V Londýně odstoupil sám děkan svatopavelské katedrály

1. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Graeme Knowles, děkan svatopavelské katedrály, odstoupil pod tlakem ostré kritiky anglikánské církve a jejího postoje vůči antikapitalistickým demonstrantům. Je to velmi významná funkce - jeho nástupce musí jmenovat královna.

Anglikánská církev si neporadila se vznikem antikapitalistického stanového tábora na prostranství před katedrálou, který tam funguje už čtrnáct dní. Demonstranti původně chtěli protestovat proti londýnské burze na blízkém náměstí Paternoster Square, ale to je soukromým pozemkem a odtamtud byli vyhoštěni, tak se utábořili před katedrálou sv. Pavla, hned na vedlejším náměstí. Pracovníci katedrály s nimi sympatizovali, avšak děkan Knowles rozhodl, že z bezpečnostních a hygienických důvodů není možno dál v katedrále udržovat běžný provoz a katedrálu poprvé od druhé světové války uzavřel, čímž ovšem přišla o denní příjem 20 000 liber (cca 550 000 Kč).

Anglikánská církev konzultovala právníky a policii ohledně toho, zda by se antikapitalističtí demonstranté nedali z plácku před katedrálou nechat soudně a policejně vyhostit. To vyvolalo obrovskou kritiku na adresu anglikánské církve. Veřejnost a další církve totiž očekávají, že se církev postaví na stranu chudých a v žádném případě se nebude podílet na policejním násilí. Děkan Knowles je už třetím hodnostářem od katedrály sv. Pavla, který od vzniku antikapitalistického tábora před katedrálou odstoupil z funkce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7681

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2011