Hranice svobody projevu?

Britský mladík odsouzen za výrok na Facebooku

9. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Dvacetiletý britský mladík Azhar Ahmed byl odsouzen k 240 hodinám komunitní služby a k pokutě 300 liber poté, co napsal na Facebook: "Všichni vojáci by měli zemřít a jít do pekla."

Azhar Ahmed z Dewsbury v okrese West Yorkshire přiznal, že umístil výše zmíněný výrok na Facebook letos v březnu krátce poté, co v Afghánistánu bylo usmrceno šest britských vojáků. Nedomníval se však, že jeho výrok je urážlivý. Soud v Huddersfieldu ho však shledal vinným, že zveřejnil "hrubě urážlivou komunikaci". Jeho výrok vidělo nejméně 600 uživatelů Facebooku, takže způsobená škoda "byla podstatná". Ahmed zveřejnil svůj výrok mezi projevy soustrasti a úcty mrtvým vojákům. Kontroverzní výrok napsal v kontextu těchto vět: "Lidé tady řeční o mrtvých Vojácích! A co rodiny, které byly brutálně zabity? Ženy, které byly znásilněny? Děti, které byly rozřezány."

Ahmed u soudu uvedl, že svůj výrok z Facebooku vymazal okamžitě, jakmile začal dostávat kritické reakce a mnoha lidem se omluvil. Uvedl však, že chtěl jen poukázat na to, že mnoho dalších smrtí v Afghánistánu se ignoruje.

Policie před soudem sledovala dav demonstrantů, mnozí z nichž se zřejmě rekrutovali z ultrapravicových organizací.

Soudkyně argumentovala, že účelem zákona není, aby potlačoval legitimní politické názory, i ty vyjadřované energicky. Jde však prý o to, "co je v naší společnosti nepřípustné". Podle jejího názoru Ahmedův výrok na Facebooku tuto hranici překročil a byl hrubě urážlivý.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9890

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2012