Zvolíme trapný bojkot, nebo vystavíme vládě účet?

9. 10. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 3 minuty

Koncem týdne máme možnost jít k volbám a hlasem pro opoziční, případně jiné nekoaliční strany, máme možnost jediným účinným způsobem projevit krajní nespokojenost se současnou koaliční vládou.

Čtu-li výzvy k bojkotu voleb ať již formou neúčasti nebo přetržením volebního lístku, připadá mě to, že to nějak zařídili v koaličním souzvuku a spolupráci Kalousek s jeho partou.

Ten samý Kalousek, co po jeho sesazení z postu předsedy KDU-ČSL, za projevenou ochotu jít do vlády s podporou komunistů, založil novou stranu. Stranu TOP 09, opírající se o předpoklad, že se nalezne dostatečný počet voličů, na které zapůsobí šlechtický titul. Stranu, opírající se o předpoklad, že se nalezne dostatečný počet voličů, kteří se zaleknou složenky s dluhem ve výši 120 tisíc Kč. Stranu, opírající se o předpoklad, že tento dostatečný počet zaleknutých voličů uvěří, že jedině Kalousek s jeho partou, (ten samý Kalousek kdo se na tvorbě dluhu přímo podílel), je od odluhu osvobodí. A tak tito voliči v počtu více než dostatečném, nabádáni sloganem "Nemyslíš, zaplatíš", tito voliči vzali rozum do hrsti a dali straně páně Kalouska, straně ozdobené šlechtickou patinou, platný hlas.

Pod vedením ODS, nikoli strany vítězné počtem volebních hlasů, ale vítězné svévolným zásahem prezidenta, vznikla koalice nově zvolených parlamentních stran ODS, TOP 09, VV a koaliční vláda. Nedlouho po uplácání koalice, koaliční vlády a vládního programu, počala koalice cílevědomě konat. A sice konat v příkrém rozporu s jejími halasnými, do omrzení omílanými proklamacemi.

Pro osvěžení paměti jen několik jmen a údajů. Drobil versus Michálek, Bárta, John, Kocourek, Vondra, Parkanová, Dobeš, Drábek, Kubice a další, s Nečasem a falešnou Karolinou v čele.

Po vyhozených dvou miliardách za projekt IZIP, po problémových zakázkách na MPSV, po problémech s novým registrem vozidel, se dostává do popředí poslední hit vlády rozpočtové odpovědnosti. Téměř miliarda za analýzy jak uspořit rozpočtové výdaje. No není to k popukání?

Výše uvedené zdaleka není kompletním výčtem. Je výčtem po hříchu nedostatečně namátkovým. Jen malinkým připomenutím, jak nemístně vládní koalice, její poslankyně a poslanci s námi žertují. Vláda pro výsměch nám, občanům, sama sebe nazývá vládou rozpočtové zodpovědnosti. Aby výsměšného pohrdání nebylo málo, vyhlašuje vládní koalice za jednu z priorit boj proti korupci.

Čtu-li výzvy k bojkotu voleb, ať již formou neúčasti nebo přetržením volebního lístku, připadá mě to, že posměchu bylo již více než zdrávo, že není nutné přilévat oleje do ohně. V daném případě je zcela lhostejné, zda záměr bojkotovat volby je produktem chimér a bludných představ, nebo zda vychází z koaliční dílny.

Nicméně pokud by k propagovanému bojkotu doopravdy došlo, pak by koaliční výsměch provázený pohrdáním byl víceméně na místě.

0
Vytisknout
9184

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2012