Svět zuří nad pirátským únosem letadla Ryanairu, ale bezmocně

24. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
Americký ministr zahraničí Anthony Blinken se připojil k evropským vedoucím politikům a také odsoudil pirátský únos komerčního letadla letecké společnosti Ryanair do běloruského hlavního města Minsku, kde běloruská tajná policie zatkla opozičního aktivistu Romana Protaseviče a další osoby. Evropští politikové odsoudili "státní teror a únos", jehož se dopustil běloruský stát a v pondělí mají jednat o tom, jaké akce podniknou proti Bělorusku. Bělorusko donutilo stihačkou komerční letadle evropské společnosti Ryanair letící z Atén do Vilniusu, aby přistálo v Minsku.

 
Litva a Lotyšsko konstatovaly, že letecký prostor nad Běloruskem by se měl považovat za nebezpečný, a lotyšský ministr zahraničí  Edgars Rinkēvičs se vyjádřil, že by běloruský letecký prostor měl být uzavřen pro všechny mezinárodní lety. Litevská policie zahájila vyšetřování "nuceného zmizemí".

Britský ministr zahraničí Dominic Raab řekl: "Koordinujeme akce s našimi spojenci. Tato výstřední Lukašenkova akce bude mít vážné důsledky."

"Tento šokujcí čin, který spáchal Lukašenkův režim, ohrožil životy více než 120 cestujících, včetně amerických občanů," konstatuje se v prohlášení americké ministra zahraničí. "Zprávy informující o aktivitách běloruské tajné policie a použití běloruského vojenského letadla k donucení letounu Ryanairu přistát v Minsku jsou hluboce znepokojující a vyžadují plné vyšetření," kostatoval ministr Blinken.

Ursula von der Leyen, šéfka Evropské komise, požaduje, aby byl Protasevič, jemuž v Bělorusku hrozí trest smrti za "terorismus", nebo alespoň patnáctileté věznění, propuštěn a osoby, které provedly únos letadla, musejí být sankcionovány.


Irský ministr zahraničí Simon Coveney (Ryanair je irská letecká společnost) přivítal výroky von der Leyenové a dodal: "Nečinnost či nerozhodnost EU v této věci přijme Bělorusko jako slabost."

Letadlo Ryanairu bylo donuceno odklonit se od své trasy a zaměřit do Minsku dvě minuty před opuštěním běloruského leteckého prostoru.

Evropská unie už zavedla sankce proti téměř šedesáti běloruským činitelům, včetně Lukašenka a jeho syna Viktora, za volební podvody a za brutální potlačení demonstrací a brutální mučení zadržených osob v běloruských věznicích. Minsk se stále více obrací na Moskvu se žádostí o podporu, což Bělorusko izoluje od Západu, ale také to omezuje dopad možných sankcí z Bruselu či z Washingtonu.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

2
Vytisknout
6062

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2021