Silvio Berlusconi odstoupí

8. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Italský premiér Silvio Berlusconi přislíbil, že odstoupí z funkce. Zřejmě končí jeho sedmnáctiletá a často skandální kariéra v politice.

Berlusconi, pětasedmdesátiletý miliardář, který byl historicky nejdéle v premiérské funkci, přišel v úterý o parlamentní většinu. Jeho většina v parlamentě byla klíčovým problémem při rostoucí krizi v eurozóně, protože investoři nevěřili, že je Berlusconi jako premiér vstavu realizovat škrty, potřebné k snížení italského deficitu.

Italský prezident vydal prohlášení, že Berlusconi dal najevo, že "si je vědom důsledků hlasování v parlamentě." Berlusconi prý uvedl, že se vzdá funkce poté, co budou schváleny vládní škrty. To bude zřejmě trvat 10 až 15 dní.

Berlusconi byl naposledy zvolen premiérem r. 2008. Jeho poslední funkční období bylo charakterizováno sexuálními a finančními skandály. Byl postaven před soud, kde byl obviněn, že si zaplatil nezletilou prostitutku a zneužil svého premiérského úřadu, aby tento trestný čin zakamufloval. Navzdory klesající popularitě a vzbouření v jeho vlastní straně se mu až do nynějška dařilo udržet se u moci.

Evropské finanční trhy byly uzavřeny v době, kdy přišla zpráva, že Berlusconi odstoupí, avšak burza na Wall Street po zveřejnění tohoto oznámení stoupla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Teď když máme to, co chtěli, aneb K budování a obraně prohnilé stranokracie buď připraven!

8. 11. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Jakousi podivnou shodou náhod (?) právě v předvečer 94. výročí takzvané VŘSR, (tzv. "Velké řijnové socialistické revoluce, bolševické revoluce v Rusku) prošel českým parlamentem balík zákonů, které se nepříjemně dotknou primárně chudých a středních vrstev, ale přinejmenším cestou přiškrcení domácí poptávky po zboží a službách prakticky každého. Schválená opatření jsou tak v jistém smyslu nejvýznamnější změnou od počátku 90. let.

V době kdy toto klíčové hlasování obcházející obstrukce opozice probíhalo, se v samotné Poslanecké sněmovně a jejím okolí nacházelo maximálně několik desítek demonstrantů. Někteří prý cestovali třeba až z Ostravy - to je třeba velmi ocenit, avšak nemění to nic na skutečnosti, že jich bylo přesto zoufale málo, než aby mohli doufat v jakýkoliv efekt. Mobilizace demonstrantů tedy buď probíhala laxně, nebo byla pramálo účinná. - Avšak na 17. listopadu, kdy už bude ovšem o všem dávno rozhodnuto, je svolána velká demonstrace s účastí Slavoje Žižka na Václavské náměstí.

Sarkozy a Obama urazili Netanyahua

8. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Během summitu G20 zachytili novináři neformální výměnu názorů mezi francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a americkým prezidentem Barackem Obamou o izraelském prezidentu Binjaminu Netanyahuovi:

Sarkozy: "Toho člověka nesnáším. Je to lhář."

Obama: "Máte ho plné zuby? Já s ním musím jednat každý den."

K rozhovoru mezi Sarkozym a Obamou došlo před tiskovou konferencí, kdy byli oba politikové v soukromé místnosti, avšak jejich mikrofony už byly zapnuty. Novinářům na tiskové konferenci byly už rozdány přístrojky pro simultánní překlad, avšak bez sluchátek. Někteří novináři si však do přístrojků zapojili vlastní sluchátka a slyšeli tři minuty soukromého rozhovoru mezi Sarkozym a Obamou. Většina z nich obsah rozhovoru nezveřejnila, "kvůli jeho soukromému charakteru", obsah rozhovoru však vydal francouzský server Arrêt Sur Images a potvrdil ho také reportér tiskové kanceláře Reuters.

Rozhovor prý začal tím, že Obama kritizoval Sarkozyho, že Francie neinformovala USA, že bude hlasovat pro to, aby se Palestina stala členem UNESCO.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Německo pod tlakem, aby zachránilo eurozónu

8. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Německo se octlo pod silným tlakem od svých partnerů v EU, aby zrušilo veto uvalené na Evropskou ústřední banku a aby jí dovolilo zachránit eurozónu před rozpadem a svět před novou hospodářskou krizí.

Zatímco je hlavní záchranný fond eurozónu v hodnotě 440 miliard euro nefunkční, ukazuje se, že Evropská ústřední banka byla nucena začít rychle skupovat vládní obligace evropských zemí, které se octly pod tlakem trhů. Minulý týden koupila Evropská ústřední banka vládní obligace za 9,5 miliard euro.

■ ■ ■

8. 11. 2011 / Filip Špecián

čas čtení < 1 minuta


V demokracii vykrystalizovala blbost
do líbivých forem
něco jako když se přepasíruje zelenina pod svíčkovou
a knedlík se udělal z lacinýho prášku
do líbivých pocitů
jako když přijede kolotoč a všem je blbě na centrifuze
a na autíčkách všichni do sebe bourají
do líbivých myšlenek
jako když si pár blbečků postaví golfový hřiště uprostřed lesa
aby byli taky někdy v přírodě na čerstvým vzduchu

Vyšlo v časopise Psí víno

Londýnská policie má povolení použít proti studentům plastické projektily

8. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Policisté ze Scotland Yardu dostali svolení použít plastické projektily proti studentům, kteří budou ve středu v Londýně demonstrovat proti univerzitnímu školnému a proti škrtům. Očekává se demonstrace asi 10 000 studentů. Ty budou hlídat 4000 policistů.

Kritikové reagovali zuřivě na představu, že bude mít policie právo používat proti studentům plastických projektilů. Obviňují londýnskou policii z taktiky, která "připomíná vražedné diktatury".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Redaktor ČT Kubal vychvaluje zabíjení na afghánsko-pákistánském pomezí páchané bezpilotními letouny

8. 11. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 11 minut

Říká se, že člověk přežije vše krom vlastní smrti. Jsem naprosto pobouřen tím, jak zpupní panoši veřejnoprávního média přistupují k hromadnému umírání lidských bytostí tisíce mil daleko od jejich autistického mikrosvěta. Horší je ale fakt, že my jsme za podobné vulgární proklamace nuceni platit, a tak udržovat jejich lenošivé mozky v pohodlí. Stálý zpravodaj České televize ve Spojených státech amerických a nositel Ceny Ferdinanda Peroutky (!!) Michal Kubal je ukázkovým prototypem loajálního reportéra, jenž dobře ví, kde je jeho místo, a jeho práce je toho důkazem. Jakmile ovšem začne v přímém přenosu ZDE doslova vychvalovat metody zabíjení lidí z masa a kostí, je nutno se ozvat, neboť diskurs veřejné instituce by měl mít nepsané hranice. Je to naprosto skandální a mám za to, že by pan Kubal měl být na hodinu propuštěn, pokud by existovaly nějaké morální direktivy. Své tvrzení se snažím obhájit dále v textu.

Kapitalismus a fetišismus

8. 11. 2011 / Jan Stern

čas čtení 24 minut

Ukázka z knihy Psychoanalytický výklad Bible (možno zakoupit ZDE), která právě vychází.

Když jsem chodil do mateřské školky, dostal jsem jednou k narozeninám čepici s nápisem Mustang. Stala se pro mne krajním fetišem. Jako každý mám z nejstarších dětských let jen málo vzpomínek, ale dodnes si pamatuji vycházku se svou školkovou třídou, kdy jsem měl tuto čepici poprvé na sobě. Zážitek se nebojím nazvat kouzelným a má paměť mi svou selekcí přisvědčuje.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Merkelová: chudším lidem snížíme daně

8. 11. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V zásadě se mi líbí nápad kancléřky Merkelové snížit daně pro střední a nižší příjmové skupiny. Krize, která podle kancléřky má trvat deset let, nepostihne totiž zdaleka všechny stejně. Ztratí-li superbohatý byť většinu svého majetku, přece bude mít ještě pár domů, jachtu, vybraná jídla a plný vinný sklep.

Naopak chudý po ztrátě toho mála, co má, může očekávat jenom bídu, hlad a bezdomovectví. S tím si spojte alkoholismus, duševní nemoci a zločinnost a máte společnost, která bude směřovat k revolučním lynčům.

Rusko a Írán varovaly před útokem

8. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Rusko a Írán v pondělí varovaly Západ před vojenským útokem proti Íránské islámské republice. Útok na jaderný program by podle nich vedl k civilním ztrátám a vytvořil nové hrozby pro globální bezpečnost.

Soros varuje, že Evropa "ztratí deset let"

7. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Miliardář George Soros se v přednášce v Bruselu zabýval historií eura a jeho nedostatků, které vidí jako strukturní a zásadní. Varoval, že je Evropa ve vážné krizi. Součinnost bankovní a dluhové krize znamená, že Evropská unie je nyní v politické krizi. Celý experiment s eurem byl podle něho bublinou, která umožnila některým zemím užívat si falešného hospodářského rozkvětu na základě dluhů, zatímco jiné země - zejména Německo - dosáhly daleko vyšší efektivnosti. Peníze proti krizi se nyní používají "špatným způsobem".

Soros uzavřel: Toto povede k dlouhodobé hospodářské krizi. Evropa ztratí deset let. Je to bohužel realita.

Zdroj v angličtiněZDE

Berlusconi odmítá odstoupit

7. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Italský premiér Berlusconi se drží funkce jako klíště. Vedlo to k zvýšení úroků z italských dluhů. Úroky z desetiletých italských obligací v pondělí v podvečer stouply na rekordnich 6.69 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak je to s dluhy vůči Zemi

7. 11. 2011 / Josef Šmajs

čas čtení 13 minut

Václav Bělohradský v eseji "Čas dluhů" (Salon Práva 13. 1. 2011) podrobil elegantní sociologické analýze problém nynější všeobecné zadluženosti. Je to dobře vystavěná úvaha, v jejímž úvodu autor připomíná, že naše dluhy mají kořeny hluboko v Zemi. "Ano v Zemi s velkým Z, protože nejrychleji narůstá dluh, který my, pozemšťané současní, máme k pozemšťanům budoucím, vypůjčujeme si od nich na naše dnešní pošetilé plýtvání, ničíme jim pozemské klima, otravujeme jim oceány a podzemní vody, děláme jim díry do oblohy, přírodu proměňujeme v jednu obrovskou skládku odpadků."

Proč nemluví Bělorusové bělorusky...

7. 11. 2011 / Anton Taras

čas čtení 8 minut

Asi tisíc lidí se shromáždilo během mrholení v jednom parku v Minsku. Hlasovali tam o rezoluci, která předložila úřadům celou řadu požadavků. Mimo jiné požadovali zastavení růstu cen, propuštění politických vězňů a uspořádání svobodných voleb. Organizátoři akce ji nazvali "Lidové shromáždění". Aby byli viditelnější pro dav, vystoupili na sochu čápa, který rozpíná svá křídla.

"Musíme vylézt z děr. Musíme vylézt z kuchyní. Musíme přestat bědovat, že je život těžký a musíme svůj život změnit," řekl bělorusky jeden z organizátorů shromáždění, veterán hnutí za demokracii Viktar Ivaškevič.

An English version of this article is in CLICK HERE

Evropská unie se možná rozpadne. Bude NATO další na řadě?

7. 11. 2011

čas čtení 4 minuty

KD│ Prudké obraty v řeckém dramatu pokračují hodinu za hodinou a fascinují diváky stejným způsobem, jako by šlo o hromadnou srážku na dálnici. Zdá se, že premiér Papandreu ve čtvrtek ustoupil od návrhu vypsat k přísným úsporným podmínkách posledního balíku finanční pomoci referendum. Takové referendum by ve skutečnosti obnášelo hlasování o tom, zda řecko zůstane v Evropské unii a ponechá si jako měnu euro, napsal Robert Haddick.

Přemýšlení o von Hayekovi

7. 11. 2011 / Pavel Rybák

čas čtení 19 minut

V každém případě jde o mimořádnou osobnost minulého století v oblasti společenských věd, a to nejen ekonomie, neboť jeho převážně ekonomické práce jsou obohacené poznatky z filozofie, sociologie, psychologie či práva. To je podle mě důvodem toho, proč jsou jeho názory a tedy práce použitelné i pro odborníky-neekonomy.

Von Hayek se rozhodně zapsal do dějin jako zásadní odpůrce socialistického centrálního plánování a totalitních ideologií vůbec. Nejprve se budu zabývat jeho životopisem a posléze se pokusím postihnout typické rysy jeho myšlení.

Anketa Romano hangos:

Jak hodnotíte Celostátní romskou konferenci (Brno, 14. 10. 2011)?

7. 11. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 8 minut

Vladimír Suchánek
Důchodce, Praha.
Inu, jsem v očekávání. To, co jsem se dočetl a viděl na videu, mě docela oslovilo. Projevy byly srozumitelné, konstruktivní, přesvědčivé, nechybělo jim vyjádření jistých cílů. Chápu potřebu vytvoření určité romské reprezentace. Pokud však bude založena, měla by reprezentovat celé území České republiky. My, kteří jsem byli vynecháni, čekáme na výsledek dalších schůzek. Také očekávám, že výstupy ze všech jednání, která se uskuteční, budou veřejně k dispozici. Informace o práci budoucího uskupení jsou nutné pro získání důvěry.

Americké speciální jednotky v Afghánistánu za necelých deset měsíců usmrtily přes 1 500 civilistů

7. 11. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Americký prezident Obama zdědil válku v Afghánistánu po svém předchůdci. Nesmyslné válčení pokračuje již jedenáctým rokem, tamější situace je podle řady ukazatelů naprosto děsivá a mezi obyvatelstvem vojensky zainteresovaných zemí je válka značně nepopulární. Spojené státy a jejich spojenci ve zbrani včetně České republiky však odmítají přistoupit na radikální řez, který by tuto zahraniční okupaci úplně ukončil. Okupanti by měli vyplatil Afgháncům masivní reparace za utrpěnou destrukci jejich životů a země a před mezinárodním tribunálem by měli stanout hlavní viníci invaze a okupace.

Václav Moravec mohl ušetřit

7. 11. 2011 / Michal Rubáš

čas čtení 2 minuty

U příležitosti nedělní diskuse o zdravotnické reformě předávali dva pozvaní profesoři divákům své letité zkušenosti s takovým tržním pragmatismem, že snad i členové poslaneckého klubu TOP 09 museli při jejich sledování sklápět cudně oči až někam pod koberec.

Podle profesorů si může jenom ten největší prosťáček myslet, že když dnes do nemocnice přicestuje pacient v autě za tři milióny, tak se ve stejném pyžamu postaví do fronty s těmi, kteří přijeli tramvají.

Konzum

7. 11. 2011 / Igor Daniš

čas čtení 3 minuty

Vážte, keď na nekonformných Britských listoch používate primitívnu národohospodársku logiku a argumenty: zvyšujte spotrebu (míňajte peniaze) a bude rásť aj HDP. V 30. rokoch ju založil pre verejný sektor Keynes, neskoršie za začala aplikovať na celkovú spotrebu, hlavne na spotrebu obyvateľstva.

Nejsme jako oni! Aneb: Kam jsme došli?

7. 11. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 9 minut

Ta první část sloganu, které bylo mottem 17.listopadu 1989, ovládlo snad celé Česko. Bylo to impozantní, slibné, motivující, nadějné a bohužel, mnoha lidmi chápáno jako závazné. Bylo, ale už není. Realita nás o tom dnes a denně přesvědčuje. Snad ani není nutné připomínat ty, kteří stáli na piedestalu nadějí, slibných začátků dnů nové éry společnosti, snad také není nutné připomínat, že zvoněním klíčů tisíců občanů dostali ti nejmenovaní vrchovatě důvěry, kterou tak bezostyšně zradili, lépe řečeno zneužili ke svým cílům.

Iluze o demokracii a šance roku 1989

5. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Spojenectví práce a solidarity se s několika dalšími iniciativami rozhodlo uspořádat happening v Praze na Staroměstském náměstí. Od neděle 13. 11. bude moci veřejnost na tomto místě vyjadřovat písemně nebo na mikrofon svůj vztah k iluzím o demokracii a šancím roku 1989. Příspěvky budou zaznamenány a po akci vydány na internetu. Ve čtvrtek 17. 11. je od 13:00 plánován pietní akt posledního rozloučení s těmito iluzemi a šancemi, po němž budou následovat krátká vystoupení členů lékařského konzilia, usilujícího o přežití některých dalších smrtelně nemocných, jako jsou demokracie nebo sociální stát. Předpokládaný konec happeningu je ve 14:40, aby všichni zájemci bez problému stihli projev Slavoje Žižeka, který zahájí demonstraci na Václavském náměstí.

Británie konečně zasahuje proti kriminálním gangům, které zotročují nezaměstnané z východní Evropy

6. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Týdeník Observer dnes publikoval delší článek o nezaměstnaných osobách ze střední a východní Evropy, včetně Česka a Slovenska, které příslušníci kriminálních gangů z jejich zemí lákají do Británie za prací. Po příjezdu do země jim odeberou pas a promění je v otroky, pracující za nepřijatelných podmínek a bez platu.

Po vstupu středo a východoevropských zemí do EU r. 2004 měly britské úřady případy zotročování imigrantů ze středovýchodní Evropy velmi špatně zdokumentovány, avšak situace se od té doby výrazně zlepšila. Britské charitativní organizace pro bezdomovce dostávají nyní každý týden další a další zprávy o východoevropských mužích, vykořisťovaných v Británii kriminálními gangy, které je do země přilákají pod nabídkou práce, ubytování, a někdy i alkoholu či drog. Informace o osudu těchto příchozích jsou stále drastičtější.

28982