnilo v burcující pokřik, když demonstranti v New Yorku ve středu večer během solidárního pochodu na webové stránce deklarovali: "Všichni jsme Scottové Olsenové".

Ve čtvrtek večer začalo další kolo vigilií.

Olsen, který pochází z Wisconsinu, absolvoval dva turnusy v Iráku, má dobře placené místo v sanfranciské softwarové společnosti a bydlí v bytě s výhledem na zátoku San Francisco Bay.

Přesto však, zdůrazňuje jeho spolubydlící Shannon, byl znepokojen majetkovou nerovností mezi bohatými a zbytkem společnosti. A měl pocit, že hnutí proti Wall Street může dosáhnout zásadní změny.

V úterý v noci Olsen plánoval přespat v San Franciscu, ale změnil rozhodnutí poté, co jeho skupina veteránů podpořila protesty v Oaklandu, když policie vyklidila tábor před radnicí.

Sedmadvacetiletý Joshua Shepherd, veterán válečného námořnictva, který stál poblíž Olsena když utrpěl zranění, říká, že přesně neví, čím byl zasažen. "Vypadalo to jako v bojové zóně," vysvětluje.

Shepherd nicméně konstatuje, že je velkou ironií, když Olsen bojuje o život právě v zemi, za kterou předtím život nasazoval.

"Byl tam, aby chránil americká práva a svobody, a vrátil se domů, užíval své "svobody" a právě zde byl takřka fatálně zraněn," komentuje Shepherd.

Podle mluvčího nemocnice se Olsenův stav zlepšil a byl přemístěn na jednotku intenzivní péče.

Lidé ve firmě OPSWAT, kde Olsen pracoval, ho popisují jako skromného a tichého člověka, který pro ně dlouho a tvrdě pracoval.

Bývalý příslušník námořní pěchoty Scott Olsen je nositelem sedmi vyznamenání a v listopadu 2009 po čtyřech letech služby odešel z armády v hodnosti desátníka.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9379

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2011