Volby ve Venezuele

9. 10. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Tak nám staronový venezuelský prezident Hugo Chávez opět vyhrál v prezidentských volbách s vysokou účastí (81 procent) poté, co porazil silného opozičního kandidáta Henrigue Caprilese o 1,2 milionu odevzdaných hlasů ZDE". Ten svou porážku uznal a mesiáši pro chudobné z venezuelských barrios a venkova k volebnímu vítězství pogratuloval. O demokratickém povaze volebního systému ve Venezuele bývalý americký prezident Jimmy Carter prohlásil, že jde o "nejlepší volební proces na světě ZDE", a to ve srovnání s volebními systémy v 92 zemích světa, jež monitoruje Carterovo centrum. O nějaké "diktatuře" nemůže být tedy řeč -- na rozdíl od očividně nedemokratických voleb v USA.

Ředitel venezuelské pobočky Carterova centra, Hector Vanolli, konstatuje ZDE", že každý volební krok počínaje předvolební registrací voličů přes samotný volební proces až po sčítání hlasů je zde díky "plně automatizovanému volebnímu systému" jedinečný. "Venezuelský volební systém je jedním z nejvyspělejších systémů nejen na západní hemisféře, ale na světě (...) V průběhu několika uplynulých let jsme nenarazili na žádný podnět, který by naznačoval manipulaci či podvody s hlasy, jež by mohly pozměnit výsledek voleb," míní Vanolli.

Jiný názor zastává představitel venezuelské opozice z národní volební komise Vicente Bello, který konstatoval, že ač se zdá být volební klání v pořádku, oficiální propaganda zneužila státní zdroje ve svůj prospěch, čemuž napomáhala i státem kontrolovaná média. Ve skutečnosti jsou mediální prostředky ve Venezuele stále v drtivé míře vlastněny opozicí; podle státních zdrojů opozice vlastní 70 procent televizních stanic a rádií, zatímco stát kontroluje kolem 5% sdělovacích prostředků ZDE". Kontroverze týkající se státními represemi omezované svobody slova a trestání sdělovacích prostředků obecně popisuje novinář a ekonom Mark Weisbrot; a vyvrací tak vžitou mytologii o tvrdé novinářské nesvobodě ve Venezuele ZDE".

Uveďme pro srovnání skutečnost, že v nadcházejících prezidentských volbách ve Spojených státech pravděpodobně nebude volit 90 milionů oprávněných voličů ZDE" s tím, že svým lídrům ani politickým institucím dostatečně nedůvěřují. Velké segmenty populace postrádají potřebné znalosti související s fungováním volebního systému (...) Lidé jsou atomizováni a mediální cynismus doprovázející průběh voleb je znechucuje natolik, že se jej nechtějí zúčastnit.

Chávezovo vítězství samozřejmě nespadlo z nebe; i jeho zavilí kritici prostě nemohou ignorovat daná fakta. Od roku 2004, kdy venezuelská vláda získala kontrolu nad ropným průmyslem a ekonomika se zotavila ze zničujícího převratu v roce 2002, za kterým stála Bushova administrativa, a ropné stávky na přelomu 2002 a 2003, se jí podařilo eliminovat chudobu na polovinu ZDE" a extrémní chudobu snížit o 70 procent. Miliony lidí mají nyní přístup k zdravotní péči a zdvojnásobil se počet studentů, kteří se zapsali k univerzitnímu studiu. Životní podmínky většiny Venezuelanů se dramaticky zlepšily ZDE" a míra nerovnosti mezi obyvateli povážlivě klesla.

Ti, kteří nazývají Cháveze "diktátorem", by si měli laskavě uvědomit, jak Venezuelané žili dvě desetiletí předtím, než byl Chávez zvolen do prezidentského úřadu poprvé. Co se ekonomiky týče, Venezuela zažila skutečný kolaps, kdy příjmy obyvatelstva klesly o 14 procent, dokumentuje Mark Weisbrot. V osudném roce 1989 venezuelskou metropolí otřáslo takzvané caracazo ZDE"; povstání proti neoliberálním reformám prosazovaným prezidentem Carlosem Pérezem. Tvrdá odpověď bezpečnostních složek klienta Bílého domu v Caracasu si mohla vyžádat až 3000 lidských životů a povstání bylo utopeno v krvi.

Přes nepopiratelné úspěchy Chávezovy vlády tuto významnou jihoamerickou zemi stále sužuje řada akutních problémů, jako je například vysoká kriminalita v Caracasu, rostoucí státní dluh, rozkvět černé ekonomiky nebo zbytnělá byrokracie ve státním aparátu ZDE". A kontroverze týkající se porušování lidských práv ve Venezuele přetrvávají.

Chávez v čele nepoddajné Venezuely stojí již čtrnáct let, a nyní jde o jeho čtvrté vítězství, byť v minulých volbách v roce 2006 vyhrál s 62 procenty všech hlasů. Volební úspěch Chávezovi poskytuje dalších šest let k realizaci programů socialismu 21. století, vzdoru proti regionálnímu hegemonovi na různých frontách a větší participaci na dění ve světové aréně.

0
Vytisknout
11111

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2012