Řecká vláda se kvůli sporu o referendum rozpadá, politická nestabilita ohrožuje (nejen) euro

2. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Kde bude euro o Vánocích? A kde bude Řecko? Athény nyní zažívají politický kolaps, když po oznámení premiéra, že hodlá vypsat referendum k nové smlouvě o finanční pomoci EU, následovala vlna rezignací členů jeho vlády. Nyní to vypadá, že než dojde na nějaké referendum, zemi čekají předčasné volby.

Mezitím, pouhých šest dnů po uklidňujícím efektu bruselského summitu, trhy opět padají. Hlavní evropské akciové trhy ukončily obchodování s výraznými ztrátami. Index FTSE ztratil 122 bodů neboli 2,2% a německý DAX 306 bodů neboli 5%. V Paříži index CAC přišel dokonce o 174 bodů neboli 5,38%. V New Yorku Dow Jones hned na počátku obchodování ztratil 2,3%.

Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová večer oznámili, že se ve středu spolu se zástupci evropských institucí, MMF a řecké vlády sejdou v Cannes, aby projednali situaci,

Sarkozyho úřad ve vyjádření uvedl: "Francie a Německo spolu s evropskými partnery jsou odhodlány zajistit úplnou implementaci rozhodnutí přijatých na summitu, která jsou dnes důležitější než kdy dříve, v nejkratším časovém rámci."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10498

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2011