Konopí poškozuje mozek mladistvým

28. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Mladiství, kteří pravidelně kouří konopí, jsou ohroženi trvalým poškozením své inteligence, schopnosti se soustředit a paměti. Vyplývá to z výzkumu trvajícího téměř čtyřicet let.

Dlouhodobá studie, která sledovala skupinu 1000 osob od narození do věku 38 let přinesla podle vědců první přesvědčivé důkazy, že konopí má jiné a škodlivější dopady na mladý mozek než na mozek dospělého člověka.

Videozáznam Mozartovy opery Figarova svatba z Glyndebourne

27. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

< Záběr z představení

můžete sledovat a poslouchat z nahrávky ZDE, až do 2. září. Je to neuvěřitelně energická, ironická a vlastně drze oplzlá :) erotická komedie o mezilidské manipulaci. Nemluvě o té senzační hudbě.. (JČ)

Jedete do Británie? Užijete si to!

28. 8. 2012 / Zdeněk Sokolík

čas čtení 10 minut

Už tomu budou brzy 3 roky, co žiji ve Velké Británii. Vlastně v Anglii, která nesnáší cizince, Evropskou unii, Skotsko a vlastně i sebe samotnou. Nemohu si pomoci nenapsat vlastní hořkou zkušenost s přístupem zdejšího politického establišmentu k výskytu Čechů a Slováků v této "skvělé" zemi. Byl bych rád, kdybychom si my Češi v té naší malé a hezky zkorumpované zemičce, kde si naši šaškatí politici hrají v Česku oblíbenou hru "Já na bráchu, brácha na mně" a kde se význam slova morálka teprve pomalu a bolestivě utváří, uvědomili, že není vše zlaté, co se z dálky za mořem třpytí. Kdo tedy jede do Velké Británie ať už za prací, dávkami nebo třeba jenom za změnou životního stylu, tak to vás lidičky nejspíš zklamu, protože se zdejší situace ve vztahu k cizincům má zhruba takto:

Soudní rozhodnutí o smrti Rachel Corrie je "hluboce znepokojující"

28. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Rodina americké aktivistky Rachel Corrieové, kterou v březnu 2003 rozdrtil v Izraeli buldozer, charakterizovala jako "hluboce znepokojující" rozhodnutí izraelského soudce, že šlo o nehodu, za niž izraelský stát nemůže. Soudce Oded Gershon u obvodního soudu v Haifě odmítl občanský soudní spor, který vedla rodina Rachel Corrieové. Podle soudcova rozhodnutí se mladá Američanka "sama přivedla do nebezpečné situace" a její smrt nezpůsobilo zanedbání od izraelského státu ani armády.

Corrieová se pokoušela zabránit zbourání palestinského příbytku v městě Rafah na hranici Gazy a Egypta.

CESTA:

Diskuse o církevních restitucích

28. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Aktuální diskuse týkající se problematiky majetkového vyrování státu s církvemi, "Církevní restituce -- náprava nespravedlnosti či politická svévole?" se koná už zítra, ve středu 29. srpna 2012 od 18:00 v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR (Sněmovní 1, Praha 1, místnost č. 205); spolupořadatelem je Friedrich-Ebert-Stiftung e.V., zastoupení v České republice.

V panelu se zúčastní Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub, historik Jan Křen, evangelický farář Miloš Rejchrt, ekonom pražského arcibiskupství Karel Štícha a místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Lubomír Zaorálek. Moderuje Vít Klepárník.

Diskuse s koná v souvislosti s druhým kolem jednání o problému majetkového narovnání státu s církvemi na půdě Poslanecké sněmovny, které proběhne příští týden. Připomínáme, že účast na diskusi je možná jen s platným dokladem totožnosti.

Pákistánští muslimové vystoupili na ochranu dívky s Downovým syndromem, obviněné z rouhačství

28. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Čelní představitelé islámu v Pákistánu v pondělí vystoupili na podporu jedenáctileté dívky s Downovým syndromem a sníženou inteligencí, která byla uvržena do vězení za údajné znesvěcení koránu. Vysocí islámští duchovní bezprecedentně odsoutili zákon o rouhačství, který podporují extremističtí mullahové.

Celopákistánská rada Ulema, střechová organizace muslimských duchovních a učenců, jejíž členy jsou i příslušníci fundamentalistických organizací se spojila s Pákistánskou ligou pro dialog mezi církvemi, jejímiž členy jsou křesťané, sikhové a příslušníci dalších náboženství, a požaduje spravedlnost pro jedenáctiletou Rimšu, která je obviňována z rouhačství. Požadují také, aby ti, kdo vznesli toto falešné obvinění, byli potrestáni.

Americký prodej zbraní do zahraničí r. 2011 zahrnoval tři čtvrtiny objemu globálního obchodu se zbraněmi

28. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Americký prodej zbraní do zahraničí se r. 2011 ztrojnásobil. USA prodávaly zbraně především zemím v Perském zálivu, obávajícím se rostoucí moci Íránu.

V roce 2011 Spojené státy prodaly do zahraničí zbraně v hodnotě více než 66,3 miliard dolarů. Bylo to více než tři čtvrtiny celkového objemu globálního obchodu se zbraněmi, jehož hodnota byla r. 2011 85,3 miliard dolarů. Rusko bylo na chabém druhém místě; celkem Rusko prodalo do zahraničí r. 2011 zbraně v hodnotě 4,8 miliard dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rada České televize nezvládá svou agendu a plnění zákona o ČT

28. 8. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 11 minut

Důkazem toho je neuvěřitelné zpoždění Rady při vyřizování stížností na porušení Kodexu i zákona o ČT. Vrší se jí od února nevyřízené od jednotlivců i firem - k dnešnímu dni je jich "evidovaných" 26, stížnost autora tohoto článku na šlendrián v útvarech generálního ředitele Dvořáka, doručená Radě 15. 8. 2012, Rada pro jistotu "zapomněla" i evidovat.

Například stížnost advokátní kanceláře Šachta a Partners na reportáže, týkající se kauzy předražených jízdenek Dopravního podniku hl.m. Prahy leží v sekretariátu Rady ČT od 3.2.2012. Stížnost pojišťovny Generali na pořad Reportéři 2.4.2012 je nevyřízena od 2. 5. 2012. A zůstanou nevyřízené ještě minimálně měsíc. Stížnost Petra Uhla na uvedení nepravdivých informací, kterou Rada bude definitivně vyřizovat ve středu, je z 29. 5. 2012. Stejně tak stížnost RRTV (Tesař) na (dez)interpretaci volebních preferencí v souvislosti s politickými kauzami ležela na Radě od 28.6.2012. Vyřízena bude ve středu. Stížnost M. Jílka na nečinnost ČT při vyřizování korespondence leží na Radě od 25.6.2012 - prozatím bez odpovědi.

Přesto Rada na svém posledním zasedání 8. 8. 2012 JEDNOMYSLNĚ schválila usnesení č. 193/14/12, v němž říká: "Rada bere na vědomí informace předsedy Rady ČT, že k dnešnímu dni nebyly zjištěny žádné nesplněné úkoly, vyplývající z plnění usnesení ze zápisů z jednání Rady."

STÍŽNOST RADĚ ČT NA NEZÁKONNOST ODPOVĚDI GENERÁLNÍHO ŘEDITELE ČT DVOŘÁKA

Česká televize není správní orgán veřejné moci, podle Kodexu se musí její zaměstnanci chovat vždy - i na facebooku

28. 8. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 38 minut

19. 6. 2012 jsem zaslal stížnost generálnímu řediteli ČT ing. Petru Dvořákovi na porušení Kodexu České televize zaměstnancem ČT při avizování pořadu Události na sociální síti Facebook. Česká televize mi na stížnost odpověděla podle správního řádu, i když k tomu není aktivně legitimována, protože není součástí veřejné moci. Stížnost odmítla, s poukazem na přípustnost nadsázky ve zpravodajství... UFFF.

Obrátil jsem se proto na Radu ČT se stížností na generálního ředitele, ale Rada nejspíše text stížnosti ztratila, protože stížnost nezaevidovala mezi došlé. UFFF UFFF.

Britská veřejnost netuší, co znamená znásilnění

28. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V souvislosti s medializovanými obviněními ze znásilnění, spojenými s Julianem Assangem, se v Británii medializovala i otázka souhlasu s pohlavním stykem. Z průzkumu Amnesty International vyplynulo, že 37 procent Britů se domnívá, že žena sama nese odpovědnost za své znásilnění, když neřekne "ne" dostatečně jasně. Jen 69 procent mladých Britů uvedlo, že by se nepokusili o sex s někým, kdo ho nechce, a pětina jich odpověděla, že by se pokusili o sex s někým, kdo spí. Jen 77 procent mladých mužů souhlasilo, že mít pohlavní styk s někým, kdo to odmítne, je znásilnění. V roce 2009 bylo zjištěno, že třetina dívek ve věku od 13 do 17 let, které mají partnerský vztah, byla nucena tolerovat sexuální styk, který si nepřály, a každá šestnáctá byla znásilněna.

Mnoho mladých lidí je šokováno, že souhlas s pohlavním stykem může být zrušen - to, že jste měli pohlavní styk s někým v minulosti, anebo že jste ho začali, neznamená že to nemůže skončit v kteroukoliv chvíli.

Mnoho mladých žen se vyjádřilo, že často pohlavní styk nechtějí, ale nevědí, jak říct ne anebo "přestaň".

Problém by měla řešit dobrá vzdělávací kampaň ve školách, argumentuje Emine Saner v deníku Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský ministr financí by měl být vyhozen nebo přesunut do jiné funkce

28. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Autor britských vládních škrtů, ministr financí George Osborne, by měl být zbaven funkce. Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění si to myslí 48 procent britských voličů. Osborne má popularitu minus 32 bodů. 39 procent osob, které ve volbách r. 2010 hlasovaly pro konzervativce, zastává názor, že by měl být Osborne zbaven funkce ministra financí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Lidé navrhují, jak by měl Pavel Bém odpracovat předraženou Blanku

28. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva iniciativy Auto*Mat

PRAHA -- Převádět lidi přes nebezpečné křižovatky, propagovat pěší a cyklistickou dopravu a rozumné používání aut nebo slepovat skartované dokumenty magistrátu. Takové jsou některé z nápadů Pražanů na veřejně prospěšné práce, které navrhují pro bývalého primátora. Pavel Bém prohrál sázku s iniciativou Auto*Mat. V roce 2007 slíbil, že odpracuje 50 hodin, pokud se tunel Blanka prodraží oproti vyhlášené ceně veřejné zakázky. Bém zatím na výzvu, aby přiznal svou chybu, nereaguje. Lidé mohou stále přidávat své tipy na webu Auto*Matu.

28145

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Zpotvořený Baťa

28. 8. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Co paměť sahá, s prodáváním za ceny končící devítkou začal v Československu předválečný průmyslový hegemon Tomáš Baťa, který využil psychologický objev, že stojí-li něco 99, 90 korun, člověk má pocit, že je to levné -- nestojí to přece ještě stovku. Ačkoli tenkrát šlo vlastně také o sofistikovanou a kultivovanou formu ohlupování nakupujících, byla to přece jen poctivější hra, než dnes. Tomáš Baťa totiž skutečně nechal nakupujícího, aby inzerované haléře ušetřil. Jak ale nazvat reklamní pracovníky, kteří používají tutéž praktiku v době, kdy byly haléře zrušeny?

(Tuto cenovku jsem vyfotil v jednom královéhradeckém Tescu. Tesco tuto techniku používá i v jiných českých městech. Platíte-li kartou, halíře vám samozřejmě účtují přesně. Když platíte v hotovosti a kupujete jen tuto jednu inzerovanou věc, inzerovanou částku vám zaokrouhlí směrem nahoru, v tom případě jde tedy o klamavou reklamu.)

George Soros se zbavil všech akcií finančního průmyslu

28. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Americký miliardář George Soros se zbavil všech akcií finančních institucí, které měl ve svém portfoliu. Vyplývá to čtvrtletní zprávy pro americký burzovní regulační úřad (Securities and Exchange Commision, SEC).

Soros prodal své podíly ve společnostech Citigroup, J.P.Morgan a Goldman Sachs. Ale vyřadil i akcie technologických společností Dell a Intel.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Extrémně nečistí

27. 8. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Krátce před volbami se objevila zpráva o pronikání organizovaného zločinu do státní správy. Bylo to koncem května roku 2006 a hysterická medializace této "senzace" výrazně ovlivnila výsledky parlamentních voleb. Nic se neprokázalo, nic se nevyšetřilo.

Jaká je situace v poslední době? Zpráva BIS bije na poplach. Organizovaný zločin se státní správou neprorůstá, již je s ní údajně propojen.

"V řadě měst jsou vlivové skupiny schopny zasahovat do rozhodování zastupitelstev a eliminovat vliv funkcionářů samosprávy, kteří jim nevycházejí vstříc," je mimo jiné uvedeno ve zprávě BIS.

"Členové kriminálních struktur přitom aktivně vyhledávali zejména kontakty na příslušníky Policie České republiky a pracovníky Celní správy ČR s cílem připravit si prostor pro korupční aktivity, které by měly následně sloužit ke krytí páchané trestné činnosti a ztížení odhalení a dokumentace Policií ČR", pokračuje velmi neutěšené čtení, které se nedoporučuje před spaním.

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky

28. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta



Křesťansky orientovaná ekonomka Květa Pohlhammer Lauterbachová, absolventka VŠE - obor finance, se místo akademické dráhy věnovala od 90. let podnikání a s Vítem Jedličkou, zakladatelem občanského sdružení Reformy.cz a předsedou Strany svobodných občanů v Královéhradeckém kraji, debatovala na témata: Obecně prospěšná ekonomika jako varianta ke kapitalismu a socialismu, vztah práce, mezd, rodiny. Současná finanční situace, globální trhy, centralizace a decentralizace ekonomiky v rámci efektivní ekonomiky.

Předchozí debaty:

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

Stařecké radosti

28. 8. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Odlož hněv a zanech rozhořčení, nevzrušuj se, ať se nedopustíš zlého. Trommler oznamuje: V horní a dolní komoře zostra fičí stranické plynové vichry; přou se všeznalci do krve, koho vycpat na věky věků k radosti a poučení nehodného lidstva. Škoda velikána šoupnout do pece ku spálení (grilparta zapěje na rozlúčku, dvě tři písničky navíc --jako bonus) či ho skutálet v rakvi do jámy k potravinovému přírodnímu řetězci. Jak by se vyjímal v senátu či parlamentu vycpaný politický genius?

Maďarsko: Vražda blond policistky vyvolala vlnu nenávisti vůči Romům

28. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V Maďarsku někdo znásilnil a zavraždil atraktivní blonďatou policistku. Veřejnost v reakci na to propadla vlně nenávisti vůči "cikánskému vrahovi", tj. "sprostému podezřelému" a celé jeho etnické skupině. Protiromský rasismus zasáhl i střední třídu a teď se dokonce diskutuje o znovuzavedení trestu smrti.

Požár venezuelské rafinérie pokračuje, ceny ropy rostou

28. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Již třetí den včera pokračoval požár největší venezuelské rafinérie Amuay, která je součástí druhého největšího rafinérského komplexu na světě. Kvůli neštěstí a také kvůli uzavření čtvrtiny amerických produkčních kapacit v souvislosti s tropickou bouří Isaac začaly stoupat ceny ropy a ropných produktů. Futures benzínu v USA zdražily o 3,15% a překročily hranici 3,17 dolaru za galon.

Sport

28. 8. 2012 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Profesionalizace a komercializace sportu je v kapitalismu nevyhnutelná. Žádná dobrá vůle, žádná rozumná úvaha zde nepomohou. Ostatně ani v jiných oborech lidského počínání, jako jsou například války či automobilizace.

Britská policie špehuje miliony řidičů, ale systém jí naštěstí (zatím) řádně nefunguje

27. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéfové britské policie přiznali, že jejich špehovací systém, který zaznamenává a ukládá podrobnosti o každodenních jízdách automobilem milionů motoristů, nefunguje všude.

Policejní šéf, který koordinuje rostoucí síť více než 5000 policejních kamer, které na silnicích a na ulicích zaznamenávají pohyb asi 16 milionů automobilů, přiznal, že síť není dobudována a v různých částech Británie v podstatě neexistuje.

Turecko si vzalo syrské uprchlíky jako rukojmí

27. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Během invaze do Iráku a následných nepokojů/občanské války tamtéž přijala nevelká Sýrie asi 200 000 uprchlíků ze sousední země. Teď se však dozvídáme, že mnohem větší Turecko nemůže přijmout více než 80 000 syrských uprchlíků, když hned vedle zuří občanská válka, kterou pomohlo rozpoutat. Turecké úřady uzavřely hranici a hned bezprostředně poté zůstalo na syrské straně na 7 000 uprchlíků před boji, kteří jsou odkázáni na to, co si sami seženou v olivových hájích.

Nejasná motivace masakru 17 Afghánců

27. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Taliban usmrtil v Afghánistánu 17 civilistů - údajně tím, že jim prořízl hrdlo. Došlo k tomu ve vzdáleném a divokém koutě afghánské provincie Helmand, o níž přiznávají vládní mluvčí, že tam nemají vůbec žádnou kontrolu. Důvod, proč došlo k masakru je udáván buď jako konflikt mezi dvěma veliteli Talibanu ohledně žen, nebo jako hněv Talibanu kvůli večírku, kde se hrála hudba a tančilo se, anebo jako útok Talibanu na osoby podezřívané z udavačství pro vládu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pozastavte změny v pražské MHD

27. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Vážený pane primátore,

obracíme se na Vás se žádostí o pozastavení změn, které k 1. září tohoto roku chystají Dopravní podnik HMP ve vedení linek MHD, dokud nebudou řádně projednány s veřejností -- uživateli MHD, a kompetentními zástupci městských částí.

Se znepokojením jsme zaznamenali skutečnost, že v rámci tohoto "úsporného opatření" mají být výrazně omezeny spoje a změněno vedení linek MHD, podle nichž rodiče často vybírají školy pro své děti a dospělí zase přihlížejí k dopravní dostupnosti při výběru svého zaměstnání.

Církevní restituce a Jana Šilerová

28. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Tímto bych rád poděkoval paní Janě Šilerové, biskupce olomoucké diecéze z Církve československé husitské za její pohled na církevní restituce. Jsem rád, že i z řad ostatních církví se ozývají hlasy na toto téma, píše Jiří Bátěk.

Paní Šilerová je spjatá čtyřicetiletou praxí s životem ve své církvi. Je tedy od "fochu", a proto ji nelze podezírat ze zaujatosti od "nevěřících".

Rozhovor paní Šilerové se zástupcem katolické církve panem Holubem doporučuji ke zhlédnutí ZDE (úvodní politikaření je možno klidně přeskočit):

Skandální výroky kardinála Vlka

26. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Kardinál Vlk mne velmi zklamal. Až dosud jsem ho považoval za člověka, který může v české římské církvi poněkud vyvažovat asociálnost současného primase Dominika Duky. Jeho přirovnání kampaně sociální demokracie, mířící proti bohatnutí církve z tzv. restitucí, k nacistické nebo stalinské propagandě je naprosto skandální.

Sociální demokracie byla vždy v různých zemích jak bojovnicí proti bohaté a mocné církvi, proti klerikalismu, tak zároveň obětí komunistických, fašistických a zejména nacistických režimů. Je téměř jisté, že sociální demokracii blízký prezident Masaryk, který pojímal moderní dějiny západní Evropy jako boj demokracie s katolickou teokracií, by dnes byl vehementně a v souladu se svým pojetím křesťanství proti církevním restitucím.

Je proto snad masarykismus blízký komunismu či nacismu?

To už není jen hloupost

27. 8. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Poslední dny je v kursu vývoj cen pohonných hmot v ČR, resp. benzinu a nafty. Jak se ze zpráv a denního tisku dozvídáme, ceny benzinu, potažmo nafty, rapidně rostou a není výjimkou, že se na některých místech v republice přehouply přes 40 ti korunovou hranici. Je to alarmující zjištění zvláště, když už se v kuloárech vlády a PS vedou debaty, zda je to normální, zda s tím lze něco dělat, jak a čím je tato cena ovlivněna.

Konec levné ropy je nesporným faktem

27. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Finanční společnosti poukazují na znepokojující vzorec vývoje světové ekonomiky. Pokaždé, když se začne světová ekonomika dostávat z recese, vede to k zvýšení ceny ropy, což hospodářské oživení zase zbrzdí.

Cena surové ropy Brent minulý týden vyskočila na úroveň 115 dolarů za barel. Ceny benzínu v Německu a ve většině Evropy jsou na rekordní úrovni.

Nátlak na britského ministra financí, aby snížil daň z pohonných hmot

27. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Aktivistická skupina Taxpayers' Alliance zahájila v Británii kampaň proti tomu, co označuje za "přehnaně vysoké" zdanění pohonných hmot, které platí britští motoristé. Organizace se spojila s Asociací prodejců benzínu, která zastupuje nezávislé prodejce benzínu, ve snaze vyvíjet tlak na vládu. Požaduje, aby ministr financí zastavil zvyšování daní z pohonných hmot do roku 2015. Mluvčí ministerstva financí se vyjádřil, že ministerstvo "už podniklo kroky na pomoc motoristům" a že v devíti zemích EU je cena benzínu vyšší než v Británii. Taxpayers' Alliance to zpochybňuje.

Válka proti motoristům je mýtus, tvrdí levicový think tank

27. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Válka, kterou prý proti motoristům vede britská vláda, je mýtus. Daně z pohonných hmot by měly být zvýšeny bezodkladně, konstatuje analýza britského Institute for Public Policy Research. Je také nutno zavést poplatky z každého ujetého kilometru a poplatky za vjezd automobilem do ucpaných měst, aby se tak získaly peníze pro veřejnou dopravu.

Institut varuje, že cestující autobusy a vlaky jsou zasaženi tvrději než automobilisté v důsledku rychle rostoucích cen jízdenek. V červnu odložil britský ministr financí zvýšení daně z pohonných hmot o 3 pence na litr ze srpna 2012 na leden 2013, ustoupil tlaku na ochranu rodin během hospodářské krize. Avšak v srpnu bylo oznámeno, že jízdné na železnici stoupne v novém roce na některých trasách až o 11,2 procent a průměrně o 6,2 procenta.

Politika levného benzínu nemá žádnou budoucnost

27. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Daň uvalená na spotřebu benzínu je v Evropě výrazně vyšší než v USA. To je také považováno za důvod, proč se evropské automobily vyznačují nižší spotřebou než americké protějšky. A to je zase důvod, proč už před lety Hirschova zpráva amerického ministerstva energetiky vyzývala k tomu, aby v rámci přípravy na ropný zlom bylo dosaženo alespoň evropské efektivity spalovacích motorů.

To naše české -ování...

28. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Že se Přemysl Sobotka vyjadřuje k počešťování příjmení, je jeho volba. Dělal by ale velkou chybu, kdyby zůstal u politické stránky věci a neobrátil se na jazykovědné autority, aby jeho názor podpořily. Bohužel se totiž komentáře problému českého -ování (ano, je to problém) nevyhnou emotivnímu tónu na úkor věcnosti a nepřesnostem, které zkreslují podstatu věci. To platí i pro článek Štefana Švece nebo Bohumila Doležala v Reflexu (posledně jmenovaný text, plný omylů, je vypjatě emotivní již svým nadpisem "Nedobrovolné přechýlení by mělo být trestné" a vcelku nestojí za vážné zamyšlení), míní Jana Valdrová.

Příjmení je něco jako značka; přechylovací sufix s koncovkou -ová je může změnit k nepoznání. Sobotka jde správným směrem. Důvody pro uzákonění možnosti volby mezi přechýleným a nepřechýleným tvarem příjmení jsou tyto:

Totální privatizace zdravotnictví?

27. 8. 2012 / Boris Valníček

čas čtení 2 minuty

V posledních dnech mne zaujaly celostránkové inzeráty jakési firmy Agel -konkretně to bylo v Právu. Objevily se tam několikrát po sobě: mapa republiky s vyznačením nemocnic, lékáren, byla toho řada - má to být vlastnictví firmy. Poněkud podivná záležitost. Co s tím?

Odborníci na vodní zdroje: svět bude muset přejít na vegetariánskou stravu

26. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Čelní odborníci na vodní zdroje vydali své dosud nejvážnější varování ohledně globálních zásob potravin. Upozorňují, že obyvatelstvo světa bude během nadcházejících čtyřiceti let zřejmě muset téměř úplně přejít na vegetariánskou stravu, nemá-li docházet ke katastrofálnímu nedostatku.

Lidé získávají dnes 20 procent bílkovin v potravě z výrobků ze zvířat, ale to bude zřejmě muset poklesnout na pouhých pět procent, má-li svět uživit další 2 miliardy lidí, které na planetě Zemi budou žít v roce 2050.

Bývalí izraelští vojáci svědčí o systematickém týrání palestinských dětí

26. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Více než 30 bývalých izraelských vojáků publikovalo svá svědectví týkající se týrání palestinských dětí během vojenských operací a zatýkání.

Brožura, kterou vydala organizace Breaking the Silence, věnující se vydávání každodenních svědectví o činech izraelské armády na okupovaných územích, obsahuje popisy bití, zastrašování, ponižování, verbálního týrání a fyzického zraňování palestinských dětí. Většina z nich je podezřívána, že házela na izraelské vojáky kamením.

Internet "vede k tomu, že se navzájem neposloucháme"

26. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Na světové konferenci spisovatelů v Edinburku tento týden vyjádřil tento týden autor Patrick Ness pochybnosti, zda je skutečně pravda, že internet nám dnes umožňuje mnohostranou, tolerantní diskusi. Naopak argumentoval, že podle jeho zkušeností vedl vznik blogosféry k posílení extremistických postojů a názorů. Už se navzájem vůbec neposloucháme. Internet totiž posílil postavení dogmaticky zaměřených aktivistických skupin. Lidé dnes čtou jen ty blogy a ty internetové stránky, které je utvrzují v jejich vlastních názorech. Virtuální komunity, na rozdíl od komunit skutečných lidí, které jsou pod tlakem přijímat kompromisy, mají silnou tendenci organizovat se kolem základen, které potvrzují jejich předsudky.

Mimo jiné je to způsobeno přehnaně častým používáním zájmene "já" v blozích a všeobecně v diskusích na internetu. Internetem se tedy šíří jen zesilované ozvěny dogmatismu. Opravdu nebezpečné jsou stránky provozované lidmi téhož názoru, kteří si ve všem navzájem notují a nikdy je nenapadne posoudit své postoje z opačného úhlu pohledu. Dogmatické a konfliktní postoje, které se šíří na internetu, pak přejímá mainstreamový tisk.

Podrobnosti ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

31005