Proč ne Duka?

3. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Britský konzervativní premiér David Cameron plně podpořil požadavek anglikánského arcibiskupa z Canterbury, aby finančníci, kteří v londýnské City dostávají astronomické platy, projevovali větší odpovědnost. Cameron však odmítl argument, že je nutné zavést "jánošíkovskou" daň na astronomické platy.

Cameron uvedl, že anglikánský arcibiskup dr. Rowan Williams "promluvil za celý národ", když odsoudil přehnané platy nejbohatších lidí ve společnosti. Cameron však dodal, že by britská vláda podpořila daň z finančních transakcí pouze, pokud by byla zavedena po celém světě.

V článku pro britský hospodářský deník Financial Times se anglikánský arcibiskup z Canterbury ztotožnil s demonstranty, kteří táboří v Londýně ve stanech před katedrálou sv. Pavla, a zdůraznil, že zavedení daně z finančních transakcí by mohlo uspokojit jejich požadavky. Arcibiskup charakterizoval demonstraci u katedrály sv. Pavla jako "výraz široce rozšířeného a hluboce pociťovaného hněvu nad finančním establishmentem".

David Cameron dostal dopis od 70 organizací, požadující, aby zavedl daň z finančních transakcí. V dopise se praví, že by to byla "nejpopulárnější daň v historii". Daň podle průzkumů veřejného mínění podporuje asi 48 procent obyvatelstva, zatímco 23 procent je proti jejímu zavedení.

Zdroj v angličtině ZDE http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/david-cameron-backs-archbishop-on-top-pay-6255980.html

0
Vytisknout
12206

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2011