Miloš Pick, foto Štěpán Kotrba

Za Milošem Pickem

31. 10. 2011 / Jaroslav Ungerman

čas čtení 3 minuty

V neděli 30. října 2011 se naplnila životní cesta Miloše Picka. Čtenáři Britských listů ho znají z mnoha článků, které zde publikoval. Byli to právě oni, komu se svěřoval se svými obavami z oslabování sociálního státu. Také se svými nadějemi či vizemi o tom, kde a jak hledat cestu k lepší budoucnosti. Vůbec poslední z článků Miloše Picka - Quo vadis, homo sapiens - vyšel právě v Britských listech.

Čtenáři také znají jeho životní pouť. Vzpomenou si jistě na strhující vyprávění o jeho útěku z pochodu smrti a poutavý popis pochodu Sudetami – Přepisování dějin místo pokání. Stejně tak strhující je i jeho vyprávění válečných prožitků – Naděje se vzdát neumím. Kolik hrůzy je v těch prostých slovech, kterými líčí své vzpomínky na dobu prožitou v Terezíně, na selekci na osvětimské rampě či další válečné útrapy z putování po německých koncentrácích...

Miloš se však s těmi válečnými vzpomínkami nikdy moc nesvěřoval. Dokázal se s nimi svěřit hlavně papíru - ve dvou knihách svých vzpomínek.

Miloš byl především ekonom a musím dodat národohospodář – v plném smyslu toho slova. Dnes se toto slovo málo používá. V případě Miloše však platí plnou měrou – on dokázal obsáhnout všechny zásadní národohospodářské souvislosti. A nejen to. Dovedl mnohé jevy a doporučení promyslet do konkrétních čísel a nebojme se to říci – spočítat. Dnes se málo setkáte s lidmi, kteří by takové znalosti a takové vědomí souvislostí měli a taky je dokázali na číslech obhájit.

Strávil jsem s ním mnoho hodin v diskusích či v práci nad některými ekonomickými dokumenty. Jeho zarputilost, se kterou prosazoval své názory, byla příznačná a proto nebylo lehké mu odolat. Spory často o jedno jediné slovo byly někdy dlouhé – ale nakonec výsledek byl uspokojivý. I když jsem se s Milošem sblížil už jako - možná dospělý – hodně jsem se od něho naučil.

Za ty roky spolupráce jsem už věděl, že když mi zazvoní telefon - tak někdy kolem půl jedenácté v noci anebo později – tak to nebude nikdo jiný než Miloš Pick a já s ním strávím v diskusi o ekonomice čtvrthodinku či více.

A teď vím – že už nezazvoní .....

Poslední články Miloše Picka v Britských listech

10. 09. 2011 Miloš Pick: Quo vadis, Homo Sapiens EN ZDE

25. 08. 2011 Miloš Pick: Quo vadis, homo sapiens ZDE
25. 07. 2011 Miloš Pick: Přepisování dějin místo pokání ZDE
10. 06. 2011 Miloš Pick: V měnícím se světě změnit společnost ZDE
19. 05. 2011 Miloš Pick: Stát blahobytu, nebo kapitalismus? ZDE
25. 02. 2011 Miloš Pick: Bude u nás Kmotrostán? ZDE
18. 02. 2011 Miloš Pick: Globální krize a sociální stát ZDE
20. 12. 2010 Miloš Pick: Hrozí další kolo globální ekonomické krize? ZDE

Výňatky z knihy Miloše Picka "Naděje se vzdát neumím"

18. 12. 2010 Miloš Pick: "Naděje se vzdát neumím": Sudety, aneb jak to bylo v dubnu 1945 ZDE

24. 11. 2010 Miloš Pick: "Naděje se vzdát neumím": Osvětim ZDE
12. 11. 2010 Miloš Pick: "Naděje se vzdát neumím": Rozčarování aneb jak to bylo v Listopadu ZDE

Životopis Miloše Picka ZDE

všechny články Miloše Picka v BL ZDE

0
Vytisknout
11731

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2011