Naivita

1. 11. 2011 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Divím se, že po dvaceti letech kapitalismu může být někdo tak naivní jako autoři článku, spíše apelu, píše František Řezáč.Právě se oslavuje dvacáté výročí kuponové privatizace. Ta přinesla několika lidem bohatství, jiným svými důsledky bídu. Bídou je i financování kultury. Spoléhání na dobrovolné dárce a na, cituji z článku, "mecenášství a sponzoring ze strany jednotlivců či malých živnostníků...", je omylem, kterého se od tzv. sametové revoluce asi část kulturních pracovníků neumí vzdát.

Měli by si vzpomenout, komu svými hlasy pomáhali po celá ta léta k moci. Znám ve svém okolí dost lidí z kultury, kteří se doslova štítili levice ( a veřejné podpory kultury! ) Když se jim po zániku Občanského fóra zošklivila ODS, volili postupně ODA, Čtyřkolalici, Unii svobody, Bursíkovy Zelené a hýkali blahem při každém výroku uctívaného "knížete".

Nuže, všechny tyto dámy a pány, kteří vám, mistři kultury, slibovali, máte nyní ve vládě nebo v pozicích, kde je peněz dost, jenom se podívat: ZDE

Kde jste byli, když vláda a ministerstvo obrany vyhazovali milony za propagaci amerického radaru v Brdech pomocí pana Klvani? Stejný pán, který taky radar propagoval, chystá nyní zrušení vojenského prostoru Brdy, kde se natahovaly v lese drátěné zátarasy proti demonstrantům. Stejný pán si platí, jak zřejmo, podobné poradce dál. Patrně proto, aby mu pomohli vysvětlovat takové politické kotrmelce. Známe jednoho mistra kultury, který při své kandidatuře do senátu hrdě hlásal, že on je pro radar, i když většina členů strany, za niž kandidoval, byla proti. Taky podle toho při volbách dopadl.

Vzpomínám si na jednu akci, která se jmenovala "Drobní akcionáři plačte!" Při zprávách se v televizi objevil záběr bytu jednoho z aktérů, polistopadových matadorů kuponové privatizace. Na stěně nevisel obraz některého známého českého malíře, ale obrovské puzzle s kýčovitým přírodním výjevem. Taková je úroveň zbohatlíků. Sen o mecenáších byl ten tam.

Takže, shrnuto a podtrženo: Knihkupci, úpící pod vysokou DPH, divadelníci, kteří budete zavírat a všichni, kdo čekáte na mecenáše, máte, co jste chtěli, plačte...

0
Vytisknout
13090

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2011