Britská policie špehuje miliony řidičů, ale systém jí naštěstí (zatím) řádně nefunguje

27. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéfové britské policie přiznali, že jejich špehovací systém, který zaznamenává a ukládá podrobnosti o každodenních jízdách automobilem milionů motoristů, nefunguje všude.

Policejní šéf, který koordinuje rostoucí síť více než 5000 policejních kamer, které na silnicích a na ulicích zaznamenávají pohyb asi 16 milionů automobilů, přiznal, že síť není dobudována a v různých částech Británie v podstatě neexistuje.

Videozáznam Mozartovy opery Figarova svatba z Glyndebourne

27. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

< Záběr z představení

můžete sledovat a poslouchat z nahrávky ZDE, až do 2. září. Je to neuvěřitelně energická, ironická a vlastně drze oplzlá :) erotická komedie o mezilidské manipulaci. Nemluvě o té senzační hudbě.. (JČ)

Írán nabízí Egyptu jaderné know-how

27. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Nový egyptský prezident Muhamed Mursí spolu s představiteli dalších zemí opustí probíhající summit Hnutí zemí nezúčastněných ve vojenských blocích v Teheránu a navštíví hlavní íránské jaderné zařízení v Búšehru. Oznámily to v neděli íránské zdroje.

Turecko si vzalo syrské uprchlíky jako rukojmí

27. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Během invaze do Iráku a následných nepokojů/občanské války tamtéž přijala nevelká Sýrie asi 200 000 uprchlíků ze sousední země. Teď se však dozvídáme, že mnohem větší Turecko nemůže přijmout více než 80 000 syrských uprchlíků, když hned vedle zuří občanská válka, kterou pomohlo rozpoutat. Turecké úřady uzavřely hranici a hned bezprostředně poté zůstalo na syrské straně na 7 000 uprchlíků před boji, kteří jsou odkázáni na to, co si sami seženou v olivových hájích.

Nejasná motivace masakru 17 Afghánců

27. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Taliban usmrtil v Afghánistánu 17 civilistů - údajně tím, že jim prořízl hrdlo. Došlo k tomu ve vzdáleném a divokém koutě afghánské provincie Helmand, o níž přiznávají vládní mluvčí, že tam nemají vůbec žádnou kontrolu. Důvod, proč došlo k masakru je udáván buď jako konflikt mezi dvěma veliteli Talibanu ohledně žen, nebo jako hněv Talibanu kvůli večírku, kde se hrála hudba a tančilo se, anebo jako útok Talibanu na osoby podezřívané z udavačství pro vládu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Extrémně nečistí

27. 8. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Krátce před volbami se objevila zpráva o pronikání organizovaného zločinu do státní správy. Bylo to koncem května roku 2006 a hysterická medializace této "senzace" výrazně ovlivnila výsledky parlamentních voleb. Nic se neprokázalo, nic se nevyšetřilo.

Jaká je situace v poslední době? Zpráva BIS bije na poplach. Organizovaný zločin se státní správou neprorůstá, již je s ní údajně propojen.

"V řadě měst jsou vlivové skupiny schopny zasahovat do rozhodování zastupitelstev a eliminovat vliv funkcionářů samosprávy, kteří jim nevycházejí vstříc," je mimo jiné uvedeno ve zprávě BIS.

"Členové kriminálních struktur přitom aktivně vyhledávali zejména kontakty na příslušníky Policie České republiky a pracovníky Celní správy ČR s cílem připravit si prostor pro korupční aktivity, které by měly následně sloužit ke krytí páchané trestné činnosti a ztížení odhalení a dokumentace Policií ČR", pokračuje velmi neutěšené čtení, které se nedoporučuje před spaním.

Pozastavte změny v pražské MHD

27. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Vážený pane primátore,

obracíme se na Vás se žádostí o pozastavení změn, které k 1. září tohoto roku chystají Dopravní podnik HMP ve vedení linek MHD, dokud nebudou řádně projednány s veřejností -- uživateli MHD, a kompetentními zástupci městských částí.

Se znepokojením jsme zaznamenali skutečnost, že v rámci tohoto "úsporného opatření" mají být výrazně omezeny spoje a změněno vedení linek MHD, podle nichž rodiče často vybírají školy pro své děti a dospělí zase přihlížejí k dopravní dostupnosti při výběru svého zaměstnání.

To už není jen hloupost

27. 8. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Poslední dny je v kursu vývoj cen pohonných hmot v ČR, resp. benzinu a nafty. Jak se ze zpráv a denního tisku dozvídáme, ceny benzinu, potažmo nafty, rapidně rostou a není výjimkou, že se na některých místech v republice přehouply přes 40 ti korunovou hranici. Je to alarmující zjištění zvláště, když už se v kuloárech vlády a PS vedou debaty, zda je to normální, zda s tím lze něco dělat, jak a čím je tato cena ovlivněna.

Nátlak na britského ministra financí, aby snížil daň z pohonných hmot

27. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Aktivistická skupina Taxpayers' Alliance zahájila v Británii kampaň proti tomu, co označuje za "přehnaně vysoké" zdanění pohonných hmot, které platí britští motoristé. Organizace se spojila s Asociací prodejců benzínu, která zastupuje nezávislé prodejce benzínu, ve snaze vyvíjet tlak na vládu. Požaduje, aby ministr financí zastavil zvyšování daní z pohonných hmot do roku 2015. Mluvčí ministerstva financí se vyjádřil, že ministerstvo "už podniklo kroky na pomoc motoristům" a že v devíti zemích EU je cena benzínu vyšší než v Británii. Taxpayers' Alliance to zpochybňuje.

Válka proti motoristům je mýtus, tvrdí levicový think tank

27. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Válka, kterou prý proti motoristům vede britská vláda, je mýtus. Daně z pohonných hmot by měly být zvýšeny bezodkladně, konstatuje analýza britského Institute for Public Policy Research. Je také nutno zavést poplatky z každého ujetého kilometru a poplatky za vjezd automobilem do ucpaných měst, aby se tak získaly peníze pro veřejnou dopravu.

Institut varuje, že cestující autobusy a vlaky jsou zasaženi tvrději než automobilisté v důsledku rychle rostoucích cen jízdenek. V červnu odložil britský ministr financí zvýšení daně z pohonných hmot o 3 pence na litr ze srpna 2012 na leden 2013, ustoupil tlaku na ochranu rodin během hospodářské krize. Avšak v srpnu bylo oznámeno, že jízdné na železnici stoupne v novém roce na některých trasách až o 11,2 procent a průměrně o 6,2 procenta.

Konec levné ropy je nesporným faktem

27. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Finanční společnosti poukazují na znepokojující vzorec vývoje světové ekonomiky. Pokaždé, když se začne světová ekonomika dostávat z recese, vede to k zvýšení ceny ropy, což hospodářské oživení zase zbrzdí.

Cena surové ropy Brent minulý týden vyskočila na úroveň 115 dolarů za barel. Ceny benzínu v Německu a ve většině Evropy jsou na rekordní úrovni.

Politika levného benzínu nemá žádnou budoucnost

27. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Daň uvalená na spotřebu benzínu je v Evropě výrazně vyšší než v USA. To je také považováno za důvod, proč se evropské automobily vyznačují nižší spotřebou než americké protějšky. A to je zase důvod, proč už před lety Hirschova zpráva amerického ministerstva energetiky vyzývala k tomu, aby v rámci přípravy na ropný zlom bylo dosaženo alespoň evropské efektivity spalovacích motorů.

Totální privatizace zdravotnictví?

27. 8. 2012 / Boris Valníček

čas čtení 2 minuty

V posledních dnech mne zaujaly celostránkové inzeráty jakési firmy Agel -konkretně to bylo v Právu. Objevily se tam několikrát po sobě: mapa republiky s vyznačením nemocnic, lékáren, byla toho řada - má to být vlastnictví firmy. Poněkud podivná záležitost. Co s tím?

Guardian po devíti dnech a 200 stížnostech rozvázal spolupráci s pravicovým komentátorem

27. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Joshua Treviño je pravicový a republikánský americký polemik. 15. srpna 2012 ho najala americká redakce deníku Guardian. Vyvolalo to obrovskou protestní kampaň. Server Electronic Intifada a aktivisté z kampaně pro solidaritu s Palestinou stáli v jejím pozadí. Poukazovali na to, že 25. června 2011 Treviño poslal Twitterem tento vzkaz: "Milá izraelská armádo. Pokud zastřelíte nějaké Američany, kteří jsou na palubě nové flotily pro Gazu - no, většina Američanů s tím souhlasí." Kritikové to považovali za výzvu k zabíjení členů flotily pro Gazu v roce 2011. V roce 2010 na palubě flotily zahynulo devět osob.

Druhá stížnost na Joshuu Treviña se týkala jeho článku zveřejněného v deníku Guardian 28. února 2011 o republikánském vyšetřování radikalizace islamistů, u něhož nebylo uvedeno, že Treviño je zaměstnanec serveru Malaysia Matters a má potenciální konflikt zájmů. Nezveřejnění informace o potenciálním střetu zájmu bylo porušením editorských předpisů deníku Guardian. V důsledku toho Guardian ukončil spolupráci s Joshuem Treviñou na základě oboustranné dohody.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Požár poškodil venezuelskou rafinérii, druhou největší na světě

27. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Největší rafinérii ve Venezuele a druhou největší na světě v sobotu poškodil požár. Zařízení v Amuay v západní části země s kapacitou 645 000 barelů denně začalo hořet po výbuchu,při němž zahynulo 18 vojáků a 15 civilistů; ostatky 6 osob se nepodařilo identifikovat. Jedná se o jedno z nejhorších neštěstí v rafinérském průmyslu ve světové historii.

Skandální výroky kardinála Vlka

26. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Kardinál Vlk mne velmi zklamal. Až dosud jsem ho považoval za člověka, který může v české římské církvi poněkud vyvažovat asociálnost současného primase Dominika Duky. Jeho přirovnání kampaně sociální demokracie, mířící proti bohatnutí církve z tzv. restitucí, k nacistické nebo stalinské propagandě je naprosto skandální.

Sociální demokracie byla vždy v různých zemích jak bojovnicí proti bohaté a mocné církvi, proti klerikalismu, tak zároveň obětí komunistických, fašistických a zejména nacistických režimů. Je téměř jisté, že sociální demokracii blízký prezident Masaryk, který pojímal moderní dějiny západní Evropy jako boj demokracie s katolickou teokracií, by dnes byl vehementně a v souladu se svým pojetím křesťanství proti církevním restitucím.

Je proto snad masarykismus blízký komunismu či nacismu?

Odborníci na vodní zdroje: svět bude muset přejít na vegetariánskou stravu

26. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Čelní odborníci na vodní zdroje vydali své dosud nejvážnější varování ohledně globálních zásob potravin. Upozorňují, že obyvatelstvo světa bude během nadcházejících čtyřiceti let zřejmě muset téměř úplně přejít na vegetariánskou stravu, nemá-li docházet ke katastrofálnímu nedostatku.

Lidé získávají dnes 20 procent bílkovin v potravě z výrobků ze zvířat, ale to bude zřejmě muset poklesnout na pouhých pět procent, má-li svět uživit další 2 miliardy lidí, které na planetě Zemi budou žít v roce 2050.

Internet "vede k tomu, že se navzájem neposloucháme"

26. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Na světové konferenci spisovatelů v Edinburku tento týden vyjádřil tento týden autor Patrick Ness pochybnosti, zda je skutečně pravda, že internet nám dnes umožňuje mnohostranou, tolerantní diskusi. Naopak argumentoval, že podle jeho zkušeností vedl vznik blogosféry k posílení extremistických postojů a názorů. Už se navzájem vůbec neposloucháme. Internet totiž posílil postavení dogmaticky zaměřených aktivistických skupin. Lidé dnes čtou jen ty blogy a ty internetové stránky, které je utvrzují v jejich vlastních názorech. Virtuální komunity, na rozdíl od komunit skutečných lidí, které jsou pod tlakem přijímat kompromisy, mají silnou tendenci organizovat se kolem základen, které potvrzují jejich předsudky.

Mimo jiné je to způsobeno přehnaně častým používáním zájmene "já" v blozích a všeobecně v diskusích na internetu. Internetem se tedy šíří jen zesilované ozvěny dogmatismu. Opravdu nebezpečné jsou stránky provozované lidmi téhož názoru, kteří si ve všem navzájem notují a nikdy je nenapadne posoudit své postoje z opačného úhlu pohledu. Dogmatické a konfliktní postoje, které se šíří na internetu, pak přejímá mainstreamový tisk.

Podrobnosti ZDE

Debatní klub

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie

23. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta



Člen Národního registru poradců České republiky, pracující jako poradce managementu ve sféře obnovitelných zdrojů a současný mluvčí ProAlt -- iniciativy pro kritiku reforem a na podporu alternativ Jiří Šteg debatuje s jedním ze zakladatelů finančně poradenské společnosti Partners, členem Národní ekonomické rady vlády, Pavlem Kohoutem na témata budoucnost demokracie.

Jaký má smysl členění na pravici a levici? Jsou individuální či skupinová práva nedotknutelná? Je nedotknutelné soukromé vlastnictví? Lze omezit a eventuálně jak propojení státu a korporací? Proč v současnosti prohráváme se zeměmi s nižší až nulovou mírou demokracie?

Bývalí izraelští vojáci svědčí o systematickém týrání palestinských dětí

26. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Více než 30 bývalých izraelských vojáků publikovalo svá svědectví týkající se týrání palestinských dětí během vojenských operací a zatýkání.

Brožura, kterou vydala organizace Breaking the Silence, věnující se vydávání každodenních svědectví o činech izraelské armády na okupovaných územích, obsahuje popisy bití, zastrašování, ponižování, verbálního týrání a fyzického zraňování palestinských dětí. Většina z nich je podezřívána, že házela na izraelské vojáky kamením.

Dvě členky Pussy Riot "uprchly z Ruska"

26. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dvě z pěti členek Pussy Riot, které se účastnily letos v únoru protestu v hlavní moskevské katedrále a které hledala ruská policie, "uprchly z Ruska" a "organizují nové protestní akce mezi zahraničními feministkami", informovala skupina Pussy Riot v neděli na Twitteru. Tři další členky Pussy Riot, jak známo, byly nedávno za protest odsouzeny k dvouletému vězení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Katolická církev ve Skotsku bojuje proti legalizaci homosexuálních sňatků

26. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Dopis kritizující skotskou vládu za to, že chce legalizovat sňatky homosexuálů, byl přečten v neděli 26. srpna v kostelích všech 500 skotských katolických farností. Katolická církev prohlásila 26. srpen za "celonárodní den manželství" a apeluje na politiky aby "manželství podporovali a nepodvraceli ho". Dopis, čtený během bohoslužeb tuto neděli, žádá, aby katolíci bojovali proti pokusům "nově definovat pojem manželství".

Skotská vláda se vyjádřila, že je správné zavést sňatky pro příslušníky téhož pohlaví, nebude však nutit žádné katolické kněze, aby je prováděli.

Katolícký kardinál Keith O'Brien, předák katolické církve ve Skotsku, minulý týden přerušil v této věci jednání se skotským premiérem Alexem Salmondem. O'Brien charakterizoval homosexuální manželství jako "groteskní podvrácení všeobecně přijímaného lidského práva". Dodal: "To, co církev učí o manželství, je jednoznačné. Je to výlučně svazek mezi mužem a ženou a je nesprávné, aby vlády, politikové či parlamenty chtěly pozměnit nebo zrušit tuto skutečnost."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Syrští vzbouřenci "nalezli 200 mrtvol"

26. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Syrští vzbouřenci obvinili jednotky prezidenta Bašara Assada ze zavraždění desítek osob v městě nedaleko Damašku, které Assadova armáda právě dobyla od vzbouřenců. V domech a v suterénech kolem měsdta Daraya bylo podle aktivistů nalezeno 200 mrtvol, které byly popraveny. Informace nebylo možno ověřit z nezávislých zdrojů, neboť zahraniční novináři nemají do Sýrie přístup.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Anglie má obdobný průšvih s maturitami jako Česko

26. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Školy budou žalovat státní školské úřady za změnu známkovacích pásem

Kontroverze týkající se maturitních zkoušek v Anglii (GCSE) nebývale zintenzivněla. Ředitelé středních škol požadují přeznámkování všech písemných zkoušek z angličtiny, kterým se letos podrobili maturující angličtí studenti.

Británie ujistila Ekvádor, že neprovede razii na jeho velvyslanectví v Londýně

26. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Británie zrušila hrozbu provést razii na ekvádorském velvyslanectví v Londýně a zatknout Juliana Assangeho, který se tam skrývá. Uvedl to v sobotu ekvádorský prezident Rafael Correa. "Považujeme tento politováníhodný incident, po vážné diplomatické chybě, učiněné Británií, kdy se vyjádřila, že vstoupí na půdu našeho velvyslanectví, za ukončený," řekl Correa.

Ekvádorská vláda vydala prohlášení, že obdržela "sdělení z britského ministerstva zahraničí, v němž se praví, že neexistuje hrozba, že by Británie vstoupila na půdu velvyslanectví".

Ekvádor, který poskytl Assangemu politický azyl, požadoval, aby britská vláda zrušila svou hrozbu provést razii na velvyslanectví, což se nyní stalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Breivik vyhrál

25. 8. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

Před asi dvanácti léty přijel do České republiky jeden z náměstků ministra vnitra mongolské vlády. Zajímal se o nějaké obchody ve svém oboru a mimo jiné se chtěl také seznámit s vězeňstvím a českou penologií obecně. Myslím, že to byly Valtice, které mu ukázali.

Na zpáteční cestě mongolský generál ponuře mlčel, a když se ho konečně otázali, jak mám dojmy, odfrkl a pravil: Co to bylo? Lázně? U nás zavíráme lidi do vězení proto, aby se tam už nikdy nechtěli vrátit, ne aby si tam pěkně odpočinuli.

Ještě pro nostalgiky toužící po husákovské době

25. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Zhlédl jsem v těchto dnech ze studijních důvodů celý Dietlův televizní seriál Žena za pultem (Československá televize, 1977). Je to chytrá a dobře napsaná, účinná prorežimní propaganda, velmi efektivně ho legitimizovala. Paulina Brenová píše ve své knize Greengrocer and his TV, že Jaroslav Dietl Husáka a jeho režim svými seriály ze sedmdesátých let zachránil. Zřejmě je to pravda, k věci se vrátím.

Jde mi však tentokrát o něco jiného. Čtenáře, kteří mi píší, že na rozdíl od dneška vládl před rokem 1989 v Československu ekologický ráj, kdy ovzduší nebylo znečištěné a potraviny byly zdravé (o přemíře nitrátů a polychlorovaných bifenylů a rakoviny u dobytka Rudé právo nepsalo), bych chtěl upozornit na přiložený záběr. Vladimír Menšík v něm jede v úvodu k desátému dílu Ženy za pultem novým automobilem kolem zaparkovaných autobusů ke svému supermarketu. Jde o říjnovou scénu, tedy žádné sypání písku a soli na zledovatělou vozovku! To, jaký byl v Praze stav ovzduší, můžete posoudit ze stavu zaparkovaných autobusů. Televizní seriál je pečlivě vyrobenou propagandou, ale umýt ty autobusy z normální ulice už produkční seriálu nenapadlo: prostě jim ta strašná špína ani nepřišla, bylo to pro ně normální.

K tomu dodává Vladimír Šmídl: K obraně normalizačního režimu nemám zvláštní důvod, ale budiž řečeno, že například rakovina jater hovězího dobytka byla zmiňována alespoň v článku v časopise Vesmír (polovina 80. let)včetně jejího rychlého nástupu u dobytka a původu v plísni aspergillus flavus, která kontaminovala olejné pokrutiny, podstatnou složku krmiva.Upozorňovalo se, že ani tepelnou úpravou karcinogenní účinky z jater a mléka nemizí. Zdrojem aflatoxinů (z uvedené plísně) u lidí byly zejména oříšky kešu a sušené mléko, pracoviště, které to zjistilo, pracovalo v Hradci Králové. V jiném čísle byla popsána iniciativa lékařů, kteří svépomocí postavili odradonovací doplněk vodárny v Bílé Třemešné , kde zjistili nápadný výskyt nekuřácké rakoviny . Takže informace se směly svobodně šířit...ale v časopise , který četlo asi tak procento lidí.Tak nevím jestli bych to dvacetiletým srozumitelně vysvětlil...

Jan Čulík: Ano, pan Šmídl vysvětlil důležitou věc, že totiž komunistický režim fungoval v jakýchsi vlnách a nebyl po celých čtyřicet let stejnou, černou, tupou érou útlaku. Nejdrastičtější a nejhysteričtější byl v letech 1948-1953 (což ovšem v Čechách už málokdo nepamatuje a "svědectví" o té době v médiích bývají čistě formální a stereotypizovaná). Normalizace byla nejhorší ve svých prvních patnácti letech, po roce 1970 se prováděly rozsáhlé politické čistky, v letech 1977-1984 vládla hysterie proti Chartě 77 a pak šílený strach Husákova režimu z liberalizace v Polsku, kde v roce 1981 získalo vliv nezávislé odborové hnutí Solidarita. Od roku 1985 vrazil do hrudi Husákova režimu nůž zrádně sám Sovětský svaz v důsledku Gorbačovovy perestrojky. Největší pomstou husákovským starcům byla skutečnost, že ruská televize, jejíž program byl tehdy k dispozici i v Československu, začala vysílat otevřené debaty proti komunistickému útlaku a začala přehrávat, tentokrát v ruštině, československé Pražské jaro z r. 1968. Tedy se jim pod rukou proměnila ve Svobodnou Evropu a nebylo v moci československých papalášů to zastavit. Konec konců od listopadu 1988 zakázal Gorbačov rušení i Svobodné Evropy... Režim od roku 1985 byl skutečně o něco málo liberálnější než předtím a částečné údaje o ekologickém znečištění potravin se dostaly občas i do okrajových publikací.

Masmediální hvězdné války

25. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Laurie Penny publikovala promyšlené texty věnované zavádějícím stereotypům spojeným s kauzou Juliana Assangeho ZDE, ZDE a ZDE. Opřena o statistická data i draze zaplacenou osobní zkušenost explicitně vyjádřila nesouhlas se skandální volbou, který část obhájců Assangeho veřejnosti vnucuje: Že totiž buď věříte v nezávislou žurnalistiku, nebo v tvrzení, že je západní společnost prostoupena bagatelizovaným a banalizovaným sexuálním násilím.

Zemřel Mojmír Povolný

25. 8. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 2 minuty

V úterý 21. srpna zemřel v Appletonu, ve státě Wisconsin, USA, profesor JUDr. Mojmír Povolný Ph D. V listopadu by se byl dožil 91 let. Většinu z nich strávil v exilu jako vědec - politolog hlavně na universitě v Appletonu, ve Wisconsinu, kde také zemřel a usilovnou prací jak v Radě svobodného Československa (RSČ), tak ve Společnosti pro vědu a umění (SVU).

Po dobu mé činnosti v mnichovské redakci rozhlasu Svobodná Evropa jsem byl tamním organizátorem činnosti obou exilových organizaci a úzce jsem s Mojmírem spolupracoval. Poznal jsem ho jako vzdělaného pracovitého člověka a zaníceného, aktivního Čechoslováka.

Palimpsest jako art brut

24. 8. 2012 / Bruno Solařík

čas čtení 4 minuty

Po celém světě se na okamžik rozšířily okolnosti skandálu s malbou Ježíše Krista na zdi kostela Santuario de Misericordia (Svatyně milosrdenství) v aragonském městečku Borja, ležícím na severu Španělska.

Na konci 19. století provedl malíř Elías García Martínez, profesor výtvarné akademie v nedaleké Zaragoze, po stranách oltáře dvě malby, z nichž ta vlevo zobrazuje scénu Ecce Homo, tedy portrét Krista v okamžiku setkání s Pilátem Pontským.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

32724