Británie konečně zasahuje proti kriminálním gangům, které zotročují nezaměstnané z východní Evropy

6. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Týdeník Observer dnes publikoval delší článek o nezaměstnaných osobách ze střední a východní Evropy, včetně Česka a Slovenska, které příslušníci kriminálních gangů z jejich zemí lákají do Británie za prací. Po příjezdu do země jim odeberou pas a promění je v otroky, pracující za nepřijatelných podmínek a bez platu.

Po vstupu středo a východoevropských zemí do EU r. 2004 měly britské úřady případy zotročování imigrantů ze středovýchodní Evropy velmi špatně zdokumentovány, avšak situace se od té doby výrazně zlepšila. Britské charitativní organizace pro bezdomovce dostávají nyní každý týden další a další zprávy o východoevropských mužích, vykořisťovaných v Británii kriminálními gangy, které je do země přilákají pod nabídkou práce, ubytování, a někdy i alkoholu či drog. Informace o osudu těchto příchozích jsou stále drastičtější.

Článek uvádí jako příklad historii osmačtyřicetiletého Litevce Gedimanase Rekesiuse, který byl donucen po mnoho měsíců pracovat bez jakékoliv finanční odměny v ruské rodině v Londýně jako otrok. V Birminghamu byli dva Češi zadržování jako otroci po dobu dvou let. Otrokáři je vozili do zaměstnání do továrny v Lutonu, kde pracovali bezplatně od sedmi ráno do sedmi večer. Když proti tomu něco namítali, jejich věznitelé je brutálně bili. Jeden muž byl připoutáván k radiátoru ústředního topení, druhého na těle popálili trubkou, když chtěl, aby mohl poslat nějaké peníze domů.

Čtyři Maďaři byli nuceni rozdávat letáky a krást v noci benzín z aut, aby měli na zaplacení své činže. Byli u otrokářů trvale zadluženi - což je jejich taktika - a jedli jen chleba s nutellou - přišli o zuby. Litevkyně pracovala na farmě za deště a mrazu. Poté, co tam měsíc sklízela cibuli, otekla jí noha a chirurgové ji museli amputovat. Bylo jí řečeno, že dostane umělou nohu, ale protože neměla nárok na zdravotní pojištění, nemohla zůstat v Británii a nohu dostat.

Bezdomovci ze středovýchodní Evropy v Londýně nyní tvoří 27 procent tamější bezdomovecké populace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8135

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2011