Británie hodlá spor o Assangeho azyl řešit diplomatickou cestou

27. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Británie oznámila, že ctí závazek dosáhnout diplomatického řešení sporu vzniklého kvůli přítomnosti Juliana Assangeho na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Snaží se tak snížit napětí vyvolané touto kauzou.

Zakladatel serveru WikiLeaks žije na pozemku velvyslanectví více než dva měsíce a pokouší se tak vyhnout extradici do Švédska, kde má být vyslechut kvůli obvinění ze znásilnění.

Ekvádorský prezident Rafael Correa v sobotu oznámil, že Británie odvolal hrozbu proniknutí na pozemek velvyslanectví za účelem zatčení Assangeho, jemuž Ekvádor udělil politický azyl, a že nyní považuje "nešťastný incident" za uzavřený.

Correa reagoval na ujištění britské strany, že velvyslanectví nevyhrožovala a že se cítí být vázána Vídeňskou úmluvou, která chrání neporušitelnost diplomatických prostor.

Když Británie naznačila, že jí jistý domácí zákon umožňuje v mimořádné situaci odebrat budově status velvyslanectví, vyvolalo to v Ekvádoru, kde je ve shodě s latinskoamerickým územ území velvyslanectví považováno za extrateritoriální území daného státu, rozzuřenou reakci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6218

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2012