Polsko zřejmě přijde o hlasovací právo v Evropské unii

19. 7. 2017

čas čtení 2 minuty




"Reformy" soudnictví, které v Polsku připravuje ultrapravicová vláda, zřejmě vyvolají poprvé v historii aktivaci článku 7


Evropská unie se připravuje na možnost odebrání hlasovacích práv Polsku v Bruselu v reakci na přípravy jeho ultrapravicové vlády zlikvidovat nezávislost polského soudnictví.

Frans Timmermans, první viceprezident Evropské komise, obvinil Varšavu, že se snaží podřídit polské soudce plné politické kontrole. Varoval, že Evropská unie je "velmi blízko" aktivaci článku 7, který dosud nikdy nebyl použit a který umožňuje suspendování hlasovacího práva v radě ministrů pro určitou zemi.



Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) je od doby, kdy byla zvolena, téměř v trvalém konfliktu s Evropskou komisí. V současné době polská vláda navrhuje sérii reforem, které mají dát ministrům moc nad jmenováním soudců i členů polského Nejvyššího soudu.

Prvním krokem v aktivaci článku 7 je hodnocení, zda došlo k porušení základních práv. Toto hodnocení bude zřejmě zahájeno příští týden.

Rezoluce s cílem pozastavit polské hlasovací právo by pak musela být schválena většinou členských zemí a  dvoutřetinovou většinou v Evropském parlamentu.

Timmermans varoval, že přípravy polské vlády na zvýšení politické kontroly nad soudnictvím jsou vážnou hrozbou základním hodnotám Evropské unie.

"Tyto zákony podstatnou měrou zvyšují systémovou hrozbu vládě zákona v Polsku. Každý tento jednotlivý zákon, pokud by byl přijat, vážně omezí nezávislost polského soudnictví. Kolektivně by zrušily veškerou zbývající nezávislost soudů a umístily polské soudnictví plně pod kontrolu vlády.

Podle těchto reforem budou sloužit soudci jen podle milosti politických představitelů a budou na nich závislí, od jmenování až do důchodu. Myslím, že každý občan chce mít den u soudu, aniž by si musel říkat: 'Bude soudci telefonovat ministr a nařizovat mu, co má dělat?'"

Andrzej Duda, polský prezident, který podporuje stranu Právo a spravedlnost, uvedl v televizi, že podepíše zákon o Nejvyšším soudu pouze potud, pokud bude změněn zákon z minulého týdne, který dal parlamentu pravomoc nad Národní radou soudnictví, která dosud měla právo nezávisle rozhodovat při jmenování soudců.

Podle Dudova návrhu by jmenování do Národní rady soudnictví měly vyžadovat dvoutřetinovou parlamentní většinu, na niž v současno strana Právo a spravedlnost v parlamentu nedosáhne.

Avšak Timmermans zdůraznil, že Dudův kompromis nestačí. Při jeho kompromisu by přesto mohly pravicové strany prosadit svá jmenování do Národní rady soudnictví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2017/jul/19/poland-may-lose-eu-voting-rights-over-judicial-independence

0
Vytisknout
11300

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2017