Skandální výroky kardinála Vlka

26. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Kardinál Vlk mne velmi zklamal. Až dosud jsem ho považoval za člověka, který může v české římské církvi poněkud vyvažovat asociálnost současného primase Dominika Duky. Jeho přirovnání kampaně sociální demokracie, mířící proti bohatnutí církve z tzv. restitucí, k nacistické nebo stalinské propagandě je naprosto skandální.

Sociální demokracie byla vždy v různých zemích jak bojovnicí proti bohaté a mocné církvi, proti klerikalismu, tak zároveň obětí komunistických, fašistických a zejména nacistických režimů. Je téměř jisté, že sociální demokracii blízký prezident Masaryk, který pojímal moderní dějiny západní Evropy jako boj demokracie s katolickou teokracií, by dnes byl vehementně a v souladu se svým pojetím křesťanství proti církevním restitucím.

Je proto snad masarykismus blízký komunismu či nacismu?

Jsou ta liberální hnutí, která nás od dob osvícenství a Josefa II. zčásti dokonce konfiskacemi církevního majetku osvobodila od římskokatolické panské nadvlády, komunistická a nacistická?

Naopak římská církev se na fašistických režimech, ať už to byl ten slovenský (Tiso), italský (Mussolini) nebo španělský (Franco), aktivně podílela -- a byly to právě tyto režimy, které tak či onak stály na Hitlerově podpoře.

Je zcela legitimní si myslet a žádat jako politický program, aby církve měly pokud možno malou ekonomickou a politickou moc a aby nedostaly majetek, který získaly v dávných dobách podle pravidel feudálních vlád, které dnes vnímáme jako zcela nespravedlivé a proticivilizační (poroba obyvatel, útlak žen a menšin, mafiánská struktura vládnutí různých šlechtických oligarchií).

Není na tom nic nacistického ani komunistického, je to pouze standardní liberální názor z dob boje osvícenství s molochem římskokatolické církve. A na tomto programu byla vždy postavena agenda levice od 19. století. Správnou otázkou dnes by mělo být, zda se římskokatolická církev od dob aliancí oltáře a trůnu opravdu změnila a stala se vskutku demokratickou institucí. Nezdá se tak.

Skandály, jako je ten Macielův, ukazují spíše na to, že jakékoli dávání majetku římské církvi je podporování mezinárodního organizovaného zločinu. Výroky kardinála Vlka svědčí o tom, že touha po majetku a jeho blízkost může naprosto zbavit soudnosti i člověka, který jinak svými celoživotními postoji budil spíše úctu. Místo toho, aby kampaň ČSSD chápal jako pokračování staleté tradice západní demokratické levicové politiky, spojil ji s nacisty a komunisty, kteří demokratickou levici vždy nenáviděli svorně ze všeho nejvíce.

Vstoupil tak nehorázným způsobem do předvolební kampaně ve prospěch vládní koalice, která se snaží proti společenskému konsensu většinou několika hlasů ve Sněmovně "vrátit" římské církvi desítky miliard korun v době, kdy obrovské množství lidí je toutéž vládou hnáno do bídy a zoufalství a zároveň malá skupina zločinců, napojených na politiky, rozkrádá veřejné peníze v obrovských objemech.

Jdete ve stopách nacistů, vzkázal kardinál Vlk ČSSD ZDE

0
Vytisknout
16767

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2012