Silvio Berlusconi odstoupí

8. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Italský premiér Silvio Berlusconi přislíbil, že odstoupí z funkce. Zřejmě končí jeho sedmnáctiletá a často skandální kariéra v politice.

Berlusconi, pětasedmdesátiletý miliardář, který byl historicky nejdéle v premiérské funkci, přišel v úterý o parlamentní většinu. Jeho většina v parlamentě byla klíčovým problémem při rostoucí krizi v eurozóně, protože investoři nevěřili, že je Berlusconi jako premiér vstavu realizovat škrty, potřebné k snížení italského deficitu.

Italský prezident vydal prohlášení, že Berlusconi dal najevo, že "si je vědom důsledků hlasování v parlamentě." Berlusconi prý uvedl, že se vzdá funkce poté, co budou schváleny vládní škrty. To bude zřejmě trvat 10 až 15 dní.

Berlusconi byl naposledy zvolen premiérem r. 2008. Jeho poslední funkční období bylo charakterizováno sexuálními a finančními skandály. Byl postaven před soud, kde byl obviněn, že si zaplatil nezletilou prostitutku a zneužil svého premiérského úřadu, aby tento trestný čin zakamufloval. Navzdory klesající popularitě a vzbouření v jeho vlastní straně se mu až do nynějška dařilo udržet se u moci.

Evropské finanční trhy byly uzavřeny v době, kdy přišla zpráva, že Berlusconi odstoupí, avšak burza na Wall Street po zveřejnění tohoto oznámení stoupla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6494

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2011