Nátlak na britského ministra financí, aby snížil daň z pohonných hmot

27. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Aktivistická skupina Taxpayers' Alliance zahájila v Británii kampaň proti tomu, co označuje za "přehnaně vysoké" zdanění pohonných hmot, které platí britští motoristé. Organizace se spojila s Asociací prodejců benzínu, která zastupuje nezávislé prodejce benzínu, ve snaze vyvíjet tlak na vládu. Požaduje, aby ministr financí zastavil zvyšování daní z pohonných hmot do roku 2015. Mluvčí ministerstva financí se vyjádřil, že ministerstvo "už podniklo kroky na pomoc motoristům" a že v devíti zemích EU je cena benzínu vyšší než v Británii. Taxpayers' Alliance to zpochybňuje.

Jonathan Isaby, politický ředitel Taxpayers' Alliance, obvinil vládu, že "okrádá" motoristy. Kampaň rozmístí u benzínových pump po celé Británii 5000 transparentů. Na nich bude uvedeno, že z každých 3O liber vydaných motoristou za benzín se platí 18 liber daně a DPH a jen 1 libra ze zbývajících 12 je marže prodejce benzínu. Taxpayers' Alliance je konzervativní organizace vzniklá r. 2004. Vede kampaně za ekonomiku s nízkými daněmi.

V červnu oznámil ministr financí George Osborce, že odkládá zvýšení daní z pohonných hmot o další 3 pence (necelou korunu) na litr, původně plánované na srpen 2012, do ledna 2013. Ministr financí byl v této věci pod tlakem celé řady konzervativních poslanců i opozice.

Labouristická opozice požadovala odložení zvýšení daní až do ledna 2013 a uvedla, že náklady na toto odložení - asi 500-600 milionů liber - mohou být uhrazeny z peněz, které zbyly v rozpočtu na olympijské hry, či uzavřením daňových mezer v zákonodárství.

Roku 2011 zavedla britská vláda vlastní "férový stabilizátor cen DPH". Ten určuje, že ceny pohonných hmot mají růst v souladu s inflací a každým rokem o 1 penny (30 haléřů) na litr, avšak nikoliv v obdobích, kdy jsou vysoké. ZDE

0
Vytisknout
6111

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2012