Írán kvůli obvinění z vražedného spiknutí požaduje omluvu a odškodnění

31. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Írán vyvíjí protitlak vůči úsilí Spojených států v souvislosti s údajným vražedným spiknutím posílit sankce proti Teheránu. USA tvrdí, že vysoce postavení íránští představitelé byli zapojeni do pokusu o vraždu saúdskoarabského velvyslance ve Washingtonu. Írán nyní požaduje veřejnou omluvu a náhradu neupřesněných finančních škod, které podle něj kvůli obvinění, jež označuje za falešné, zemi vznikly. Stanici NBC News to sdělil íránský diplomat.

Íránské požadavky byly obsaženy v dopise nedávno zaslaném do Spojených států, vysvětlil diplomat hovořící pod podmínkou anonymity. Dopis Američany vyzývá, aby se veřejně omluvili jak Íránské islámské republice, tak jednotce zvláštního určení al-Kuds, za "materiální a morální škody" způsobené "nepodloženým obviněním", které údajně porušuje "mezinárodní pravidla a předpisy".

Dopis tvrdí, že takovéto triky se staly "permanentní součástí politického umění v USA", s odvoláním na příklad invaze do Iráku, jež byla "založena na falešných informacích".

"Po zabití statisíců nevinných Iráčanů a amerických vojáků a vyplýtvání miliard dolarů z kapes amerických občanů nezbylo USA nic jiného než Irák opustit," uvádí diplomatický zdroj s odvoláním na argumentaci obsaženou v dopise.

Zdroj přesně neuvedl, kdy byl dopis odeslán, komu a kdo byl jeho autorem.

Americké ministerstvo zahraničí v neděli přiznalo, že dopis obdrželo, ale odmítlo se vyjadřovat k jeho obsahu.

Mluvčí pouze uvedl, že obě strany o údajném spiknutí jednají, a USA "jsou dosud v této věci v kontaktu s Íránem a nadále dostávají nekonstruktivní odpovědi".

Dopis dále zvýznamnil diplomatický spor vzniklý kvůli záříjovému obvinění, že Američan íránského původu a Íránec ve spolupráci s mexickými drogovými gangy chystali údajné vražedné spiknutí. Podle amerických představitelů je údajné spiknutí ukázkou íránského terorismu a důkazem rostoucího extrémismu. Íránští představitelé na všech úrovních USA ostře kritizovali. Podle nejvyššího náboženského představitele Chameneího je obvinění zámikou, kterou chce Obamova administrativa použít k ospravedlnění války.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7452

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2011