Izraelská vojákyně uvězněna za to, že prozradila izraelskou politiku vraždění palestinských extremistů

1. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Izrael odsoudil bývalou vojákyni na čtyři a půl roku do vězení za to, že předala tajné dokumenty novináři, který je použil k odhalení údajné politiky izraelské armády zabíjet palestinské extremisty v rozporu s rozhodnutím soudů.

Anat Kammová, 24 let, byla odsouzena za to, že ke konci své povinné vojenské služby zkopírovala 2085 vojenských dokumentů na disk a předala je Uri Blauovi, investigativnímu novináři v deníku Haaretz.

Její případ vyvolal v Izraeli skandál - částečně proto, že byla čtyři měsíce tajně držena v domácím vězení a izraelská média o tom nesměla psát, a také proto, že se to považuje za útok na svobodu tisku.

Poté co panel tří soudců včera vydal rozsudek, soudci konstatovali: "Jestliže armáda nemůže důvěřovat vojákům, sloužícím v různých jednotkách, kteří mají přístup k tajným dokumentům, pak nemůže fungovat jako pravidelná armáda." Uvedli, že důvod proč Kammová zveřejnila vojenské dokumenty, "byl hlavně ideologický". Kammová byla už před tím téměř dva roky v domácím vězení, což se jí do nynějšího trestu nezapočítává, a byla odsouzena ještě na dalších 18 měsíců podmíněně.

Jako úřednice na velitelství izraelské armády přišla Kammová k dokumentům, které zaznamenávaly záměrné zabíjení palestinských militantů na Západním břehu Jordánu, navzdory rozhodnutí izraelského Nejvyššího soudu, který takové operace přísně omezil a nařídil, že má armáda podezřelé osoby pokud možno zatýkat.

Tajné dokumenty byly podkladem pro článek Uriho Blaua z listopadu 2008, v němž zpochybnil armádní tvrzení, že dva islámští extremisté zahynuli při přestřelce. Argumentoval, že oba muži byli dlouhé měsíce před svou smrtí identifikováni izraelskou armádou jako cíle pro vraždu.

O rok později byla Kammová pracující jako novinářka tajně zatčena. I když její kolegové o tom věděli, nesměli o tom psát. Když se o případu začalo psát mezinárodně, frustrovaní izraelští novináři se snažili vymýšlet si různé eufemismy, jak na případ ve svých novinách poukázat. Jeden izraelský deník čtenářům doporučil, aby si vygooglovali heslo "Izraeli journalist gag (Izraelská novinářka umlčena".

Novinář Blau mezitím uprchl do Británie. Stále ještě může být stíhán.

Právní zástupce Kammové Avigdor Feldman odsoudil rozsudek jako příliš tvrdý. "Ani vláda, ani veřejnost, se nezabývali tím, že armáda údajně porušila rozhodnutí Nejvyššího soudu," zdůraznil. Namísto toho potrestali Kammovou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9691

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2011