Zodpovědně zdráv a mrtev

31. 10. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Hodně se nyní mluví o tom jak nemocnice dělí pacienty. Například Karvinská nemocnice.

Zase je třeba se na věc podívat ze širšího pohledu. Z hlediska pojišťovenské matematiky jsou dva excelentní pacienti. Jeden je mladý, zdravý a pokud možno hodně vydělávající, teda vzhledem k zastropování tak max do 80 000 měsíčně..... No a druhý je mrtvý.

První platí a nic nechce, druhý sice neplatí, ale také nic nechce.

Stejná logika je i poskytovatelů. Ta nutně kopíruje logiku pojišťoven. Za situace kdy péče není pokryta finančně v plné potřebě, jsou pacienti na které nemocnice doplácí a jiní na které ne.

Je nekorektní vyčítat manažerům nemocnic jejichž hlavním úkolem jsou černá čísla, že tento stav akceptují a snaží se v něm pohybovat ku ekonomickému prospěchu svých zařízení.

Samozřejmě možnost manipulace s pacienty - příjímání/odmítání se přímo úměrně zmenšuje s velikostí nemocnice. To že se ovšem /manipulace/ děje je dlouho známý fakt. A zcela jistě se prohloubí s komerčním připojištěním a s růstem holdingů zaměstnavatel - plátce - poskytovatel.

Vyplývá to z prosté ekonomické logiky. Jak se u nás říká zodpovědné. Ta pokud bych si dovolil parafrázovat publikační/grantové heslo je jednoduchá:

Buď zdráv a plať nebo zemři!

0
Vytisknout
11525

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2011