Turecko donutilo syrské dopravní letadlo přistát v Ankaře

10. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Turecko obdrželo výzvědné informace, že syrské dopravní letadlo, které letělo z Moskvy do Damašku, má na palubě "necivilní náklad", uvedl, turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu. Turecko stihačkami donutilo syrské dopravní letadlo přistát v Ankaře. Davutoglu uvedl v turecké televizi, že Turecko je podle mezinárodního práva oprávněno vyšetřovat civilní letadla, o nichž existuje podezření, že převážejí vojenský materiál.

Turecký úřad pro civilní letectví také zakázal tureckým civilním letadlům používat syrský vzdušný prostor, protože "není bezpečný", uvedla turecká televize.

Napětí mezi Tureckem a Sýrií je vysoké. Turecké jednotky posílily svou přítomnost podél cca 900 km dlouhé hranice se Sýrií a opětují za poslední týden palbu ze Sýrie, kde jednotky prezidenta al Assada bojují se vzbouřenci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Poučení z historie státní zadluženosti

Financial Times: Politika škrtů nedopadne dobře

10. 10. 2012

čas čtení 5 minut

Co se stane, když velká ekonomika s vysokými přijmy, zatížená vysokou mírou zadluženosti a nadhodnoceným, fixovaným kurzem své měny se pokusí snížit svou zadluženost a stát se znovu konkurenceschopnou? Je to situace, v níž jsou dnes Itálie a Španělsko. Relevantní poučení je to, co udělala Británie v období mezi dvěma světovými válkami, píše známý ekonomický komentátor Martin Wolf v deníku Financial Times.

Británie měla těsně po první světové válce zadluženost ve výši 140 procent svého HDP a ceny, které se ve srovnání s předválečnou úrovní zdvojnásobily. Britská vláda se rozhodla vrátit obojí, dluh i ceny, k zlatému standardu předválečné parity, a učinila to r. 1925.

Novinky.cz: Vhodit přetrhnutý lístek do urny zavedeným stranám nijak neuškodí, spíš naopak

10. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Hnutí za přímou demokracii nabádá nespokojené voliče, aby přišli k volbám a odevzdali přetržený hlasovací lístek té strany, která podle nich "nejvíc škodí demokracii". Počet neplatných hlasů se pak zveřejní. Politolog Michal Pehr z Masarykova ústavu AV ČR tuto formu protestu považuje za nešťastnou. "Tyto hlasy propadnou, je to obdobná situace, jako když člověk nejde k volbám," řekl Novinkám.

Navíc může [tento návrh] pomoci velkým stranám, proti kterým iniciativy protestují. "Kdyby se to rozšířilo ve větší míře, nahraje to zavedeným stranám. Jejich voliči jsou totiž disciplinovaní a takto se jejich podíl zvýší," argumentuje Pehr. Pehr odmítl argument, podle kterého voliči odevzdáním přetrženého lístku ovlivní finanční odměny kandidujících subjektů. "V případě krajských voleb dostávají strany příspěvek jenom za mandáty, nikoli za hlasy," dodal politolog.

Zdroj: ZDE

MMF: Škrty v hodnotě 1 libry vedou k poklesu hospodářské aktivity v hodnotě 1,30 libry

10. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Upozorňuje na to konzervativní komentátor Simon Jenkins v dnešním deníku Guardian:

MMF právě předpověděl, že se Británie vrátila do recese a měla by přestat realizovat rozpočtové škrty. Škrty v hodnotě jedné libry prý nevedou k poklesu hospodářské aktivity o 50 pencí, jak se MMF domníval dosud, ale k poklesu hospodářské aktivity nejméně o 1,30 libry. Násobící důsledky rozpočtových škrtů tak vedou k deflační spirále. To není ideologie, ale matematika katastrofy.

K Jenkinsově analýze se vrátíme. Zdroj: ZDE

Finanční krizi lze vyřešit jedině tištěním peněz

10. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Konzervativní komentátor Simon Jenkins podporuje Adaira Turnera jako kandidáta na funkci nového šéfa Anglické banky. Upozorňuje, že tržní síly nejsou schopny řádně ocenit riziko, jak jsme toho právě dramatickým způsobem svědky, a vedou ekonomiku do nestability. Úkolem regulace, argumentuje Turner, je omezit přehnaný růst a minimalizovat hospodářská pokles tak, jak to doporučoval Keynes. Regulace měla varovat politiky, že hrozí vznik dluhových bublin.

Turner usiluje v tomto smyslu o "rekonstrukci ekonomiky". V současnosti souhlasí Turner s MMF, že Británie škodlivě vytvořila ve své ekonomice deflaci. V červenci řekl v měnovém výboru Anglické banky, že Británie čelí pasti absence likvidity a že kvantitativní uvolňování "nemá žádný dopad na chování ani na poptávku". Pokusy ministerstva financí použít bank k stimulaci ekonomiky jsou "neefektivní". Potvrdil tak, že nynější recesi v Británii vyvolala vláda.

Turnerův osobnější názor je, že by Británie měla uvažovat o tom, zda by její dluh měl nyní být "monetizován" - financován otevřeným tištěním penběz a ne pouhou koupí bankovních obligací v liché naději, že to bude stimulovat poptávku. Turner svým způsobem podporuje rozhazování natištěných peněz z vrtulníků, což doporučovali J.M. Keynes a Milton Friedman. Turner poukazuje na to že skutečné tištění peněz - ne jen předstírání, že je tiskneme - by nevedlo k zvýšení vládní zadluženosti. Je to čistá inflace a muselo by se to dělat opatrně, ale v dnešní situaci je to jako lití oleje to motoru, který se zadřel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čeho si škrti nevšimli

10. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

KD│ Spory o smysl rozpočtových škrtů jsou do značné míry spory o fiskální multiplikátor. Ten vyjadřuje poměr změny ve vládních výdajích oproti změně ve výkonu ekonomiky. Zastánci škrtů vytahují staré statistiky a tvrdí, že se v případě vládních rozpočtových škrtů zmíněný ukazatel pohybuje někde na úrovni 0,5 - tj. snížení vládních výdajů o jeden procentní bod vede ke snížení výkonu ekonomiky o polovinu bodu. Podle jejich teorií tedy je možno za jinak stejných podmínek (konstantní výše daní například) snižovat výdaje rychleji než příjmy, protože výkon ekonomiky klesá výrazně pomaleji než vládní výdaje.

Vtip je ovšem v tom, že tyto "přesné" statistiky se zpravidla týkají zemí, které a) mohly vyvážet na mezinárodní trh nepostižený celosvětovou krizí, nebo v případě předválečné Británie na chráněný trh v koloniích, b) mohly devalvovat národní měny a tím zvýšit konkurenceschopnost. Ani jedno z toho se dnešních ekonomik v eurozóně netýká. Ty které jsou na tom relativně dobře proto vykazují hodnotu multiplikátoru kolem 1 ("nula od nuly pojde"), zatímco ty, jež jsou na tom opravdu špatně, dosahují hodnot až kolem 2. To znamená, že každé procento škrtů způsobí například ve Španělsku pokles HDP o více jak dvě procenta - viz tabulka výše. Jinak řečeno, tímto způsobem se ekonomiky za krize nikdy nedokážou dostat z problémů způsobených zadlužením, ale budou se do nich propadat stále hlouběji.

Volební Plašmuškové, volte!

10. 10. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Kluci a děvčata odření životem vyrazí vstříc k voličským urnám, urnový háj to na pohled, krása nesmírná! Opotřebované mládí má zase po půstu naději učinit chatrč na volební dareby a štramandy! Rozdávat se budou fendanové bonbony, sliby a naděje v kornoutech z jedlého papíru. Netlačit, na všechny se dostane.

Česká spořitelna: "Dodržujeme zákon o ochraně informací a bankovní tajemství"

10. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Klára Pačesová z České spořitelny poslala oficiální reakci své organizace na článek Jana Hutaře, zveřejněný v BL s názvem "Poslanci, jak můžete vyjadřovat důvěru TAKTO zkorumpované a nekompetentní vládě?", konkrétně na tuto jeho pasáž:

Zavedení tzv. s-Karty jako způsobu výplaty dávek znamená hrubý zásah do práva na ochranu osobnosti chráněného čl. 10 Listiny základních práv a svobod. Nejde jen o to, že z výše rodičovského příspěvku, částky podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci dokáže i průměrný žák 4. třídy základní školy spočítat výdělek člověka a tyto údaje lze zneužít při stanovení podmínek pro nabídku jednotlivých bankovních služeb, ale i o to, že zavedením této karty nutí stát občana k uzavření smlouvy s Českou spořitelnou, jejíž součástí je výslovné vzdání se práva na ochranu bankovního tajemství, souhlas s evidencí každé bankovní operace, jakož i souhlas s tím aby o těchto operacích bylo informováno MPSV. To vše pod hrozbou, že bez souhlasu s těmito opatřeními se lidé k penězům nedostanou.

Česká spořitelna na to reaguje těmito slovy:

Česká spořitelna pracuje pouze s údaji, které jsou nezbytné pro otevření technického účtu a vyrobení sKarty, a to pochopitelně v souladu s obecně závaznými právními předpisy. ČS je při tomto zpracovávání povinna důsledně dodržovat veškeré povinnosti zpracovatele stanovené zákonem o ochraně osobních údajů. Je zcela běžné, že soukromoprávní subjekty plní za stát určité povinnosti a v rámci toho zpracovávají osobní údaje fyzických osob (např. exekutoři, notáři, stanice technické kontroly, soukromé subjekty oprávněné provozovat Czech Pointy atp.). Navíc je ČS bankou a veškerá uvedená data podléhají také bankovnímu tajemství upravenému zákonem č.21/1992 Sb., o bankách. ČS nedostává informace o životní situaci klientů, ty zůstávají na úřadech práce.

Gruzínci jsou líní, aneb Vítejte do klubu zklamaných voličů

10. 10. 2012 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 14 minut

Už je to týden, co gruzínský národ poprvé za dvaadvacet let své nezávislosti zvolil změnu vlády bez vojenského převratu a nepokojů. Jako občan Gruzie se dobře pamatuji, jak v roce 1992 tzv. gruzínská opozice (vyzbrojená ruskou armádou a tvořená také z kriminálů propuštěnými vězni) svrhla prvního zvoleného prezidenta Gruzie, nacionalistu Zviada Gamsachurdiu. V roce 1990 v Gruzii proběhly prezidentské i parlamentní volby. Tentkrát Gruzie byla součástí Sovětského svazu. V Gruzii byla stále rozmístěna početná ruská armáda podél turecké (NATO) hranice. Narodní hnutí bylo vedeno Zviadem Gamsachurdiou, Merabem Kostavou a dalšími disidenty, přesto dokázalo vyvolat svobodné volby a referendum. Proces urychlilo Rusko, které krvavě rozehnalo demonstrace odpůrců komunistického režimu 9. dubna v roce 1989. Dnes víme, že tento proces se odehrával za tiché podpory z  Moskvy. Centrální ulice hlavního Města Tbilisi lehly popelem, nebyla elektřina, plyn, potraviny. Moje rodina žila několik metrů od státní pekárny. Společně s bratrem jsme v noci museli přelézt zeď, abychom se vyhnuli dlouhé frontě lidí, a vzali co nejvíc chleba pro další příbuzné. Lidé vařili společné na chodbě svých paneláků.

Turecko vs. Sýrie

Aneb když zloděj křičí "chyťte zloděje"

10. 10. 2012 / Petr Schnur

čas čtení 7 minut

Turecko stupňuje nátlak na Sýrii a haraší na společné hranici zbraněmi. Údajně se jedná o odvetná opatření za odstřel tureckého území dělostřeleckými granáty, který si vyžádalo několik mrtvých. Podivné na celé záležitosti je hned několik věcí, podobně jako na celé syrské kauze.

Především je podivné, že země, která je v tísnivé situaci, provokuje a riskuje otevření další fronty, tentokráte vnější. Samozřejmě může ze strany syrské armády dojít k omylu, protože ozbrojení povstalci operují zpoza tureckých hranic, boje se konají v jejich bezprostřední blízkosti. Právě Turecko, které již léta beztrestně vědomě narušuje operacemi proti PKK irácké území, nejlépe ví, o co jde. Za první případ se syrská vláda obratem omluvila, dokonce ještě předtím, než se okolnosti případu začaly vyšetřovat. Jde přinejmenším o důkaz, že Sýrie nemá zájem na přímé konfrontaci. Na tureckou odvetu syrská strana nereagovala.

Kalousek čestným členem Iniciativy za demisi vlády

10. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Iniciativa za demisi vlády se rozhodla přijmout jako čestného člena do svých řad ministra financí pana ing. Miroslava Kalouska. K tomuto rozhodnutí jsem došli po kritickém zhodnocení jeho dosavadní činnosti, kdy jsme dospěli k závěru, že má největší podíl na diskreditaci vlády České republiky a tím maximálně napomáhá našemu úsilí o demisi této špatné vlády. Certifikát, který je v příloze jsme mu chtěli předat osobně 22.9.2012 na Festivalu za demisi vlády II v Praze na Karlově náměstí, ale pan ministr se omluvil a z důvodu pracovní zaneprázdněnosti se nedostavil. Na náš zdvořilý dotaz, kdy by bylo možné provést předání v budově Ministerstva financí, jsme se již, bohužel, odpovědi nedočkali. Proto jsme se rozhodli tuto skutečnost sdělit veřejnosti Vaším prostřednictvím.

Pavel Sántay - mluvčí Iniciativy za demisi vlády

Pohled starého dědka

10. 10. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Z dětství si matně pamatuji bratra mého dědečka. Podle všech pamětníků to byl děsně fajn chlap, který držel pohromadě širší rodinu. Zemřel v roce 1972 v šedesáti letech na srdeční vadu. O deset let později by ho patrně zachránili. Na zanedbanou rakovinu se ovšem většinou umíralo i tenkrát. O dvacet let později, kdy tento stav diagnostikovali mojí mámě, to už bylo zase jinak. Zachránili ji.

28266

Martina Pilová: Rodiče nás učili, že bez vzdělání nejde nic

10. 10. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 6 minut

Martině Pilové je třiadvacet. Má ročního syna Samuela, který, jak říká, je pro ni vším. S přítelem a Samuelem bydlí v Podbořanech. Rodiče Martiny se sice oba narodili na Slovensku, ale už dětství prožili v Čechách. "Táta vlastní soukromou stavební firmu a máma pracuje jako šička v jedné německé firmě," upřesňuje Martina.

Legitimita a smysl (ne)volby

10. 10. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Osobně k volbám zásadně chodím. S výjimkou druhého kola senátních voleb, kdy někdy opravdu nemám volbu. Ale to akceptuji jako cenu za volební systém, který považuji za rozhodně lepší, než povinně stranický.

Volit-nevolit? Něco dělat: s příkladem návrhů pro jedno z dalších setkání koncem tohoto týdne v ČR

9. 10. 2012 / Vladimír Rott

čas čtení 3 minuty

Přátelé,

zde je můj návrh bodů k diskuzi (= příprava našeho setkání [koncem tohoto týdne])

(1) sítě dobrých lidí, iniciativ, osobnostní (přičemž každý je osobnost, pokud chce a umí, nebo se tomu naučí, či už učí:)

-- (p.m.) jako sítě "horizontální" (pojem Langerův ZDE, pak i Mrázkův ZDE, a pak i Kužvartův ZDE:), ale v tom smyslu že všechny dnešní dimenze jsou/mají být rovnocenné, ne že je vynecháme => asi by byl dobrý jiný pojem, lidem srozumitelný

  • jejich (postupné) sblížení, propojení ("spojení")
  • KSČM je pro mě nejsvobodnější stranou v ČR, za niž se nikdo nemusí stydět

    9. 10. 2012

    čas čtení 4 minuty

    Nejen na blistech zřejmě stále platí, že Evropou obchází strašidlo komunismu, píše Josef Babor.

    Je před krajskými volbami a znovu platí ono pravidlo, všichni proti KSČM.

    Proti straně, která právě na krajské úrovni má nejméně skandálů s kupčením s veřejnými zakázkami. Ano, mnozí namítnou, že ve vedení středočeského kraje komunisté nezabránili kupčení dr. Rathovi. Organizovaná mafie v podobě vládních stran od roku 89 čerpá sílu z podnikatelského prostředí. Na úrovni krajů těžko hledáte firmy, v jejichž vedení nesedí lidé, jejichž odbornost není zatemněna politickým přesvědčením. V takovém prostředí pak uskutečnit férové výběrové řízení se pak stává takřka nemožné.

    Bojkot voleb je vědomým uvolněním prostoru sviním

    9. 10. 2012 / Miroslav Prokeš

    čas čtení 1 minuta

    Ano, tutéž otázku jsme v debatách řešili (a vyřešili) ve studentském hnutí Pražského jara 1968. Je-li politika svinstvo, zachováme si čisté ruce, když se od ní odvrátíme? Odpověď je v nadpisu, píše Miroslav Prokeš

    Dosáhneme třeba snového pětiprocentního podílu neplatných hlasů, média ho zaznamenají a tím to také skončí. Jsou senátoři, které do funkce zvolilo cca 10 procent oprávněných voličů daného okrsku. Podal snad kvůli tomu některý demisi?

    Když už takové expresívní výrazivo...

    10. 10. 2012 / Karel Dolejší

    čas čtení < 1 minuta

    Když už Miroslav Prokeš sahá k tak opravdu expresívnímu výrazivu, budiž připomenuto, že ti kdo vyzývají k nevolbě - pakliže v daném obvodě podle nich neexistuje kandidát reprezentující skutečnou změnu - tak činí proto, že podle nich patří ke sviním všichni, kdo se snaží dostat na volená místa. Tedy mají za to, že svině opoziční jsou zhruba stejnými sviněmi jako svině koaliční.

    A protože je často skutečností, že se opozice k erárnímu majetku ani k voličům nechová o nic lépe než vládnoucí strany, mají určitě nárok zastávat i takový názor a nebýt za něj neustále rádoby morální argumentací diskvalifikováni.

    Hranice svobody projevu?

    Britský mladík odsouzen za výrok na Facebooku

    9. 10. 2012

    čas čtení 1 minuta

    Dvacetiletý britský mladík Azhar Ahmed byl odsouzen k 240 hodinám komunitní služby a k pokutě 300 liber poté, co napsal na Facebook: "Všichni vojáci by měli zemřít a jít do pekla."

    Azhar Ahmed z Dewsbury v okrese West Yorkshire přiznal, že umístil výše zmíněný výrok na Facebook letos v březnu krátce poté, co v Afghánistánu bylo usmrceno šest britských vojáků. Nedomníval se však, že jeho výrok je urážlivý. Soud v Huddersfieldu ho však shledal vinným, že zveřejnil "hrubě urážlivou komunikaci". Jeho výrok vidělo nejméně 600 uživatelů Facebooku, takže způsobená škoda "byla podstatná". Ahmed zveřejnil svůj výrok mezi projevy soustrasti a úcty mrtvým vojákům. Kontroverzní výrok napsal v kontextu těchto vět: "Lidé tady řeční o mrtvých Vojácích! A co rodiny, které byly brutálně zabity? Ženy, které byly znásilněny? Děti, které byly rozřezány."

    Pákistánská dívka byla postřelena za to, že hájila vzdělání pro ženy

    9. 10. 2012

    čas čtení 1 minuta

    Malala Yousafzai, 14 se stala terčem útoku za to, že podporovala vzdělání pro dívky a poukazovala na zvěrstva, páchaná Talibanem. Postřelil ji ostřelovač z Talibanu cestou autobusem ze školy v městě Mingora v údolí Swat, které bylo r. 2009 scénou intenzivních bojů mezi pákistánskou armádou a Talibanem.

    Mluvčí Talibanu přijal odpovědnost za útok. Uvedl, že aktivismus dívky byl "obscénností", kterou bylo nutno zastavit.

    Řečtí protifašističtí demonstranti "byli mučeni"

    9. 10. 2012

    čas čtení < 1 minuta

    Patnáct osob, zatčených v Aténách, tvrdí, že byli podrobeni tomu, co jejich právník charakterizuje jako "ponižování ve stylu Abu Ghraib"

    Patnáct protifašistických demonstrantů zatčených v Aténách během střetu se stoupenci neonacistické strany Zlatý úsvit tvrdí, že je aténská policie mučila. Členové jiné skupiny pětadvaceti zatčených, demonstrujících na podporu antifašistů, uvádějí, že byli biti, donuceni svléci se donaha a ohýbat se před policisty a dalšími zatčenými demonstranty.

    Někteří demonstranti, zatčení při první demonstraci 30. září byli biti, policie na ně plivala, uhasínala o ně cigarety, natáčela je na jejich mobilní telefony, vyhrožovala, že záběry umístí na internetu a že poskytne jejich domácí adresy stoupencům hnutí Zlatý úsvit.

    V noci svítila policie zadrženým demonstrantům do očí lasery a baterkami. Ženy byly podrobovány sexuálnímu ponižování.

    Podrobnosti ZDE

    Je to složitější:

    O peníze jde také v politice až v první řadě

    9. 10. 2012 / Karel Dolejší

    čas čtení 6 minut

    Tak jako v ekonomice řada lidí pohlíží na současný stav očima teorií, které popisovaly stav před třiceti čtyřiceti lety, i v politice jsou často v oběhu kompletně zastaralé představy - ve skutečnosti ještě starší než zmíněné ekonomické floskule. Jednou z nich je chybný obraz toho, jak fungují současné politické strany. Velice užitečným korektivem zde může být třeba srozumitelně napsaný článek Jill Leporeové The Lie Factory. How Politics Became a Business (Továrna na lež. Jak se politika stala byznysem) v posledním záříjovém vydání časopisu The New Yorker.

    Co (ne)vypovídá o lenosti

    9. 10. 2012 / Marek Řezanka

    čas čtení 9 minut

    Debaty na Britských listech o (ne)možnosti (ne)volit a o aktivitě a pasivitě občanů ve vztahu k volbám a k politickému dění v zemi nabraly dva různé základní směry. Jeden z nich odkazuje na potřebu volit v rámci existujícího systému a pravidel, protože nevolit znamená rezignovat. Kromě volby připouští tento směr ještě založení vlastního politického subjektu, který se bude snažit prosadit své vize. Nejhorší jsou potom ti, kteří ani nezakládají nové strany, ani nejsou ochotni zvolit si z nabízeného menu možných zástupců.

    Nemají už víno..

    9. 10. 2012 / Petr Vařeka

    čas čtení 4 minuty

    Aktuální diskuse na BL jejíž ústřední otázka zní "Bojkotovat volby?", je odrazem dlouholeté společenské frustrace z vládnoucích politiků, nezávisle na jejich stranických příslušnostech.

    Meritem voleb by nemělo být pouhé "potrestání" garnitury, která je právě u moci, jakkoli to je žádoucí, ale hlavně nosná vize, která by znamenala naději pro většinu voličů. A vývoj posledních 23 let se zdá stále víc nasvědčovat tomu, že vidina "lepších zítřků" je pouhou fatou morgánou.

    Protislámský "suverénní" muslim?

    10. 10. 2012 / Lukáš Lhoťan

    čas čtení 6 minut

    Suverenita - Blok Jany Bobošíkové s blížícími se krajskými volbami opět začala hrát na strunu odporu k islámu mezi obyvateli České republiky. Jak řekla sama vůdkyně tohoto bloku, jsou proti mešitám v České republice - ale co potom s případnými muslimy v této straně?

    Britové brutálně mučili Afričany v padesátých letech

    9. 10. 2012

    čas čtení 3 minuty

    Minulý týden získali tři staří Keňané právo žalovat britskou vládu za mučení, které utrpěli - kastraci, bití a znásilňování - v britských koncentračních táborech provozovaných britskou koloniální správou v Africe v padesátých letech.

    V těchto táborech Britové umučili k smrti mnoho desítek tisíc lidí. Velký počet mužů byl vykastrován kleštěmi. Jiní vězni byli znásilňováni, někdy noži, rozbitými lahvemi, hlavněmi pušek a škorpiony. Ženám byly obdobné předměty vsunovány do vaginy. Britští věznitelé vězňům usekávali prsty a uši, vypichovali jim oči, ničili prsa žen kleštěmi, polévali osoby petrolejem a zapalovali je. Zemřelo mnoho tisíc lidí, píše George Monbiot v deníku Guardian.

    Petr Gazdík potvrdil priority, které má koaliční vláda

    9. 10. 2012 / Jiří Baťa

    čas čtení 3 minuty

    Nedělní OVM byla kromě jiného zajímavá tím, jak se pan Petr Gazdík, předseda klubu TOP09 a starostové, vymezil proti názoru poslankyně K. Klasnové (VV), která vysvětlovala své postoje k problematice schválení zvýšení DPH na 15, resp. 21 % a v protikladu již schváleného zákona o jednotné DPH 17,5 % v r. 2013. Paní poslankyně totiž poukázala na fakt, že současně existující výše DPH 14 a 20 % nepřinesla očekávaný efekt ve výběru daní a vzhledem k předpokládanému nízkému růstu HDP v příštím roce proto nesouhlasí s navrhovaným zvýšením na zmíněných 15 a 21 %. Stejně tak se vyslovila i k již schváleným 17,5 % v r. 2013, které ekonomickou situaci jenom zhorší.

    DEBATNÍ KLUB:

    Boris Cvek - Jan Paul o umění

    7. 10. 2012

    čas čtení 1 minuta



    Renesančními schopnostmi obdařený vědec, pedagog, neúnavný politický glosátor, milovník literatury a výtvarného umění Boris Cvek debatuje o výtvarném umění s členem Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, literárním autorem a publicistou, akademickým malířem Janem Paulem na témata: Co je dnes veřejnosti prezentované jako výtvarné umění a co to vlastně je? Čím se může výtvarník uživit respektive mělo by být výtvarné umění dotované z veřejných prostředků? A jaká je identita českého výtvarného umění?

    Předchozí debaty:

    Debata Ludvík Hovorka - Ondřej Dostál: Zdravotnictví jako oběť chtivosti pojišťoven ZDE

    Jakub Kříž - Milan Valach debatují o církevních restitucích ZDE

    Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?ZDE

    Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

    Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

    Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

    Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

    Zvolíme trapný bojkot, nebo vystavíme vládě účet?

    9. 10. 2012 / Luděk Prokop

    čas čtení 3 minuty

    Koncem týdne máme možnost jít k volbám a hlasem pro opoziční, případně jiné nekoaliční strany, máme možnost jediným účinným způsobem projevit krajní nespokojenost se současnou koaliční vládou.

    Čtu-li výzvy k bojkotu voleb ať již formou neúčasti nebo přetržením volebního lístku, připadá mě to, že to nějak zařídili v koaličním souzvuku a spolupráci Kalousek s jeho partou.

    Je současný kapitalismus "racionální"?

    9. 10. 2012 / Karel Dolejší

    čas čtení 5 minut

    Čtenáři se nedávno mohli setkat s pokusem argumentovat racionalitou aktéra ve prospěch racionality celého systému. To je ale velmi podobný postup, jako kdybychom při pozorování šachové partie usuzovali z toho, že určitý hráč správně a podle pravidel táhne pěšcem či střelcem, na jeho vynikající a vítěznou strategii. Takové zobecnění se ovšem sotva dá obhájit.

    Volby ve Venezuele

    9. 10. 2012 / Daniel Veselý

    čas čtení 4 minuty

    Tak nám staronový venezuelský prezident Hugo Chávez opět vyhrál v prezidentských volbách s vysokou účastí (81 procent) poté, co porazil silného opozičního kandidáta Henrigue Caprilese o 1,2 milionu odevzdaných hlasů ZDE". Ten svou porážku uznal a mesiáši pro chudobné z venezuelských barrios a venkova k volebnímu vítězství pogratuloval. O demokratickém povaze volebního systému ve Venezuele bývalý americký prezident Jimmy Carter prohlásil, že jde o "nejlepší volební proces na světě ZDE", a to ve srovnání s volebními systémy v 92 zemích světa, jež monitoruje Carterovo centrum. O nějaké "diktatuře" nemůže být tedy řeč -- na rozdíl od očividně nedemokratických voleb v USA.

    Důvody možné čínsko-japonské války

    9. 10. 2012 / Petr Fiala

    čas čtení 4 minuty

    Před časem rozvířila média zprávy o konfliktu mezi Čínou, resp. dvěma čínskými státy, tj. ČLR a Čínskou republikou (dále jen ČR), na straně jedné, a Japonskem, o ostrovy ve Východočínském moři. Může takový konflikt přerůst ve válku, jak to naznačily některé diskuze, které byly v poslední době publikovány (viz např. ZDE)? V následující úvaze se pokusím sumarizovat důvody takové potenciální války:

    Polsko zuří, že Britové ignorují polské zásluhy při dešifrování nacistického kódu Enigma

    9. 10. 2012

    čas čtení 1 minuta

    Britové léta oslavují dešifrování nacistického šifrovacího kódu Enigma britským dešifrovacím střediskem v Bletchley Park jako velký britský národní úspěch. Ve skutečnosti však tento kód dešifrovali polští matematici Marian Rejewski, Jerzy Rozycki a Henryk Zygalski, a to už r. 1932. Němci se domnívali, že je jejich kód nerozluštitelný. Polsko předalo informace o tom, jak dešifrovat kód Enigma, britské a francouzské rozvědce při schůzce ve Varšavě v červenci 1939, jen několik týdnů před začátkem druhé světové války. Britská a francouzská rozvědka také dostala polské kopie šifrovacích strojů Enigma.

    Volit či nevolit, a pokud ano, koho?

    9. 10. 2012

    čas čtení 4 minuty

    Z mnoha příspěvků do diskuze na toto téma je zřejmé, že:

    Nikdo z diskutujících není spokojen se současným stavem (nejen) politiky v ČR

    Existují pouze 2 názory na nejvhodnější reakci občana:

    1. Nevolit nebo vhodit do urny neplatný lístek -- tím demonstrovat nesouhlas se současným stavem.

    2. Účastnit se voleb v co největším počtu a oslabit tak pozici dnešních parlamentních stran

    Obávám se, že demonstrativní neúčast (i když argumenty K. Dolejšího chápu) je v dnešní situace spíš škodlivá, jak srozumitelně popsal L.Prokop v příspěvku "K zářným zítřkům neúčastí ve volbách" -- při současném volebním systému je našim politikům jedno, kolik procent voličů jde k volbám. Vždyť i jediný platný hlas dnes legalizuje volební výsledek. Jejich cílem je zjevně dokončit svou práci -- destrukci sociálního státu, píše Petr Meluzín.

    MMF varuje před novou globální krizi, pokud eurozóna nenalezne řešení

    9. 10. 2012

    čas čtení < 1 minuta

    Mezinárodní měnový fond naléhá na vedoucí politiky v eurozóně, aby jednali v reakci na dluhovou krizi v Řecku a ve Španělsku rychle, jinak stáhnou globální ekonomiku do nové finanční krize.

    MMF varuje, že je situace vážná a mohla by se vyvinout v hlubší krizi, pokud se šéfové států nepřestanou hašteřit a nevypracují trvalé řešení. Zatímco se ministři financí z eurozóny setkali v Lucembursku ke krizovému jednání a k otevření trvalého záchranného fondu eurozóny, MMF naléhal, aby Evropa a Spojené státy začaly podporovat růst a tím pomohly rozvojovým ekonomikám v Číně, v Brazílii a v Indii.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    O dluhu bez předsudků:

    Já sám jsem počátek i konec všeho...

    8. 10. 2012 / Ilona Švihlíková

    čas čtení 11 minut

    Dluh -- ono mýtické zaklínadlo, které nás má spasit, nebo naopak přivodit věčnou zkázu. Dluh jako cesta do otroctví, dluh jako jeden ze základních strukturálních znaků nejvyspělejších zemí.

    Dluh je základním kamenem kapitalismu. Kapitalismus totiž nemůže bez dluhu a úvěru (úvěrová emise peněz) fungovat, to by byl jeho konec. Nevím ale, zda ty ekonomy, kteří nyní mávají v ruce Biblí a řeční o tom, jaký je dluh hřích, lze podezírat z toho, že chtějí lstivě odstranit kapitalismus.

    Hodní hoši dostanou povolávací rozkaz

    8. 10. 2012 / Karel Dolejší

    čas čtení 2 minuty

    Někdy se stane, že komponenty potřebné k adaptaci parlamentního systému na nové zásadní výzvy - ekonomické zdroje, věrohodná systémová výzva artikulovaná v podobě politického protivníka a účelně kreativní část establishmentu - nejsou bohužel v potřebnou chvíli pohromadě.

    V Německu počátkem 30. let došlo právě k tomu. Zemi v rámci Versailleského systému obrali na reparacích vítězové I. světové války - a sotva se začala hospodářsky vzpamatovávat, zdevastovala ji světová ekonomická krize. Věrohodné systémové výzvy nechyběly, existovaly naopak hned dvě - na levé i pravé straně politického spektra. Jenže hlavní strany se rozhodly, že když mají jen omezené možnosti zlepšit postavení nižších vrstev, bude pro ně výhodnější použít jednu ze systémových výzev ke zničení druhé, místo aby se snažily jít ve šlépějích starého Bismarcka a usilovaly o skutečnou sociální soudržnost. Nacisté tedy měli zničit komunisty, a pak i sociální demokraty - nyní už reformní stranu, která delší čas vládla v Prusku.

    Vláda v 3D s vysokým rozlišením

    8. 10. 2012 / Marek Řezanka

    čas čtení 4 minuty

    "Tato kauza velmi připomíná klasický korupční vzorec spojený s velkými zakázkami a s financováním politických stran, ke kterému se obvykle obtížně shání vyjádření přímých účastníků. Zveřejněné materiály a výpovědi dokazují, minimálně politické selhání ministra Drobila, a mělo by znamenat jeho okamžitý konec v politice," uvedla Transparency International před tím, než došlo k odstoupení ministra životního prostředí z funkce.

    Poznámka terminologická:

    Co jsou to "poměry", nad které si nemáme žít?

    8. 10. 2012 / Karel Dolejší

    čas čtení 1 minuta

    K vynikající analýze Ilony Švihlíkové mám drobnou otázku/poznámku laického komentátora: Co jsou to vlastně ty "poměry", nad které si buď žijeme nebo nežijeme, ale každopádně žít nemáme? Autorka píše:

    Zakopaný pes je právě v tom, kdy struktura ekonomiky vede k tomu, že domácnosti či veřejné subjekty potřebují dluhově financovat svou běžnou provozní činnost, aniž by si "žily nad poměry".

    To téměř vypadá, jako by "poměry", nad které si nemáme žít, byly nějaké "poměry v daném místě a čase obvyklé". Já si ale vždy myslel, že "žít si nad poměry" znamená především žít tak, že výdaje dlouhodobě a soustavně převyšují příjmy. A právě taková situace způsobuje, že musíte v peněžní ekonomice na běžné výdaje brát stále další a další úvěry a půjčky. Podle mě je zásadně negativní hodnocení tohoto stavu zcela nezávislé na nějaké představě poměrů v daném místě a čase obvyklých. Kdo utrácí víc než vydělává, má každopádně veliký problém, i když se necpe kaviárem. Žije si nad poměry.

    Prosím, aby v tom někdo chytrý honem zjednal jasno. Jinak se budu hloupě domnívat, že některé levicové argumenty týkající se problémů s dluhy mají zhruba tuto strukturu: "Lidské tělo se z více než 70% skládá z vody. Nebojte se vody na plicích!"

    Ještě 150 dní aneb Velmi tristní konec Klausovy éry

    8. 10. 2012 / Josef Brož

    čas čtení 4 minuty

    Co ještě budu muset strpět... Musel jsem si tu Klausovu větu přečíst víckrát. A že těch vět bylo více, několik vět, které stojí za to. Čtenáři se možná v hospodě bavili: to máme ale prezidenta ze IV. cenové kategorie! Škoda, že už ty hospody zrušili...

    Vypadá to jako velmi tristní závěr jedné éry. Prezident Václav Klaus, jehož dny už jsou na Hradě sečteny, pronesl v sobotním interview v Lidových novinách větu, kterou patrně chtěl, abychom si všichni zapamatovali: "Budete-li mne zastrašovat, zůstanu!"

    Korejský poloostrov: budoucnost geopolitického uzlu

    8. 10. 2012 / Immanuel Wallerstein

    čas čtení 8 minut

    Korea se vrací na světovou scénu jako jedno z rozhodujících míst, na kterých se bude zauzlovat geopolitika v příštím desetiletí. Ovlivní významným způsobem budoucnost Číny, Japonska, Spojených států a možná také Ruska. Je ovšem paradoxní, že její budoucnost závisí především na ní samé.

    Nezájem ohrožuje kulturu mnohem víc než chybějící dvě miliardy z ministerstva

    8. 10. 2012 / Martin Víta

    čas čtení 9 minut

    Zpráva o tom, že rozpočet Ministerstva kultury by měl být v období 2013-2015 snižován oproti letošním 8,4 mld. až na 6,5 mld. Kč, vyvolala řadu negativních reakcí nejen u potenciálně dotčených lidí. Odhaduje se, že tyto restrikce se dotknou především živé kultury. Jak tomu už v Čechách bývá, téma financování zcela zastínilo skutečné příčiny neutěšených poměrů v oblasti živého umění. O co horečněji se diskutuje o dvou miliardách ročně v rozpočtu MK ČR, o to méně energie a myšlenkové kapacity zbývá na systémové řešení problémů v kultuře.

    Hlasujte pro přímou demokracii, nebo přetrhněte volební lístek

    8. 10. 2012 / Milan Valach

    čas čtení 9 minut

    Odmítám podporovat tento zatuchlý systém vlády politiků nad občany. Můj hlas nedostanou. Na můj hlas se nebudou moci odvolávat, až budou opět uskutečňovat své politické čachry, uzavírat nemravné koalice a rozdělovat si lukrativní posty ve správních radách.

    Bohužel, většina lidí si nedokáže představit nic jiného, než to, v čem nyní žijí. Kupeckými volebními počty se skutečně nelze dopracovat zásadní změny.

    V silně zjednodušené podobě to vyjadřuje známý slogan: Kdyby volby mohly něco změnit, již dávno by je zakázali.

    Venezuelský prezident Hugo Chávez získal třetí funkční období

    8. 10. 2012

    čas čtení < 1 minuta

    Venezuelský prezident v nedělních volbách obhájil svou funkci a bude ji tedy vykonávat již potřetí. Přežil tak zatím nejtěsnější volební souboj s opozicí, která ho obviňuje z "nespravedlivého" využití ropného bohatství a téměř úplné kontroly státních institucí.

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za září 2012

    4. 10. 2012

    čas čtení 2 minuty

    V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    33733