Americké speciální jednotky v Afghánistánu za necelých deset měsíců usmrtily přes 1 500 civilistů

7. 11. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Americký prezident Obama zdědil válku v Afghánistánu po svém předchůdci. Nesmyslné válčení pokračuje již jedenáctým rokem, tamější situace je podle řady ukazatelů naprosto děsivá a mezi obyvatelstvem vojensky zainteresovaných zemí je válka značně nepopulární. Spojené státy a jejich spojenci ve zbrani včetně České republiky však odmítají přistoupit na radikální řez, který by tuto zahraniční okupaci úplně ukončil. Okupanti by měli vyplatil Afgháncům masivní reparace za utrpěnou destrukci jejich životů a země a před mezinárodním tribunálem by měli stanout hlavní viníci invaze a okupace.

Nedávné útočné aktivity Talibanu, zvýšený počet obětí konfliktu v tomto roce, neschopnost okupantů rozeznat povstalce od civilistů a epidemická korupce na všech úrovních ukazují, že zahraniční ani vládní afghánská vojska nejsou po deseti letech bojů s to udržet v zemi deklarovanou "stabilitu". Tato válka je už dávno prohraná, a je proto nesmyslné prodlužovat její agonii a nesmyslné zabíjení.

Podle oficiálních statistik publikovaných v aktuální analýze Mezinárodních bezpečnostních podpůrných sil (ISAF) bylo americkými silami zvláštního určení (SOF) v průběhu necelých desíti měsíců v letech 2010 až 2011 při nočních raziích usmrceno více než 1500 civilistů. To je mnohem vyšší údaj, než se původně uvádělo. Studie uvádí, že v průběhu sledovaného období provedly SOF celkově 6282 nočních razií, během nichž přišlo o život 2844 údajných povstalců. Pro malé srovnání -- zpráva OSN o civilních obětech v Afghánistánu za rok 2010 konstatuje, že improvizované výbušniny (IED) nastražené povstalci, které připravily o život 904 neozbrojených osob, byly hlavní příčinou úmrtí civilistů. Z nových dat ale vyplývá, že primární příčinou násilného usmrcení ve válkou zmítaném Afghánistánu jsou americké noční razie, nikoliv Talibanem a dalšími povstalci nastražené výbušniny. Neúplné údaje ISAF o povstalcích a civilistech zabitých během nočních razií poprvé na veřejnost "unikly" v srpnu 2010 a byly publikovány v listu Washington Post. Další data v listopadu zveřejnily New York Times a koncem února agentura Reuters. Nicméně celou skládačku daly dohromady a zveřejnily ISAF teprve nedávno.

Tato analýza samozřejmě představuje další důkaz barbarství západních agresorů v Afghánistánu, ač nepokrývá celkový počet osob jimi usmrcených. Měla by však sloužit jako jakýsi glejt k ukončení nesmyslné války a stažení všech sil NATO.

Spojené státy a jejich partneři z NATO se před rokem dohodly na tom, že veškeré své ozbrojené síly z Afghánistánu stáhnou do konce roku 2014. My ale víme, že tato "uzávěrka" představuje spíše ohlodanou kost předhozenou veřejnosti s tím, že okupační síly v této zemi zůstanou i po předkládaném termínu. Co to pro řadu nevinných Afghánců -- tedy cíl státního terorismu páchaného pod hlavičkou NATO -- kteří se v nesprávný čas ocitnou na špatném místě znamená, přihlédneme-li k výše uvedeným skutečnostem? Netřeba odpovědi.

0
Vytisknout
7383

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2011